Doğum Sonrası Seks Hayatı Hakkında Bilmeniz Gereken Her Şey
Bebek sahibi olduktan sonraki seks hayatı her çift için farklılık gösterir. Bazıları için, cinsel yakınlığa dönüşte ağrı ve bitkinlik gibi durumların varlığı bir engel yaratabilir.
Bebeğin 24 saat dikkat gerektiriyor olması da seks hayatı üzerinde negatif bir etken olabilir. Bebek sahibi olduktan sonraki seks hayatı hakkında daha fazla bilgi edinmek için bu yazıyı okumaya devam etmenizi öneririz.
Hamileliğin son üç aylık döneminde cinsel ilişki sıklığının azalması normaldir. Dahası, bir bebeğin doğumundan sonra eski hayatınıza hemen geri dönmek, basit bir iş değildir.
Bu sadece yeni annelerin bedenlerinin ihtiyaç duyduğu fiziksel rehabilitasyona bağlı değildir. Aynı zamanda yeni doğan bebeklerin çok fazla ilgilenilmesi gerektiği gerçeği de etkili bir faktördür.
Dokuz ay boyunca karnınızda bebek taşıdıktan ve doğum yaptıktan sonra vücudunuzun iyileşmek için belli bir süreye ihtiyacı vardır. Bu da normalde 4 ila 6 hafta arasında bir zamana denk gelir. Doğum sonrası dönemde yorgunluk, fiziksel ağrı ve duygusal değişimler görülür. Tüm bunlar görüldükten sonra dengeyi tekrar sağlamak biraz zaman alabilir.
Genel olarak, doğumdan sonra cinsel yaşamınızı yeniden canlandırmadan önce göz önünde bulundurmanız gereken herhangi bir komplikasyon tehlikesi yoktur. Bu sürecin kimsenin üzerinde baskı hissetmeden gerçekleşmesini ve annenin hem fiziksel hem de zihinsel olarak kendini hazır hissetmesini beklemek en iyisidir. Bu anlamda, kadınlara bu geçiş için ihtiyaç duydukları yeterli zamanın verilmesi çok önemlidir.
Bebek sahibi olduktan sonraki seks hayatı: Bilmeniz gereken her şey
Hem anne hem de baba bebeğin doğumundan sonra cinsel ilişkiye girmek için daha az heyecan duyuyor olabilir. Bu konuda anahtar nokta çiftin kendi aralarında yeni bir denge bulmasıdır. Çiftin, birbirlerinin duygularını, enerji düzeyini ve fiziksel değişimlerini hesaba katması gerekir. Ve tabii ki, her ikisinin de artık bir bebeğin ebeveyni olduğunu unutulmamalıdır.
Kadınlarda ve erkeklerde duygusal ve psikolojik açıdan yeni bir dengeye ulaşmak birkaç hafta sürebilir. Hamilelik sırasında, her iki ebeveyn de annenin sahip olduğu yeni vücuda dokuz ay boyunca yavaş yavaş alışır. Ancak doğumdan sonraki değişim çok daha ani olur.
Doğumdan sonraki ilk haftalarda anne vücudundaki hormonların yeniden düzenleniyor olması da cinsel yakınlığa karşı çalışmaktadır. Yeni doğum yapmış anneler hem üzgün hem de yalnız hissettiği anlar yaşar. Tüm bu duygu değişimleri yeni doğum yapmış annenin kafasında karışıklık yaratır ve çiftin tekrar bağlanmasını geciktirebilir.
Östrojen azalması ve laktasyonu destekleyen hormon olan prolaktinin artışı cinsel istek kaybına neden olabilir. Ek olarak bunlar, aynı zamanda vajinada kuruluğa da sebep olabilir.
Doğumdan sonra seks hayatını etkileyen etmenler
Bunlardan bazıları, bebeğin doğumunun getirdiği yoğun fiziksel aktivite nedeniyle meydana gelen etmenlerdir.
- Ağrı
Bazı kadınlarda seks, bebek sahibi olduktan sonra çok acı verici olabilir. Genellikle bu ağrı doğum sonrası atılan dikişlere bağlıdır. Karın bölgesinin doğum yaralarına bağlı olarak bir süre hassas ve gergin olması çok normaldir.
- Tükenmişlik
Günde 24 saat bebeğe bakmak, hem fiziksel hem de duygusal olarak yorucudur. Anne ve baba günün sonunda yatağa gittiğinde, yapmak istedikleri tek şey uyumak olabilir!
- Anne bedeninin yeni görüntüsü
Birçok kadın bebek sahibi olduktan sonra kendini çekici hissetmez. Bunun bir sonucu olarak da, cinsel istekleri azalır. Eğer sizin için de bu durum geçerliyse, endişelenmeyin. Eski bedeninizi geri almak biraz zaman alabilir.
“Hafıza için geçerli olduğu gibi, seks hayatı da uzun süre kullanılmazsa, ortadan kaybolur”
–Eduardo Punset–
Doğumdan sonra cinsel hayata geri dönüş için uygun zaman nedir?
