Çocuğunuz Yavaş Öğreniyorsa Sabırlı Olun

Bazı çocukların diğerlerine oranla kimi yetenekleri daha çabuk geliştirmeleri ve çeşitli bilgileri daha hızlı öğrenmeleri olağan bir durumdur.
Çocuğunuz Yavaş Öğreniyorsa Sabırlı Olun

Son Güncelleme: 30 Mart, 2020

Her ne kadar annelerin birçoğu ve hatta bazı eğitimciler halen anlamasalar da, her çocuğun kendine göre bir öğrenme ritmi ve olgunlaşma süreci bulunmaktadır. O nedenle, eğer çocuğunuzun normalden daha yavaş bir biçimde öğrendiğini düşünüyorsanız panik yapmayın. Çünkü bu son derece doğal bir durumdur ve herhangi bir bilişsel eksikliğin göstergesi değildir.

Bazı çocukların diğerlerine oranla kimi yetenekleri daha çabuk geliştirmeleri ve çeşitli bilgileri daha hızlı öğrenmeleri olağan bir durumdur. Bu noktada önemli olan şey, çocukları kendi aralarında bir yarışma içine sokmamak ve onlardan sürekli olarak hedeflerine en kısa sürede ulaşmalarını istememektedir. Çünkü bu tür bir istek çocuğun öğrenme hızını tamamen gözardı etmek anlamına gelecektir.

Konunun en ilgi çekici ve önemli kısmı ise çocuğu bu süreçte her zaman desteklemektir. Bu destek sayesinde çocuk öğrenmeye devam edecektir. Eğer sizin çocuğunuz diğer çocuklara göre öğrenme konusunda biraz daha yavaşsa, siz de biraz yavaşlayın ve onunla birlikte daha küçük adımlarla ve sabırlı bir biçimde yürümeye devam edin.

Kızına sarılan bir anne

Eğer Çocuğunuz Yavaş Öğreniyorsa, Küçük Fakat Sağlam Adımlarla İlerleyin

Eğer çocuğunuz yavaş öğreniyorsa, serinkanlılığınızı kaybetmeyin ve sabırlı olun. Hiçbir şekilde hayal kırıklığı içine düşmeyin, üzülmeyin ya da ona kızmayın. Çünkü çocuğunuz öğrenme ritminden dolayı zaten sırtında yeterince ağır bir yük taşıyor olacaktır. Hedeflerine ulaşmak için taşıdığı bu yük, mutlu görünmek için hissettiği baskı, kendini daha çaresiz hissetmemeye çalışması ya da ayrımcılığa uğrama korkusu onun açısından içinden çıkılması yeterince zor olan sorunlardır.

Bu noktada çocuğunuzu motive etmek ya da ona yardımcı olmak için seçtiğiniz kelimeler çok önemlidir. Öğrenme süreci ya da bilgilerin edinimi zorlama ile ya da daha çok talep ederek hızlanan bir süreç değildir. Çoğu kez sadece zaman isteyen bir durumla karşı karşıya kaldığınızın farkında olmanız yeterli olacaktır.

Bu nedenle, eğer çocuk normalden daha yavaş şekilde öğreniyorsa, öğrenme sürecini ve yoğunluğunu da bir miktar yavaşlatmak faydalı olacaktır. Yani bu yolculukta daha yavaş fakat sağlam adımlar atmanız doğru bir davranış biçimidir. Ne olursa olsun en önemli şeyin bu karmaşık ve zorlu yolculukta çocuğunuzla birlikte ve yan yana yürümek olduğunu asla aklınızdan çıkarmayın.

Çocuğunuz Yavaş Öğreniyorsa Yapmamanız Gereken Davranışlar Nelerdir?

Bir çocuğun öğrenme süreci ve gelişiminin normal kabul edilen seviyelerden biraz daha yavaş olduğu durumlarda uyulması gereken altın kuralların başında çocuğa bağırmamak, onu cezalandırmamak ve ona kesinlikle fiziksel şiddet uygulamamak gelmektedir.

