Çok Hassas Çocuklar İçin Disiplin Stratejileri
Çocukları, disipline etmek hiçbir zaman kolay olmamıştır, ama ç ok hassas çocukların ebeveynleri olarak bu iş çok daha zorlu bir mücadeledir. Ebeveynler için, çocuklarını disipline ederken kullanabilecekleri bazı başarılı ipuçlarının farkında olmak, çok hassas ve duygusal çocuklar olsalar bile önemlidir.
Ebeveyn olmak, bu gezegendeki en değerli işlerden biridir ve ebeveyn olmanın ayrılacağına sahip kişiler, gerçekten çok kısmetli kişilerdir. Ancak, bu herzaman görüldüğü kadar kolay değildir. Çoğu zaman en değerli iş, sıkı bir çalışma ile birlikte gelmektedir.
Bu sıkı çalışmanın sonunda, ebeveyn olarak ve birer birey olarak büyüyerek olgunlaşırız. Zaman zaman, bizi yolumuzda durduran bazı ödüllendiren tecrübeler yaşarız, yüreğimiz cız eder ve her şeyi iyi yaptığımızdan emin oluruz.
Ancak, çok hassas veya çok duygusal çocuklar konu olduğunda bu durum ebeveynler için çok zorlu bir mücadele olabilir ve işte tam olarak bugün bu konuya değineceğiz.
Çok hassas çocukların karakterleri
Çok hassas bir çocuğun, durumlara karşı farkındalığı yüksektir ve çok hızlı tepki verir. Diğerlerine kıyasla bir şeylere karşı daha derinden duygular besler. Genellikle çevrelerine, etrafındakilere ve hayatta nasıl hareket ettiklerine karşı inanılmaz derecede empati kurar ve anlayışlıdır.
Çok hassas bir çocuk yaptığı bir şey yüzünden hayal kırıklığına uğradığı zaman, onun bunu hissetmesinin normal olduğuna emin olmasını sağlamayı denemeniz gerekmektedir.
Daha iyi hissedebilmek için bir kez daha deneyebileceğini söyleyebilir ve cesaretlendirebilirsiniz. Bu yöntem muhtemelen çok hassas olan bir çocukta işe yaramayacaktır.
Şimdi, çok hassas çocukların davranış desenlerini anlamaya başladık, ebeveynlerinin nasıl davranması, öğretmesi ve disipline etmesi gerektiğini sormaya ihtiyacımız var. Bu konuyu daha detaylı olarak tartışacağız.
Çok hassas çocukları disipline etmek
İlk olarak, bu çocukların engelli veya bir sendromu olmadığını hatırlamanız gerekiyor, sadece bir kişilik özelliğidir. Çok hassas kişiliğe sahip olmak, aslında, harika bir kişilik özelliğidir, ebeveyn ve çocuk bu konularla nasıl daha iyi başa çıkabildiğini anlar ve derin duygu ve hissiyatları idare edebilir.
Koruyuculuğu hariç tutmak
Ebeveyn olarak, duygularımızın farkında olmalıyız. Çünkü, çocuklarımız kendi düşünceleri, duyguları ve reaksiyonları olan birer bireydir, verdiğimiz bazı kararlar konusunda oldukça sinirli olabilirler. Endişelenmeyin bu normal bir durumdur.
Bu sebeple, ebeveynler olarak, bu bireyin varlığının farkında olmalı ve duygularını doğrulamalıyız. Bunu yaparak, o anda kendi duygularımız tarafından istilaya uğramamak ve savunmacı yaklaşmamak önemlidir.
Empati göstermek
Çocuğunuz kızdığında ve öfke nöbeti geçirdiğinde, empati göstermek ve onları sakinleştirecek sözcüklerle anlamak önemlidir. Bu davranış, onları yalnız bırakıp gitmek ve yok saymaktan çok daha iyidir. Çocuğunuzu bırakıp gittiğinizde, onlara kabul edilmediğinin mesajını kolayca verirsiniz. Ancak içtenlikle nasıl hissettikleri bilgisini almaya ve onlara duygularını ifade etme şansı vermeye ihtiyacımız var.
Saygı ve içtenlikle, “Bana kızgın olduğunu görebiliyorum ve gerçekten seni dinlemek isterim. Kızgınlığını bana anlatır mısın?” Eğer bunu empati ile yaparsanız, bir zaman sonra iyi sonuçlar görmeye başlayacaksınız.
Örneğin, 3 yaşında bir çocuğa, anneciğin senin hayal kırıklığına uğradığını görebiliyor, daha fazla oyun zamanı istiyorsun ve şimdi banyo zamanı. Sen de anneciğine kızdın. Daha fazla oynamak isterken, durdurulmak zor bir şey. Çocuğunuz için duygusal ve fiziksel olarak orada olarak, çocuğunuzla çok güçlü bağlar yaratmış oluyoruz. Bunu yaparak, en zor anlarında bile bize güvenmeyi öğrenecek.
Disiplini yönetmek
İletişim ve duygusal destek yerine oturduğu zaman, sınırları belirlemek ve devam etmek önemlidir. Bu takip, çocuğunuza tutarlı bir davranış göstererek onun size güvenmesini sağlayacaktır. Çocuklarımıza, onların duygularını yönetebileceğini bilerek ve buna saygı duyarak destek verebilmemiz gerekmektedir.
Yaptıklarının sonuçlarını hakkında onlarla konuştuğumuzda, bunu bir elektrik süpürgesiyle çeker gibi yapamayız. Olanları dikkatlice açıklamalıyız. Ne yaptıklarını, sonuçlarının neler olacağını anlamaları ve bundan ders almaları gerekmektedir.
Siz de çocuğunuza karşı iletişim kurabilen ve açık bir ebeveyn olabilirsiniz. Onlara hayır diyerek çok zor bir iş yaptığınızı, bunu söylemenin onları rahatsız ettiğini bildiğinizi söyleyebilirsiniz. Ve sizin görevinizin onları güvende tutmak ve öğrenmelerine yardım etmek olduğunu söyleyerek devam edin.
Bu adımları takiben, çocuğunuzla olan ilişkiniz her gün daha da güçlenerek büyüyecektir.