Çocuklarınızı Dinlemenin Önemi

Çocuğunuzu dinlemek, onu önemsediğinizi ve söylemeye çalıştığı şeyle ilgilendiğinizi gösterir. Bu, her zaman kolay değildir. Bu yazımızda, bu konuyu derinlemesine ele alacağız.
Çocuklarınızı Dinlemenin Önemi

Son Güncelleme: 05 Eylül, 2020

Anne olmak kolay değildir. Bazen, dinlemenin önemi bilinse de yeteri kadar zamanınız yoktur ve evladınızın çocukluğunun bazı kısımlarını atlayabilirsiniz.

Konuşurken çocuğunuzu dinlemek, çocuğunuzun hayatının pek çok kısmında gelişim göstermesine yardımcı olacaktır. Ancak bazen ebeveyn meşgul hayatına o kadar gömülüyor ki dinlemenin önemi ve bu durumu unutuyor.

Çocukların dünyası ve kahramanları anne babalarıdır. Ebeveynin onlarla nasıl iletişim kurduğu, çocukların hayata bakış açılarını ve kendilerini, dünyadan ve sosyal çevrelerinden ne beklediklerini etkileyecektir. Çocuklarınıza nasıl davrandığınız ve onların önünde nasıl konuştuğunuz konusunda dikkatli olun. Çocukların gördüklerini kopyaladıklarını unutmayın.

çocuklarla konuşmanın önemi

Çocuğunuzu dinlemek neden bu kadar önemlidir?

Çocuklar öngörülemezdir ve zaman zaman tutarsız olabilirler. Bazen, çocuğunuza onunla sonra konuşacağınızı söyleyebilirsiniz. Bununla birlikte, çocuğunuzu çok sık ertelerseniz ve onu dinlememeye ya da ona aldırmamaya alışırsanız, bunun kötü sonuçları olabilir.

Öz saygı

Çocuğunuzu dinlediğinizde, onu onaylarsınız. Onun önemli olduğunu, sevgiyi ve ilgiyi hak ettiğini göstermiş olursunuz. Onları dinleyerek, onlara saygı ve sevgi göstermiş olursunuz ve kendilerini daha iyi hissederler.

Eğer çocuklarınızı görmezden gelirseniz, amacınız bu olmasa bile, kendilerini sanki ayak altında duruyormuş gibi değersiz hissederler.

Kimsenin umursamadığını düşündüklerinden, çocuklar düşüncelerini ve fikirlerini paylaşmamayı öğrenir. Hayatlarını tam anlamıyla yaşamada özgüven eksikliği yaşayabilirler.

çocuklarıyla ilgilenen anne

Sosyal beceriler

Sosyal beceriler yaşla birlikte gelişir. Çocuklar, sosyal kuralları öğrenmeye ve bunlara uygun davranmaya yeni başlarlar. Bu yüzden, bazen olması gerektiğinden biraz daha yüksek sesli konuşabilir veya insanların sözünü kesebilirler.

Bununla birlikte, eğer yeteri kadar pratik yapmazlarsa öğrenemezler. Onları dinleyin ve onlarla konuşun. Bu, çocukların sosyal becerilerini geliştirmelerine ve sosyal kurallara uyma kabiliyetlerine inanmalarına yardımcı olur.

Eğer çocuklara yeterince kendilerini özgürce ifade etme fırsatı verilmezse, çocuklar sosyal becerilerini tam anlamıyla geliştiremezler.

Güven

Gençler genellikle içine kapanıktır ve ebeveyn bunun için onları azarlar. Ebeveyn, güvenin çocukluktan itibaren inşa edilmesi gerektiğini fark etmez. Eğer anlattıklarıyla yalandan ilgileniyormuşsunuz gibi davranırsanız veya söylediklerini tamamen yok saymaya çalışırsanız çocuklar bunu anlar.

Eğer çocuğa sizinle konuşabileceğini ve onu desteklediğinizi hissettirirseniz, bu bağı ergenlik yıllarında da korumak kolaylaşacaktır.

Çocuğunuzu dinlemek, neleri sevip sevmediğini, onu nelerin endişelendirdiğini ve nelerin korkuttuğunu bilmenize ve onu daha iyi tanımanıza yardımcı olur. Böylece ne zaman tavsiyeye ihtiyacı olsa çocuk size danışmaktan çekinmez.

ailece zaman geçirmek

Çocuklarınızı dinleme sanatı ve dinlemenin önemi

  • Çocuklar konudan sapmaya ve anlatacaklarını yavaş yavaş açıklamaya meyillidir. Sabırlı olun ve konuşurken onların sözünü kesmemeye çalışın. Sözlerini bitirene kadar bekleyin ve sonra kendi fikrinizi paylaşın.
  • Aktif dinleme becerileriniz üzerine çalışın. Sadece ne söylendiğini dinlemek yeterli değildir. Gerçek bir ilgi gösterin. Alçalıp konuşurken onların gözüne bakmanız gerekebilir.
  • Yargılayıcı olmamaya çalışın. Eğer çocuklar yargılandığını hissederse, size gelip kendi hayatlarını veya duygularını anlatma ihtimalleri düşük olur. Anlayışlı ve sabırlı olun.
  • Başka bir şeyle ilgilenmeden ve kendinizi çocuğunuza adayarak onu dinlemek için zaman ayırın.

Çocuğunuzla konuşmak ve onu dinlemek için ayırdığınız vakit, değerli bir yatırımdır. Böylece çocuğunuzun öz saygısını geliştirmesine ve kendisine güvenmesine yardımcı olabilirsiniz. Böylece çocuklar sosyal beceriler geliştirebilirler ve siz de onlarla güvene dayalı bir ilişki kurabilirsiniz.


Tüm alıntı yapılan kaynaklar, kalitelerini, güvenilirliklerini, güncelliklerini ve geçerliliklerini sağlamak için ekibimiz tarafından derinlemesine incelendi. Bu makalenin bibliyografisi güvenilir ve akademik veya bilimsel doğruluğa sahip olarak kabul edildi.


  • Vargas Rubilar, J. A., & Oros, L. B. (2011). Parentalidad y autoestima de los hijos: una revisión sobre la importancia del fortalecimiento familiar para el desarrollo infantil positivo.
  • Papa, Y. (2019, 14 septiembre). ¿Eres el héroe de tus hijos? Recuperado 7 noviembre, 2019, de https://lamenteesmaravillosa.com/eres-el-heroe-de-tus-hijos/

Bu metin yalnızca bilgilendirme amaçlı sunulmuştur ve bir profesyonelle görüşmeyi yerine geçmez. Şüpheleriniz varsa, uzmanınıza danışın.