Çocuklarda Görsel Hafızanın Gelişimi
Çocuklarda görsel hafızanın gelişimine yardımcı olacak yöntemler geliştirmek her anne babanın kafasını kurcalayan meselelerden biri. Çocuğunuz 1 yaşına bastığından itibaren, onun hafızasını tetikleyecek şeyler yapmaya başlayabilirsiniz.
Görsel hafıza, çocukların kavrama ve bilişsel becerilerine büyük ölçüde katkı sağladığı için geliştirilmesi gereken özelliklerden biridir. Ayrıca, görselleri imleme ve anlama açısından dilin önemi yadsınamaz.
Benzer şekilde görsel hafıza sayesinde renkleri, şekilleri, sembolleri, harfleri ve cümleleri tanımlayıp oluşturabilirsiniz. Bunun yanı sıra, görsel olarak en son deneyimlediğiniz şeyleri aklınızda tutabilirsiniz.
Görsel hafızayı iki kısma ayırabilirsiniz: uzun süreli görsel hafıza ve kısa süreli görsel hafıza. Uzun süreli görsel hafıza geçmişte görülen bir şeyin hatırlanmasıyken; kısa süreli görsel hafıza da son zamanlarda gördüğünüz bir şeyi hatırlamakla ilgilidir.
Görsel Hafızanın Okul Performansına Faydaları
Görsel hafıza çocukların bütünsel gelişiminde önemli bir rol oynar. Okulda sahip olmaları gereken becerilere katkı sağlar.
Bazen çocukların hecelemede zorlandıklarına, yavaş okuduklarına, okuduklarını kolayca kavrayamadıklarına ve metinleri ezberlemek ya da kopyalamakta zorluk çektiklerine tanık olabilirsiniz.
Hatta çocuklar algılama ve görsel hafıza ile ilgili sorunlarını gizleyebilirler. Görsel hafıza öğrenme zorluğu çeken çocukların okuldaki performanslarını geliştirmelerine yardımcı olur.
“Çocuklarınızı hayatın zorluklarına karşı korumayın. Onlara bu zorlukları aşmayı öğretin.”
-Louis Pasteur-
Zayıf Görsel Hafızanın Doğurduğu Sonuçlar
Zayıf bir görsel hafızası olan bir çocuk aşağıdaki beceri ve aktivitelerde zorluk çekebilir:
- Harfleri ve yaygın biçimde kullanılan sembolleri tanımak ve ezberlemek
- Aşina olmadıkları ya da düzensiz olan kelimeleri hecelemek
- Okuduğunu kavramak
- Hesap makinesi kullanırken sembolleri anlamak
- Telefon numaralarını ezberlemek
- Dikkatini toplamak
Çocuklarda Görsel Hafıza Nasıl Gelişir?
Sizlerle çocuklarda görsel hafızanın gelişimine dair 4 ipucu paylaşacağız:
1. Görsel Hafızanın Gelişimine Yardımcı Oyunlar
Oyunlar sayesinde çocuklar entelektüel becerilerini geliştirebilirler. Oyunlar çocukların öğrenirken eğlenmelerini sağlar.
Çocukların görsel hafızasını geliştirmeye yardımcı oyunlardan bazıları şunlardır:
Uçtan Uca Kelimeler
Tek bir kelime söyleyerek başlayın. Ardından, çocuğunuz söylediğiniz kelimenin son harfiyle başlayan bir kelime söyleyecek. Bu şekilde kelimeler üretmeye devam edeceksiniz.
Şarkı Hatırlama
Dinlediğiniz şarkının hangi şarkı olduğunu ilk hatırlayan kazanır.
Tekerlemeler
Kelime oyunları işitsel hafızayı geliştirmek adına müthiş aktivitelerdir. Ebeveyninin söylediği tekerlemeyi çocuk tekrar edecek. Böyle aktivitelerle zamanınızı verimli ve eğlenceli bir şekilde değerlendirebilirsiniz.
