Ders Çalışmanıza Yardımcı Harika Uygulamalar

Bilgi çağı, ders çalışmanıza yardımcı olacak pek çok uygulama sunuyor. Bu uygulamalardan en iyilerini bu yazımızda keşfedin.
Ders Çalışmanıza Yardımcı Harika Uygulamalar

Son Güncelleme: 14 Eylül, 2020

Bildiğiniz gibi, kullanıcıların elektronik aletlerde farklı şeyler yapabilmesine yardımcı olmak için tasarlanan program ya da araçlara uygulama deniyor. Aklınıza gelen her şeyi yapabileceğiniz uygulamalar mevcut.

Bu yazımızda, ders çalışmanıza yardımcı olacak en iyi uygulamalardan bahsedeceğiz. Bu uygulamalar plan yapmak için ihtiyacınız olan stratejileri ve kaynakları sunmaktadır.

Not almaya yardımcı uygulamalar

Akıllı telefonlar ve tabletler için, ders sırasında not almanıza yardımcı olacak pek çok uygulama vardır. Bu notları daha sonra düzenleyebilir ya da saklayabilirsiniz. Uygulamaları özel kalemlerle, parmağınızla ya da klavyeyle kullanabilirsiniz.

Squid, Moleskine Journal, Paper, Evernote, Somnote ya da  Simple Note gibi uygulamalar, not almak için idealdir. Bazıları eskiz çizmenize ve belgeleri imzalamanıza bile olanak sağlar.

Öte yandan, Google Keep gibi uygulamalar hem not almaya hem de bu notları kolaylıkla paylaşmaya yardımcı olur. Ayrıca bazıları, mikrofon aracılığıyla not alma ve sesi yazıya dökme imkanı sunar. Sonuncu ancak en önemlisi, notlarınızı taramanıza ve bunları farklı formattaki dosyalara dönüştürmenize yardımcı olan Microsoft Office Lens programıdır.

ders çalışan çocuklar

Bilgi aramanıza yardımcı uygulamalar

Ders çalışmak için sadece düzenli olmanıza yardımcı olacak uygulamalara ihtiyacınız yoktur. Aradığınız bilgilere ulaşabileceğiniz, bilmediğiniz kelimelerin anlamlarına bakabileceğiniz ve yeni bir şeyler öğreneceğiniz harika uygulamalar da vardır.

Örneğin, Khan Akademi pek çok konuda özel derslerin olduğu bir uygulamadır. Coursera da buna benzer, üye olduktan sonra ücretsiz içeriklerden faydalanabileceğiniz bir uygulamadır. TED gibi diğer uygulamalar ise, dünya çapındaki konferanslara katılma imkanı sunar. Merak, milyonlarca ilginç bilgiye ulaşım sağlar.

Audible gibi ilgi çekici uygulamalarda sesli kitap dinleyebilirsiniz. Ne zaman bir şey öğrenmek isteseniz, Mendeley ile kaynakça oluşturmaktan, dil bilgisi kurallarını kontrol etmeye kadar pek çok konuda size yardımcı olabilecek bir sürü uygulama vardır.

Düzenli olmanıza yardımcı uygulamalar

Düzen ve planlama, çalışma zamanını daha etkili hale getirmek için gereklidir. Bir takvim oluşturmak, daha düzenli olmaya yardımcı olur ve bunun için de bazı uygulamalar mevcuttur.

Örneğin Google Takvimi veya Studious, programınızı düzenlemenize ve bir ödev teslimi ya da sınavınız olduğunda bunu takvime yazmanıza olanak tanır.

Öte yandan, Pocket ise önemli bağlantıları düzenleyebildiğiniz ve her ihtiyaç duyduğunuzda bunlara ulaşabileceğiniz bir uygulamadır. TickTick ile de kontrol listenizi hazırlayabilirsiniz.

Fikirlerinizi düzenlemenize yardımcı olacak başka uygulamalar da vardır. Örneğin, Simplemind zihin haritaları oluşturmanıza yardımcı olur.

ders çalışan kız

Dikkatinizi toparlayan uygulamalar

Ders çalışırken başınıza gelebilecek en kötü şeylerden biri, dikkatinizin dağılması ve odaklanamamaktır. Tahmin edebileceğiniz gibi dikkatinizi toplamaya yardımcı olan uygulamalar da vardır.