Bebek sahibi olduktan sonra cinsel hayata geri dönüş için belirli bir zaman yoktur. Doğumdan birkaç gün sonrasında cinsel ilişkiye girmek için tıbbi bakımdan hiçbir sakınca bulunmamaktadır.
Bununla birlikte, doğum sonrası adet kanaması 2 ila 4 haftaya kadar sürebilir. Doğumda meydana gelebilecek bir durum olan epizyotomi kaynaklı annenin yorgunluk ve ağrı duyması, doğum sonrası cinsel hayatın başlamasını daha da erteleyebilir.
Bazı durumlarda, çiftler çocuklarının doğumundan sonra ilk cinsel birlikteliği yaşamak için birkaç hafta ya da birkaç ay bekleyebilirler. Ayrıca, adet kanaması ve vajinada kuruluk yaşamak cinsel hayatın tekrar canlanması için engel teşkil ediyor olabilir.
Elbette, çok uzun beklememek en iyisidir. Zaman geçtikçe bu durum korku ve gerginlik yaratan bir şeye dönüşüp, çiftler arasında görünmez bir duvar oluşturabilir ve mesafe yaratabilir.
Bunun meydana gelmesini önlemek için, çiftler arasında sağlıklı iletişimin ve fiziksel temasın sağlanması önemlidir. Masaj yapmak, övgü sözcükleri söylemek ve öpücük vermek çiftler arasındaki iletişimi canlı tutmaya yardımcı olabilir ve zamanı geldiğinde cinsel arzuya dönüşebilir.
Cinsel isteksizlik yaşamak: Neden oluyor?
Yeni bir bebeğin gelişiyle, hormonal değişiklikler meydana gelir ve tüm kadınlar bundan dolayı cinsel istekliliklerinde azalma yaşarlar. Bu durum doğumdan sonra 4 ila 5 hafta sürebilir.
Libido kaybına sebep olan belirli etmenler bulunmaktadır. Bunlar şu şekildedir:
- Bebeklerin çok fazla ilgi gerektiriyor olması: Aldıkları bu yeni sorumluluk ebeveynlerin sürekli bebeklerinin yanında bulunmasını gerektirir.
- Vajinada kuruluk: Süt üretimini uyaran hormonlar aynı zamanda vajinal kuruluğa da sebep olmaktadır.
- Ağrılı yaralar: Epizyotomiler ve sezaryen doğum sonrasında oluşan yaralar genellikle ağrı yapar ve anneler cinsel aktivitenin acıyı daha da kötüleştireceğinden korkabilirler.
- Annenin kendi bedeniyle ilgili çekinceleri olabilir: İlk kez anne olan kadınlar genellikle fiziksel görünümlerinden endişe duyuyor ve hamilelikten sonra daha az çekici hissediyor olabilir.
- Baba kendini reddedilmiş ya da ikinci plana atılmış gibi hissedilebilir: Baba olmak, erkeklerin cinsel aktiviteye bakış açıları üzerinde etki yaratır ve onlar da daha az seks yapmaya eğilimli olabilir.
- Babanın suçlu hissetmesi: Bebeğin babası cinsel hayatı yeniden başlatma arzusu hissedebilir, ancak anneye zarar verme korkusu yaşıyor olabilir.
Şüphesiz, bebek sahibi olduktan sonra cinsel hayatın tekrar hareketlenmesi için bir geçiş dönemi gerekmektedir. Yukarıdaki tavsiyelere rağmen cinsel hareketliliğin yeniden başlaması konusunda hala zorlanıyorsanız, jinekoloğunuzla konuşmanızı öneririz.
Doktorunuz, cinsel istekliliğinizi etkileyebilecek bazı fizyolojik problemler olup olmadığını belirlemenizde size yardımcı olacaktır.
Tüm alıntı yapılan kaynaklar, kalitelerini, güvenilirliklerini, güncelliklerini ve geçerliliklerini sağlamak için ekibimiz tarafından derinlemesine incelendi. Bu makalenin bibliyografisi güvenilir ve akademik veya bilimsel doğruluğa sahip olarak kabul edildi.
- Byrd JE, Hyde JS, DeLamater JD, Plant EA. (1998). Sexuality during pregnancy and the year postpartum. J Fam Pract. 1998 Oct; 47(4):305-8.
- Enderle, C. D. F., Kerber, N. P. D. C., Lunardi, V. L., Nobre, C. M. G., Mattos, L., & Rodrigues, E. F. (2013). Condicionantes y/o determinantes del retorno a la actividad sexual en el puerperio. Revista Latino-Americana de Enfermagem, 21(3), 719-725. http://www.scielo.br/scielo.php?pid=S0104-11692013000300719&script=sci_arttext&tlng=es
- Gómez Cantarino, S., & Moreno Preciado, M. (2012). La expresión de la sexualidad durante la gestación y el puerperio. http://rua.ua.es/dspace/handle/10045/24154
- González Labrador, I., & Miyar Pieiga, E. (2001). Sexualidad femenina durante la gestación. Revista cubana de medicina general integral, 17(5), 497-501. http://scielo.sld.cu/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S0864-21252001000500015