Çocuklarda Sanat Terapisi için 12 Fikir

Sanat terapisi sayesinde, çocuklarımıza iç dünyalarını ifade etmelerini öğretebiliriz
Çocuklarda Sanat Terapisi için 12 Fikir

Son Güncelleme: 13 Temmuz, 2019

Çocuklar için sanat terapisi fikirleri sunmadan önce, bunun ne olduğunu belirtmemiz gerekir. Sanat terapisi, her tip insan için oldukça yararlı yaratıcı bir etkinliktir. Ancak çocukluk döneminde uygulandığında, çocukların entellektüel kabiliyetlerini gözle görülür bir biçimde arttırdığı gözlemlenmektedir.

Sanat Terapisi

Gelin, iki terimi de yakından inceleyelim:

  • Sanat: İnsanların “estetik” bir şekilde yeniden oluşturduğu her şeydir. Yani, etrafımızdaki her şey ya da insani duygu ve hisleri ifade etmek için kullanabileceğimiz farklı araçlar ve yöntemlerdir. Buna en bilindik örnekler arasında resim, müzik ve dans yer alır.
  • Terapi: Bir fiziksel ya da zihinsel sorunu aşmak için bir dizi eylem veya fikirleri uygulamaya koyma durumudur.

Sanat terapisi sayesinde, iç dünyamızı ifade edebiliriz. Aynı şekilde, kendimizi dışarıya karşı nasıl ifade edebileceğimizi öğrenebilir ve en önemlisi, duygusal ve psikolojik sorunlarımızı çözebiliriz. Bu yöntemler çocuklarda, ergenlerde ve yetişkinlerde uygulanabilir.

Bu iki kelimeyi neden harmanlıyoruz?

Bu iki kelimeyi bir araya getirerek oldukça güçlü bir şey ortaya koyuyoruz. Bildiğiniz üzere, sanatla iç içe olmak iç dünyamız için bir detoks uygulamasıdır. Yani, bir çeşit arınma yöntemi.

Sanat terapisi yoluyla duygularımızı serbest bırakabilir, zihnimizi eğlendirebilir ve ruhumuza neşe katabiliriz.

Ebeveynler olarak ve çocuklarımızı büyütmekten sorumlu birisi olarak, kendi huzurlu ve iyi duygularımızı onlara aktarmayı amaçlamalıyız. Çocuklarımızı yaşamları boyunca sağlıklı ve doğru yolda ilerlemeleri için yönlendirmenin önemini, her zaman aklımızın bir köşesine not etmeliyiz.

sanat terapisi

Çocuklar için sanat terapisi fikirleri

1. Dışarıda resim çizmek: Bu aktiviteyi varsa yakında bir parkta yapmanızı öneririz. Başka bir seçenek bahçe veya veranda olabilir. Önemli olan nokta, doğa ile iç içe geçebileceğiniz bir yer seçmek. Bu resim aktivitesi için boş bir tuval, tuval bezi, parmak boyası, renkli kalemler gibi araçlar edinmelisiniz.

2. Doğa ile etkileşimde olmak ve yaratıcılık: Sanatla terapi yaparken kullanabileceğimiz birçok şeyi doğadan elde edebiliriz. İmkanlar sınırsızdır. Taş, sopa, kum, toprak, yaprak, çiçek… ihtiyaç duyabileceğiniz her şey orada. Harika resimler çizilebilir ancak önemli olan doğa ile bütünleşmektir. 

3. Beni boya, ben de seni: Vücut bir araç olarak ve üzerinde renk dünyası yaratabileceğimiz bir tuval olarak kullanılabilir.

4. Işık ve gölge: Birçok nesneyi bir yere yerleştirerek nesnenin gölgesini yaratabilir ve çocuğumuzdan bu gölgenin yansımasını çizmesini isteyebilirsiniz.

