Ebeveynler Çocuklarına Ne Kadar Boyun Eğmelidir?

Nasıl otorite kurulacağını belirlemek zor olabileceğinden, ebeveynlerin çocuklarına ne kadar boyun eğebileceklerini belirlemeleri adına bu yönlendirmeler yardımcı olabilir.
Ebeveynler Çocuklarına Ne Kadar Boyun Eğmelidir?

Son Güncelleme: 08 Mayıs, 2020

Ebeveynler çocuklarına ne kadar boyun eğmelidir? Bu pek çok ebeveynin çocuklarının iyiliği için sorgulaması gereken bir konudur.

Bu sorunun cevabını bilmek epey önemlidir. Çünkü bu sayede çocuklarınızın otoritenize saygı duymasını sağlayabilirsiniz.

Ebeveynler Çocuklarına Ne Kadar Boyun Eğmelidir?

Ebeveynler çocuklarına evdeki otoritenin onların elinde olduğunu göstermek zorundadır. Her anne baba çocuklarına destek olmak ve onların güvenliğini sağlamakla yükümlüdür. Tabii bu çocuklarının her istediklerini yapacakları anlamına gelmez.

Aynı şekilde, ebeveynler çocukları üzerindeki otoritelerini yitirmemeliler. Son söz sizde olmalı, çocuğunuzda değil. Çocuğunuza evin patronunun onlar olmadığını net bir şekilde belirtmeniz gerekir.

Tabii buna rağmen, ebeveynlerin çocuklarının görüşlerine de kulak vermesi gerekir. Ayrıca büyüdükçe onları yetişkin hayatına hazırlayacak bazı sorumluluklar almaları gerektiğini de aklınızdan çıkarmayın.

Ebeveynler Genç Çocuklarının Üstünlük Kurmasına Ne Kadar İzin Vermelidir?

Çocukluktan gençliğe geçildiği dönemde ebeveynler belli alanlarda kontrolü çocuklarına bırakmalıdır. Bu dönemde anne babalar otoritelerini yitirmeden değişimleri, farklı zevk ve düşünceleri kabul etmelidir.

Genç bireyler belirli kararları alabilmek için hala ebeveynlerinin desteğine ihtiyaç duydukları için bu dönemde yakın bir iletişim kurmanız oldukça önemlidir. Gençlerin kendi kişiliklerini geliştirmeleri için özellikle ergenlik döneminde kendilerini ebeveynlerinden ayırmaları gerekir.

Tabii çocuklar ebeveynlerinin koydukları kurallara uymazsa, ebeveynleri de onların üstünlük kurmasına izin vermemelidir. Her bir durum ve istek ayrı ayrı değerlendirilmelidir.

Ebeveynler çocuklarına boyun eğdiğinde çocukların yaramazlık yapması

Ebeveynler Genç Yetişkin Olan Çocuklarının Otorite Kurmasına Ne Kadar İzin Vermelidir?

Bu dönemde karar verme aşamalarında ebeveynlerin kontrolü ağırlıklı olarak bırakmaları gerekir. Fakat genç yetişkinlerin yine de yeteri kadar deneyimli olmadıklarını da belirtmemiz gerekir. Bundan dolayı anne babalar yine de çocuklarına örnek olmalı, tavsiyeleriyle onları yönlendirmelidir.

Öte yandan, ebeveynler genç yetişkin çocuklarının öneri ve fikirlerine de açık olmalıdır. Herkesin bu yeni ilişkiye ayak uydurması için akışkan ve açık bir iletişim kurulması şarttır.

Ebeveynlerinin Otoritesini Zayıflatan Temel Hatalar

Her şeye izin veren ebeveynler çocuklarını genç yaşlarda düzgün bir şekilde yönlendiremez ve onların istediklerini yapmalarına alışmasına neden olurlar. Büyüme çağında ebeveynlerinden disiplin almayan çocuklar ebeveynlerinin onlara değer vermediğini ya da saygı duymadığını düşünürler. Bunun sonucunda da anne babalarının otoritelerine saygı duymazlar.

Çoğu ebeveyn hayır dedikten sonra çocuklarına boyun eğme hatasına düşer. “Hayır” demenin, bazı uç durumlar dışında tartışmaya açık bir yanı yoktur.

“Büyüme çağında ebeveynlerinden disiplin almayan çocuklar ebeveynlerinin onlara değer vermediğini ya da saygı duymadığını düşünürler. Bunun yanında, otoriterlik de bu serbestliğin tam tersidir.”

Bundan ötürü çocuğunuza hayır demeden evvel kararınız üzerine epey düşünmeniz gerekir. Örneğin; eğer ona o gün televizyon izleyemeyeceğini söylemişseniz ne kadar yalvarsa ve ağlasa da sonrasında kararınızdan dönmemelisiniz.

Öte yandan, konuyu tartışarak ve ortak bir karara vararak “evet” de diyebilirsiniz. Televizyon izlemesine izin verirseniz, hangi programı ne kadar süreyle izleyeceğine karar verebilirsiniz.

Çocukların kesin sınırlara ihtiyacı vardır. Bu nedenle, en azından çocuklarının önünde anne ve babaların ortak bir karara varması gerekir.

Buna ek olarak, kişilerin ruh halleri bu kuralların esnetilmesine ya da değişmesine neden olmamalıdır. Duvarı karalamak bugün için yanlışsa, yarın da aynı şekilde değerlendirilmelidir.

Otoriterlik de bu serbestliğin tam tersidir. Otoriterlik sebepsiz bir şekilde çocukları itaat etmeye zorlamaktır. Böyle bir durumda herhangi bir inisiyatif alamayan veya belli bir kişiliğe sahip olmayan bir çocuk yetiştirmiş olursunuz.

Ayrıca sözünüzü tutmamanız ya da çocuğunuzu tehdit etmeniz, çocuğunuzun ona yalan söylediğinizi düşünmesine neden olur. Bu da ebeveyn olarak sizin otoritenize saygı duymamasına yol açar.

Sıkılarak annesinin söylenmesini dinleyen kız

Ebeveynler Çocuklarına Nasıl Otorite Sağlamalı: Olumlu Bir Şekilde Otorite Kurmanın Yolları

Çocuk yetiştirirken belirli hedeflerin olması ve çocuklarınıza belli başlı şeyleri öğretmeniz oldukça önemlidir. Diğer bir deyişle, onlara belirli talimatlarda bulunmalı fakat bunu sevgiyle yapmalısınız.

Önemli olan bir diğer şey ise öğrenmek için belirli bir zaman ayırmanızdır. Çocuklar talimatlarınıza uymak için ilgiye ve desteğe ihtiyaç duyarlar.

Çocukların öğrenme süreçleri basit bir yapıdan ibaret değildir. Bundan dolayı, ebeveynler onların bir şeyleri iyi yapma çabalarını takdir etmelidir.

Çocuğunuzun otoritenize itaat etmesi için dediğiniz ve yaptığınız birbirini tutmalı.

Sonuç olarak, ebeveynler çocuklarına ne kadar boyun eğecekleri konusunda net olmalıdırlar. Bu sayede, çocuklarımızı sorumlu bir şekilde eğitebilir ve hayatta başarılı ve iyi insanlar olmalarını sağlayabiliriz.


Bu metin yalnızca bilgilendirme amaçlı sunulmuştur ve bir profesyonelle görüşmeyi yerine geçmez. Şüpheleriniz varsa, uzmanınıza danışın.