Flipd veya Focus Lock gibi uygulamalar çok faydalıdır çünkü bildirimleri engeller. BreakFree ismindeki bir uygulama ise telefonda geçirdiğiniz zamanı hesaplamaktadır.

Çalışırken odaklanabilmek için Brain Focus uygulamasını kullanabilirsiniz. Zamanlayıcısı da olan bu uygulama, ders çalışacağınız ve boş bırakacağınız zamanları belirlemenize yardımcı olmaktadır.

Grupça ders çalışmanıza yardımcı olacak uygulamalar

Her zaman tek başınıza çalışmak zorunda değilsiniz. Bazen arkadaşlarınızla çalışmak isteyebilirsiniz ve grup projesi veya bilgi alışverişi yapabilirsiniz.

Trello ve Google Drive, notlarınızı paylaşmak için harika seçeneklerdir. Fikir alışverişi yapabileceğiniz diğer bir uygulama ise, Join.me’dir. Huddle da paylaşımlı dosyalar oluşturmak için iyi bir alternatiftir.

Ders çalışmanıza yardımcı olan diğer uygulamalar

Bazı uygulamalar diğerlerinden daha eksiksiz veya spesifik olabilir. Eğitim için faydalı kaynaklar bulunduran uygulamalar, zamanınızı yönetmeye, not almaya ve bilgi depolamaya yardımcı olabilmektedir. Bazıları da grup çalışmasını kolaylaştırır.

Zihin haritaları, taslaklar, alarm veya hatırlatıcı oluşturmak için GoConqr, My Study Life, Quizlet, Microsoft OneNote ya da Yammer’i kullanabilirsiniz. Yammer sosyal medyaya benzer. Bu yazıda okuduğunuz uygulamaların yanı sıra, başka uygulamalar da belirli bir konuda çalışmanıza yardımcı olabilir.

grup projesi yapmak

Göz önünde bulundurmanız gerekenler, aldığınız bütün notları ve önemli bilgileri nerede depolayacağınızdır.  Dropbox, Google Drive, SkyDrive veya Amazon Cloud gibi uygulamalar bunun için idealdir. Burada her türlü bilgi ve fotoğrafı saklayabilirsiniz.

Ders çalışma konusunda size yardımcı olacak pek çok uygulama vardır ve bunlara her geçen gün bir yenisi eklenmektedir.

Bütün bunlar düşünüldüğünde, ders çalışmak imkansız bir görev olmak zorunda değildir. Teknolojiyi kendi yararınıza kullanın ve ders çalışmaya başlayın.


Tüm alıntı yapılan kaynaklar, kalitelerini, güvenilirliklerini, güncelliklerini ve geçerliliklerini sağlamak için ekibimiz tarafından derinlemesine incelendi. Bu makalenin bibliyografisi güvenilir ve akademik veya bilimsel doğruluğa sahip olarak kabul edildi.


  • Celaya, J. (2014). Apps Educativas: Nuevas formas de acceder al conocimiento (Vol. 1). Dosdoce. Recuperado de https://books.google.es/books?hl=es&lr=&id=8AaMDwAAQBAJ&oi=fnd&pg=PT6&dq=apps+educativas&ots=UJ5fygczCT&sig=g_JhIDhH3Ot4s8I-xWZQCDi4wSc#v=onepage&q=apps%20educativas&f=false
  • Caballero, P. y Mena, C. (2015). Aplicaciones informáticas. Editorial Macmillám Profesional.
  • Montañez Muñoz, F.  (2012). Aplicaciones informáticas de propósito general. Editorial McGraw Hill. Recuperado de https://www.mheducation.es/bcv/guide/capitulo/8448180690.pdf

Bu metin yalnızca bilgilendirme amaçlı sunulmuştur ve bir profesyonelle görüşmeyi yerine geçmez. Şüpheleriniz varsa, uzmanınıza danışın.