Bir Çocuğun Bağırmasına Nasıl Tepki Verilir

Çocuklar neden bağırırlar? Çocukların bağırmalarını önlemenin yolları nelerdir?
Bir Çocuğun Bağırmasına Nasıl Tepki Verilir

Son Güncelleme: 12 Aralık, 2020

Bebeklerin hareketleri kısıtlıdır ve konuşamazlar, bu yüzden bir şeye ihtiyaçları olduğunda başkalarının dikkatini çekmek için bağırırlar ya da ağlarlar. Peki, çocuğunuz bebeklik döneminde gerçekleştirilen bu davranıştan kurtulamaz ve bunu sürdürmeye devam ederse ne olur? Bağırma ve ağlama sesleri oldukça rahatsız edicidir, bu yüzden bunlarla nasıl başa çıkacağınızı anlatıyoruz.

Bağırmak en rahatsız edici davranış biçimlerinden biridir. Genelde bizi sinirlendirir, içimizdeki en kötüyü ortaya çıkarır, agresif davranmamıza neden olur veya donakalmış şekilde tepkisiz bırakır. Bağırış, yardım çağrısı olmadığı sürece bir çocuktan geliyor olsa bile gereksiz bir eylemdir. Bu durumda, yetişkinlerin çocuklarına karşı davranışlarını etkilemenin yanı sıra, aile, arkadaş veya sadece yabancıların olduğu bir ortamda bu davranış ebeveynlerde utanç ve hayal kırıklığı duyguları yaratabilir.

Böyle bir durumda ne yapacağımızdan önce bu eylemin nedenini araştırmamız daha doğru olacaktır. Böylece sorunu kökünden çözebiliriz.

dikkatini çekmek bağırırlar ağlarlar

Çocuğun bağırmasının sebepleri

  • O anda istediği şeyleri elde etmek istemesi. İstediği bir şey olduğunda onu elde etmek için bağıran bir çocuğa panik yapıp ebeveynleri ya da akrabaları istediği şeyi verirse yanlış bir şey yapmış olurlar. Bunun sonucu olarak çocuk, bağırmanın istediklerinin yerine getirilmesini sağlayan olumlu bir şey olduğunu düşünecektir.
  • Olumsuz duygular ve hisler. Çocuklar, duygularını ve hislerini nasıl yansıtacaklarını ve onların üstesinden nasıl geleceklerini bilmiyorlar. Bazen yetişkinlerin bile üstesinden gelemediği şeylerin çocuklar tarafından iyi idare edilebileceğini düşünmek yanlış olur. Çocuklar kendilerini kötü, gergin, üzgün, hüsrana uğramış, sinirli ve bunun gibi duyguları olduğu zaman ne hissettiklerini nasıl açıklayacaklarını bilemediklerinden dolayı dikkat çekmek için bağırma yöntemini seçerler.
  • Evde öğrendikleri şeyleri yaparlar. Kimi zaman ebeveynler, büyükanneler, büyükbabalar ve bakıcılar yorgun ya da hasta olduklarında çocuklarını kontrol etmek için onlara bağırırlar. Evde bu tür davranışlar yaygınsa küçüklerin evde yaşadıklarını taklit ettiklerini ve bu nedenle seslerini yükselterek çatışmaları ve gündelik durumları çözeceklerini  düşündüklerini unutmamalıyız.
  • 3 yaş sendromu. Bu sendrom gelişim süreçlerinde yaşadıkları bir durumdur. Bu dönem genellikle 2-3 yaş arasında gerçekleşir. Bu dönemde çocuk, kendi başının çaresine bakmaya başlar, çevresini keşfeder ve kendini daha büyük, özerk ve dolayısıyla daha bağımsız hisseder. Bu evrede çocuğun bağımsızlığı kısıtlanırsa isyan etmek adına bağırmaya başlar.

Bu sıraladıklarımız çocuklarda bağırmanın en yaygın sebepeleridir. Elbette sağlık sorunları veya psikolojik sorunlar gibi başka sebeplerden de bu davranışı sergileyebilirler, ancak bunların uzmanlar tarafından saptanıp tedavi edilmesi gerekir. Rahatsız edici bağırma eylemini durdurmak için uygulayabileceğimiz çözümlere bakalım.

dikkatini çekmek bağırırlar ağlarlar

Bağıran bir çocuğa nasıl tepki verilir

  • Evde bağırma. Evdeyken sakin kalmanız ve sesinizi yükseltmemeye çalışmanız gerekir. Bir çocuğa verebileceğiniz en iyi örnek bu olacaktır. Evde, konuşarak ve nedenlerini açıklayarak işlerin çözüldüğünü gözlemlerse sonunda aynı şekilde davranacaktır. Bazen yorgunluğun, stresin, günlük hayatın ritminin, fiziksel rahatsızlıkların, sorunların ve benzeri sebeplerin yaşı büyük kişilerin davranışlarını etkilediğini biliyoruz. Bu gibi sebeplerden dolayı kötü davranışlar sergileyebilirler. Sadece çocuklar değil yetişkinler için de en iyi şey, iletişim kurmak adına atılan bağrışları ortadan kaldırmak için duygularını kontrol etmeyi ve stresi yönetmeyi öğrenmeleri olacaktır.
  • Çocuğunuzun şantajına düşmeyin. Bir çözüm yolu, sakin bir şekilde, bağırdığı zaman istediğini alamayacağını ve bağırmayı bırakana kadar da ona vermeyeceğini açıklamak olacaktır.
  • Bağırmanın neden kötü olduğunu açıklayın. Hoş olmayan bir şeyle ilişkilendirdiğiniz nedenlerden dolayı bağıran insanlardan örnekler verin.
  • Duygularını ve hislerini belirlemesinde ve yönetmesinde yardımcı olun. Kötü hissetmenin herkesin başına gelen doğal bir durum olduğunu ve kendimizi daha iyi hissetmek için çözümler aramamız gerektiğini anlatın.
  • İstediği şeyleri bağırmadan düzgünce istediği zaman onu övün. Böylece, güvenliğini ve öz saygınızı güçlendirirken, bağırmanın olumsuz bir şey olduğunu ona kızmadan anlatmış olacaksınız.

Bebeklerin hareketleri kısıtlıdır ve konuşamazlar, bu yüzden bir şeye ihtiyaçları olduğunda başkalarının dikkatini çekmek için bağırırlar ya da ağlarlar. Bağırmalarını engellemenin bir sürü çözümü daha vardır. Örneğin, bağırmaya başladığında parmaklarınızı nazikçe dudaklarını götürün, bu şekilde bu davranışını yeniden değerlendirmesini sağlamış olacaksınız. Önemli olan şeyin şefkat ve empati ile istediklerini söyleyebileceğini ve bağırmanın bir çözüm olmadığı gibi kötü bir davranış olduğunu açıklamanızdır. Ve her şeyde olduğu gibi bir çocuğun bağırmasını önlemek de sabırdan geçer.


Bu metin yalnızca bilgilendirme amaçlı sunulmuştur ve bir profesyonelle görüşmeyi yerine geçmez. Şüpheleriniz varsa, uzmanınıza danışın.