Bir Dizi Sayı ya da Harfi Tekrar Etmek
Çocuklar ve anne babaları bir dizi sayı ya da harfi tekrar edecek. Bunları yazabilirsiniz, çocuğunuzun da kağıda bakmadan bunları tekrar etmesi gerekiyor.
2. Hikayeler Uydurmak
Şöyle bir cümleyle öyküye başlayabilirsiniz: “Bir zamanlar sokakta oynamayı çok seven 8 yaşında bir çocuk varmış.” Ardından, çocuğunuz bir cümle eklesin.
Çocuğunuzdan oyunu oynayan herkesin eklediği cümleleri aklında tutmasını isteyin. Oyunda herkesin bir cümle daha eklemeden önce tüm hikayeyi baştan itibaren anlatması gerekiyor.
3. Gözlem ve İfade
Gözlemlemek ve yansıtmak çok önemlidir. Ailece dışarı çıktığınızda, bir şeyleri gözlemlemek için vakit ayırın. Ardından çocuğunuzla bunları detaylıca tartışın. Örneğin, bir sanat galerisine, parka ya da hoş bir mahalleye gidebilirsiniz.
Sonrasında, çocuğunuz mümkün olduğunca her şeyi tarif etsin. Renklere, kontrasta, şekillere ve hatta daha da ufak detaylara dikkat edin.
4. Bilgileri Öğrenmek
Talimatlar ya da sayfalar dolusu kelime ve görsel bazen kafa karıştırıcı olabilir. Düzgünce oluşturulmuş bir belge çocuğunuzun önemli bilgilerin hemen farkına varmasına yardımcı olur. Böylece çocuğunuz bu bilgileri daha kolay hatırlar.
Son olarak, şunu belirtmeliyiz ki pratik yapmak hafızayı güçlendirir. Çocuklar kapasitelerini ne kadar geliştirirlerse, ileride o kadar iyi bir hafızaya sahip olurlar.
Bundan dolayı, bu önemli beceriyi edinmeleri için mümkün olan en kısa sürede pratik yapmaya başlayın. Böylece, çocukların okulda ve günlük yaşamlarında yararlandıkları pek çok beceride daha da iyi hale geleceklerini göreceksiniz.
Tüm alıntı yapılan kaynaklar, kalitelerini, güvenilirliklerini, güncelliklerini ve geçerliliklerini sağlamak için ekibimiz tarafından derinlemesine incelendi. Bu makalenin bibliyografisi güvenilir ve akademik veya bilimsel doğruluğa sahip olarak kabul edildi.
- Barreno Freire, N. C. (2013). Los bits de inteligencia y su influencia en el desarrollo de la memoria visual-auditiva de los niños y niñas del primer ciclo de la escuela república de alemania del cantón mocha, provincia de tungurahua (Bachelor’s thesis). https://repositorio.uta.edu.ec/handle/123456789/4083
- Ramos Bejarano, M. P. (2018). Las técnicas lúdicas y su influencia en el desarrollo de la memoria visual en los niños de 2 a 3 años del Centro Infantil del Buen Vivir Gotitas De Amor de San Antonio de Ibarra, provincia de Imbabura en el año lectivo 2014-2015 (Bachelor’s thesis). http://repositorio.utn.edu.ec/handle/123456789/8429
- Prada, J. L. M., & Díez, N. M. (2002). Análisis de una experiencia sobre el desarrollo de la memoria visual de los niños. Arte, individuo y sociedad, (1), 427-432. https://core.ac.uk/download/pdf/38827732.pdf
- Pino, M., & Bravo, L. (2005). La memoria visual como predictor del aprendizaje de la lectura. Psykhe (Santiago), 14(1), 47-53. https://scielo.conicyt.cl/scielo.php?pid=S0718-22282005000100004&script=sci_arttext&tlng=en