İyi Bir İş-Yaşam Dengesine Sahip Olmanın Önemi

Yetişkinler ve çocuklar iyi bir iş-yaşam dengesi hakkına sahip olsa bile, bu konuda geliştirilecek şeyler var.
İyi Bir İş-Yaşam Dengesine Sahip Olmanın Önemi

Son Güncelleme: 28 Nisan, 2019

Aynı anda aktif bir aile hayatına sahip olmak ve çalışmak her zaman kolay değildir. Günümüz dünyasında, iyi bir iş-yaşam dengesi elde etmeden önce alınacak çok yol var.

Mevcut küresel tabloya bakalım ve bu karmaşık ama önemli meselenin yöneldiği yeri görelim.

İyi bir iş-yaşam dengesine sahip olmak mümkün mü?

Yetişkinler ve çocuklar yeterli bir iş-yaşam dengesi hakkına sahip olmalarına rağmen, bu konuda geliştirilecek çok şey var. Bazı insanlar uzaktan çalışır ya da esnek çalışma saatlerine sahiptir. Ancak, bu çoğu durumda geçerli değil.

Gerçek şu ki yapılacak çok iş var. Çözümlerden biri, çalışma saatlerinin dağılımını yeniden düzenlemek olabilir, ama bunu başarmak da kolay değildir.

Ebeveynler genelde günün büyük bir kısmını ev dışında geçirirler. Çocuklar kahvaltı, atıştırmalık ve öğle yemeklerini genelde okulda yer ya da zamanlarını ders dışı etkinliklerle uğraşarak geçirirler. Bu, herkes eve geldiğinde neredeyse hiç zaman kalmayacağı anlamına gelir.

mutlu aile

Birçok anne ve babanın, çocuklarıyla geçirmek için yeterli zamanı yoktur; ayrıca çocuklarının tüm duygusal ve sosyal ihtiyaçlarını da karşılayamazlar. Ancak bunun olumsuz sonuçlarına dikkat etmemiz gerekir. Bu sonuçlar sadece yuvamızı değil aynı zamanda çocuklarımızın gelişimini de etkiler.

Çocukların mutlu ve sağlıklı bir ortamda büyüyebilmeleri için aileleriyle zaman geçirmeleri gerektiğinin farkında olmalıyız. Çocukların ebeveynleriyle güçlü ve sağlıklı bir ilişki kurduklarında daha mutlu oldukları kanıtlanmıştır. Çocuğun gelişimi boyunca istikrarlı bir rol modeline sahip olması esastır.

Bu konuda ne yapılabilir?

Gerçek şu ki, çocuklarımızla harcayacak yeterli kaynak ya da zamanımız yoksa, çocuklarımızın refahını güvence altına alacak sürekli etkileşimi sürdüremeyiz.

Bununla birlikte, olası çözümler sunan birkaç yön vardır.

1. Annelik ve babalık izni

İlk olarak, daha uzun annelik ve babalık izinlerini alabiliriz. Avrupa’daki birçok ülke zaten bu imkanı sunuyor.

2. Uzaktan çalışmanın avantajları

Aynı şekilde, uzaktan çalışma ve esnek çalışma saatleri olasıdır.

İyi bir iş-yaşam dengesine bir gereksinim olarak ulaşmamız gerektiğini anlamamız önemlidir. Bu nedenle, hükümetler bunu aileleri korumak için bir araç olarak görmelidir – özellikle de toplumun bütünü için gerçek bir yatırım olan çocuklar adına.

iş yaşam dengesi ve anne

Alınacak çok yol var

İş-yaşam dengesi göz önünde bulundurularak bir dizi önlemi teşvik etmek esastır. Aileler bu şekilde çocuklarının yetiştirilmesinde önemli bir lider rolü oynayabilir. Bu, özellikle hayatlarının ilk yıllarında anahtardır.

Bu önlemler arasında, ebeveynler için kamu desteği sağlamak da olmalıdır.

Bu önlemler ve yardımlar gelirse, ebeveynlerin ekstra zaman bulmaları gerekir. Bu durumda, neyin zorunlu olup neyin olmadığını ayırt etmeniz gerekecek.

Bu, ailenizle daha fazla zaman geçirebilmeniz için gerçek önceliklerinizi ve yükümlülüklerinizi belirlemeniz anlamına gelir.

Bu, aynı zamanda ailenizle daha fazla zaman geçirebilmeniz için yapılacaklar listenizde gereksiz olan görevleri bulmanız anlamına gelir.

Daha iyi bir iş-yaşam dengesi sağlamak için bazı görevlerinizi devretmeniz gerektiğini unutmayın.

Bunu ne kadar vurgulasak azdır: devretmek, sormak ve yardım etmek harika bir adımdır. Çoğu zaman, her şeyi yapmak istiyoruz – ama bu imkansız bir görev.

Yardım istemek bir rahatlama sağlayacaktır çünkü ailenizle daha fazla değerli zaman kazanacaksınız. Ek olarak, bu suçluluk duygusunu yatıştırmaya yardımcı olacak; stresinizi ve endişenizi azaltarak size mutluluk verecektir.


Tüm alıntı yapılan kaynaklar, kalitelerini, güvenilirliklerini, güncelliklerini ve geçerliliklerini sağlamak için ekibimiz tarafından derinlemesine incelendi. Bu makalenin bibliyografisi güvenilir ve akademik veya bilimsel doğruluğa sahip olarak kabul edildi.


  • Bojorge-Martínez, A. E. (2016). Los patrones de comunicación familiar y su impacto en la promoción de la dieta correcta y la activación física en la adolescencia. Tesis de Maestría, Maestría en Comunicación de la Ciencia y la Cultura. Tlaquepaque, Jalisco: ITESO.
  • Koerner, A., & Fitzpatrick, M.A. (2002). Toward a Theory of Family Communication. Communication Theory, 12, 70 – 91.
  • Tapia, M. (2008). La Comunicación Familiar: Definición, Teorías y Esquemas. Facultad de Filosofía y Letras. Universidad de Navarra. Pamplona: España
  • Suarez, O., & Moreno, J. (2002). La familia como eje fundamental en la formación de valores en el niño. Carabobo: Universidad de Carabobo.

Bu metin yalnızca bilgilendirme amaçlı sunulmuştur ve bir profesyonelle görüşmeyi yerine geçmez. Şüpheleriniz varsa, uzmanınıza danışın.