Benzer şekilde diğer çocuklarla kıyaslama yapmak da çok kesin bir biçimde yapılmaması gerekenler arasında bulunmaktadır. Çünkü kıyaslama yapmak saçma olduğu kadar çocuğu derinden inciten bir davranış biçimidir. Her zaman için çocuğun öğrenme sürecinde geçirdiği zamana saygı göstermeli, hiçbir faydası olmayan yarışmacı bir tutum içine girmemeli ve onun kendini diğer çocuklardan daha eksik hissetmesine yol açacak herhangi bir davranışta bulunmamalısınız.

Bununla birlikte böyle zor durumlarla başa çıkmanın sırrı, karşılaşılan bu küçük engelin varlığını kabul etmekten geçmektedir. Bu engeli çocuğunuzla birlikte en üst seviyede azim, sabır, sıkı çalışma ve bolca sevgi ile aşabileceğinizi aklınızdan çıkarmayın.

Yavaş Öğrenme: Çocuğum Yavaş Öğreniyorsa Nasıl Davranmalıyım?

Her şeyden önce ona nasıl yardımcı olmanız gerektiğini öğrenmelisiniz. Bu yardım, onun yapması gerekenleri sizin yapmanız anlamına gelmez. Çünkü eğer bu şekilde davranırsanız, çocuğa iletmiş olacağınız mesaj her şeyin nasıl yapılması gerektiğini annesinin bildiği ve kendisinin bir yetişkin yardımı olmadan kesinlikle başarıya ulaşamayacağı şeklinde olacaktır.

Anne ve çocuk birlikte okuyorlar

Bu görevi yerine getirirken seçtiğiniz her bir kelime ve kurduğunuz her cümlenin son derece önemli olduğunu da unutmamalısınız. Göstereceğiniz bu dikkat, çocuğun kendini küçülmüş, yetersiz ya da belki de aşağılanmış olarak hissetmesinin önüne geçecektir. Bu aşamada en kritik konu çocuğu motive etmek ve teşvik etmektir. Ancak bunu yaparken onu kesinlikle incitmemeye ve kendine olan güvenini yerle bir etmemeye özen göstermelisiniz.

Bu süreçte belirlenen hedeflerin ve bu hedeflere ulaşmak için uygulanan yöntemlerin yeniden gözden geçirilmesi önemli bir ihtiyaçtır. Çünkü bu tür detayların her çocuğun yaşına uygun bir biçimde uyarlanması gerekir. Aynı zamanda eğitimin sürekli olması gerektiği bilinmeli ve bu çok kritik süreçte her türlü dikkat dağıtıcı etkenden uzak durulmalıdır.

Bunların dışında okuma, yazma ya da temel matematik işlemleri gibi çocuğun ilerleyen yaşantısında gerekli olacak yetenekleri kazanması konusuna da ayrıca odaklanmak uygun olacaktır. Ancak bunu yaparken, içeriğin çocuğunuzun yaş grubuna uygun olarak seçilmesine özen göstermelisiniz.

Son olarak, öğrenme sürecinde her türlü ilerleme ve başarıyı teşvik etmeyi ve desteklemeyi unutmayın. Bu destek ne kadar küçük olursa olsun, çocuğun çalışmalarına olan ilgisine olumlu bir katkı sunmak son derece değerlidir. Unutmayın ki, ufak tefek öğrenme zorlukları yaşayan çocuklarda elde edilen en küçük başarı aslında çok büyük bir adım anlamına gelmektedir.


Tüm alıntı yapılan kaynaklar, kalitelerini, güvenilirliklerini, güncelliklerini ve geçerliliklerini sağlamak için ekibimiz tarafından derinlemesine incelendi. Bu makalenin bibliyografisi güvenilir ve akademik veya bilimsel doğruluğa sahip olarak kabul edildi.



Bu metin yalnızca bilgilendirme amaçlı sunulmuştur ve bir profesyonelle görüşmeyi yerine geçmez. Şüpheleriniz varsa, uzmanınıza danışın.