Çizim aktiviteleri

5. Kumda çizim: Çocukların parmaklarını kullanarak kumda şekiller ve çizimler yapılabilir.

6. Yüz çizimi: Bu teknik yüzünüzü parmaklarınızla ya da akrilik bir nesne ile boyamanızdan ibarettir.

boya yapan baba ve çocuk

7. Doğal nesneler üzerinde boyama: Sahile, dağa, ormana ya da yeşilliğe gittiğinizde, kolayca boyanabileceğini ya da boyamada kullanabileceğinizi düşündüğünüz her şeyi toplayın. Bunlar  çubuk, deniz kabuğu, salyangoz kabuğu, taş ya da yaprak olabilir.

8. Ayakla boyama: Bu, zorlu olduğu kadar aynı zamanda oldukça eğlenceli ve zevkli bir aktivitedir. Evde herhangi bir felaketten kaçınmak için bir yetişkin gözetiminde olmasını öneririz!

9. Taş oyası: Bu aktivite, özel bir iplikle taşların etrafına iğne kullanarak desenler örme işlemidir.

10. Örgü mandala battaniyesi: Olabildiğince büyük bir battaniye yapabilmek için, bütün ailenin isteyerek bu aktiviteye katılması ve birlikte tadını çıkartması gerekir.

Heykel yapmak

11. Geri dönüştürülebilir malzemelerle heykel yapımı: Malzemeleri atmak yerine, onlardan farklı ve etkileyici kreasyonlar yapabilirsiniz. Bu aktivite sayesinde duygularımızı ifade edebilir ve geçmişte başımıza gelenleri şekil olarak ortaya koymak için kullanabiliriz. Bu aktivite için en iyi nesneler plastik şişe, kağıt peçete rulosu, yumurta kartonları vb.

12. Karanlıkta çizim: Hiç karanlıkta çizim yapmanın nasıl olacağını hayal ettiniz mi? İyi bir terapi yöntemlerinden biridir, hele bir de arkada çalan bir müzik varsa… Buradaki asıl nokta, müzik seçimidir. Hayatınızdaki olumlu ya da olumsuz bir şeyi hatırlatan parçaları ya da albümleri seçin ve yaratıcılığınızla birlikte duygularınızı kağıda aktarın.

çocuklar için sanat terapisi

Çocuğunuzun sanat terapisi aktivitelerinden birisini denemesini istediğiniz her an, gerektiğinde ona yardımcı olacak ve yönlendirecek birisinin bulunması gerekmektedir.

Çocuğunuzla vakit geçirmek için harika bir yöntemdir. O kadar çok imkan var ki. Üstelik tek sınırınız hayal gücünüz!

Sanat terapisi çocuğunuza nasıl bir katkı sağlar?

  • Çok eğlenceli.
  • Pratik zekayı geliştirir.
  • Duygusal sağlık için yararlı.
  • Yaratıcılığı ve özgünlüğü geliştirir.

“Sanat ne gördüğünüz değil, başkalarına ne gösterdiğinizdir” – Edgar Degas.

Çocuklar için sanat terapi etkinliklerinin belirli bir işlevi yerine getirdiği söylenmekte. Önemli olanın, bu etkinlikleri bireysel ya da grup içinde nasıl kullanacağınızı belirlemektir.

Bu sanat terapisi teknikleri iyi uygulandığında, çocukların birçok hayati becerilerini geliştirmelerine ve duygularını daha uygun bir şekilde ifade edebilmelerine yardımcı olur.


Tüm alıntı yapılan kaynaklar, kalitelerini, güvenilirliklerini, güncelliklerini ve geçerliliklerini sağlamak için ekibimiz tarafından derinlemesine incelendi. Bu makalenin bibliyografisi güvenilir ve akademik veya bilimsel doğruluğa sahip olarak kabul edildi.



Bu metin yalnızca bilgilendirme amaçlı sunulmuştur ve bir profesyonelle görüşmeyi yerine geçmez. Şüpheleriniz varsa, uzmanınıza danışın.