Çocuğunuz Hep İlgi Çekmek İstiyorsa
İyi bir anne ya da baba olmak için geçerli bir kılavuz yoktur ve her ebeveynin ne yapacağını bilmediği zor durumlar olabilir. Belli formül ve standartlara uyum sağlamaya çalışmak, hem ebeveynler hem de çocuklar için çok bunaltıcı olabilir. Fakat bazı konularda bilgi sahibi olmak ve tecrübeler sonucu ortaya çıkan tavsiyeleri uygulamak işinizi kolaylaştırabilir. Bugünkü yazımızda, çocuğunuz sürekli ilgi çekmek istiyorsa bu durumla başa çıkmak için uygulayabileceğiniz tavsiyeleri topladık.
Eskiden çocukların her zaman için sessiz olması beklenir ve çocuklar genelde susturulmaya çalışılırdı. Fakat bunun sebebi çocuklukta geçirilen süreçler hakkında bilgi ve anlayış eksikliği olmasıydı. Bir diğer yanılgı da çocukların sadece onlarla konuşulduğunda konuşmasının beklenmesiydi.
Fakat artık, çocukların uluslararası hakları vardır ve yetişkinlerin de çocuklara daha fazla empati ile yaklaşması gerektiği kabul edilmiştir. Bununla beraber, çocukların sağlıklı bir şekilde büyümesine engel olan pek çok söylenti ve doğru kabul edilen yanlış inanışlar da bulunmaktadır. Bu yanlış düşüncelerden biri de çocukların özgürlüğünün yetişkinler arasında bir konuşma başladığında bitmesi gerektiğidir.
Ayrıca çocukları iyi ya da kötü, yaramaz ya da uslu gibi kategorize etmek de ne yazık ki hala yaygındır. Bu tip genellemeler ve çocukların nasıl olması gerektiği ile ilgili kuralların çocuklar için hiç faydalı olmadığını biliyor muydunuz?
Çocuğunuz ilgi çekmek mi istiyor? Kendinizi onun yerine koyun
Ebeveynler genellikle çocukları hep ilgi odağı olmak ve ilgi çekmek istediğinde şaşırır ve bu durumdan şikayetçi olur. Çocuklar zaman zaman öfke nöbeti geçirebilir. Çocuklar bunu kısa aralıklarla, ebeveynlerinin onları cezalandıracağını bildiği halde tekrar tekrar yapabilir.
Çocuklar olumsuz yolları kullanarak istediğini elde etmeye çalışabilir. Bunun karşısında ebeveynler, eğitim dünyasında “olumsuz pekiştirme” olarak da adlandırılan yöntemi kullanabilirler fakat her zaman için öncelikle olumlu pekiştirme tekniğinin kullanılması önerilmektedir.
Çocuğunuz böyle anlarda ona kızmanızı, bağırmanızı ya da onu cezalandırmanızı istemiyor. Sadece sizinle iletişime geçmenin bir yolunu arıyor. Amacı sadece ilgi odağı olmak değil mutlu olmak ve mutlu olacağı şeyleri yapmak ya da elde etmek. Fakat bazen yoğun duygular çocukları etkisi altına alabilir, çocuğunuz bu duygu seli karşısında korkabilir ve bu durumdan sizin yardımınız olmadan çıkamayabilir. Peki bu neden olur ve bu durumda ne yapmak gerekir?
Çocuklarınızı saygı çerçevesinde yetiştirmek için ağladığında onu susmaya zorlamamak önemlidir. Bunun yerine ona kendi duygularını anlaması için yardımcı olmanız gereklidir. Ebeveynler, çocukları ağladığında ve kontrolden çıktığında endişelenebilir, yardım arayabilir, panik yapabilir ve utanabilirler. Toplumun onları, çocuğunu sakinleştiremediği için iyi bir ebeveyn olmamakla suçlayacağını düşünürler.
Bu panik anlarında çocuğa sarılmak onunla empati kurmak yerine çocuklara şeker ya da oyuncak vermek ya da onu sessiz olması için tehdit etmek gibi yanlış yollara başvurabilirler.
“Çocuğunuz ona kızmanızı, bağırmanızı ya da onu cezalandırmanızı istemiyor. Sadece sizinle iletişime geçmenin bir yolunu arıyor.”
Anlayış, diyalog ve güven
Bu duygusal mekanizmaları bilerek, dünya ile sizin aracılığınızla iletişim kuran çocuğunuza empati göstermeniz son derece önemlidir. Öncelikle, bir şeyin çocuğunuzun canını sıktığını kabul etmeniz gerekir. Çocuğunuz bir sebepten acı çekiyor ve bunu nasıl ifade edebileceğini bilmediği için öfke nöbeti yoluna başvurmak zorunda kalıyor.
Çocuğunuzun durumunu inkar ve göz ardı etmek yerine onun hislerini kabul ederek başlayın. Ardından, iletişim mesafesini kapatmaya çalışın. Siz doğru davrandıkça çocuğunuz da zamanla belli duygular yaşadığında kendini daha iyi ifade etmeyi öğrenecektir.
Benzer şekilde, çocuğunuz ihtiyacı olmayan ya da uzun süre kullanmayacağı bir şey istediğinde de bu yöntemi kullanabilirsiniz. Derin bir nefes alın ve çocuğunuza onun hislerini anladığınızı açıklayın ve ardından bu şeyi neden alamayacağınızı sebepleriyle anlatın.
Bu gibi anlarda durup düşünmek çok önemlidir. Çocuğunuz size güvenirse giderek daha az öfkeli olacaktır ve zamanla kendini kontrol etmeyi öğrenecektir. Bağımsız çocuklar yetiştirmenin son derece önemli olduğunu unutmayın. Bir çocuk yetiştirmek hiç kolay bir iş değildir. Çocukların bağımsız olması için güvende ve kabul edilmiş hissetmesi gereklidir. Ayrıca, bir çocuğun etrafındaki dünya ile ilgili pozitif bir bakış açısı kazanması da çok önemlidir.
Kısacası, çocuğunuz ilgi çekmek istiyorsa bu, yaptığınız şeyi bırakıp onunla konuşup ona sevgi ve şefkat göstermeniz gerektiğinin bir işareti olabilir. Çocuğunuza ihtiyacı olan ilgi ve sevgiyi gösterdiğinizde her şeyin aşamalı olarak yoluna girdiğini siz de göreceksiniz.
Tüm alıntı yapılan kaynaklar, kalitelerini, güvenilirliklerini, güncelliklerini ve geçerliliklerini sağlamak için ekibimiz tarafından derinlemesine incelendi. Bu makalenin bibliyografisi güvenilir ve akademik veya bilimsel doğruluğa sahip olarak kabul edildi.
- Menéndez Benavente, Isabel. Introducción al trastorno de déficit de atención por hiperactividad. Extraído de: https://www.isabelmenendez.com/escuela/ninos_hiperactivos.pdf
- https://www.priegodecordoba.es/sites/default/files/PE_Ninos_celos_infantiles.pdf
- Temas para la educación. Revista digital para profesionales de la enseñanza. (2012). Federación de Enseñanza de CC.OO. de Andalucía. Extraído de: https://www.feandalucia.ccoo.es/docu/p5sd9330.pdf