Ebeveynler ve Çocukları: Kullanmanız Gereken 5 İfade
Tüm ebeveynlerin evinde sahip olması gereken becerilerden biri, tüm aile üyeleriyle yeterli iletişim kurabilmek için hangi cümlelerin kullanılacağını bilmektir. Ebeveynler ve çocukları arasındaki iletişim çok önemlidir.
Doğru kelimeleri doğru zamanda söylemek, çocuklarınızın kendilerini mental açıdan güçlendirmesine yardımcı olmak için büyük önem arz eder.
Ebeveynler ve çocukları arasındaki ilişki güçlü ve istikrarlıysa, çocuklarının dengeli ve başarılı bir yetişkin olma olasılığı daha yüksektir. Bu makalede, çocuklarınızla paylaştığınız bağı beslemeye yardımcı olabilecek birkaç basit kelime öbeği bulacaksınız.
Bu ifadeleri kullanırsanız, çocuğunuzdaki bazı niteliklerin artmasına ve güçlenmesine yardımcı olursunuz. Bunlar ise özgüven, mutluluk ve güçlü bir öz saygı olarak sıralanabilir.
Ailenizin sizin için ne kadar önemli olduğunu onlara hissettirmek için, içinde bulunduğunuz o anlardan istifade edin. Kendinizi şefkat ve samimiyetle ifade ederseniz, çocuklarınız da sizi örnek alacak ve ileride sizin gibi davranacaklardır.
Kelimeler ve iletişim kurmak ile başka hiçbir şeyi kıyaslayamayız. Eğer konuştuğunuz kişi sizi dinlemek istiyorsa ve konuşan kişi olarak siz de konuşmak istiyorsanız, o halde doğru zamanda doğru bir kişiyle konuşabilmekle kıyaslanabilecek hiçbir şey yoktur.
-Carmen Martín Gaite–
Ebeveynler ve Çocukları: Çocuğunuzu Teşvik Edecek İfadeler
1. “Seni seviyorum.”
Bu cümle, ebeveynlerin çocuklarına söylemesi gereken belki de en bariz ve en önemli cümlelerden biridir. Çocukların onları sevdiğinizi ve koşulsuz olarak onları kabul ettiğinizi bilmeleri gerekir.
Bu ifadeyi belirli bağlamlarda kullanmak yaygın olmasa da, bu cümle aile dinamiklerini geliştirme gücüne sahiptir. Eşinizin ve çocuklarınızın onları sevdiğinizi zaten bildiğini varsaymaktan kaçının ve sık sık onları sevdiğinizi sözlü olarak ifade edin. Bu kelimeler mutluluğu ve şefkati tetikler.
2. “Hadi! Denemeye devam et! ”
Çocuğunuzun gerçekleştirmek üzere olduğu bir eylem, onun bütünlüğünü riske atmadığı zaman, çocuğunuzu motive edin. Onları meydan okumaya ve zorlu görevleri yapmaya çalışmaya mutlaka teşvik edin.
Çocuğunuzun kendisine ve yeteneklerine inanmasına yardımcı olun. Yetişkinlik her gün zorlukların ortaya çıktığı bir aşamadır. Eğer çocuğunuzu cesur ve hevesli bir çocuk olarak yetiştirirseniz, yetişkinlik döneminde de yetenekli ve cesur bir birey olmayı başaracaktır.
3. “Seninle gurur duyuyorum.”
Çocuğunuzla gurur duyduğunuzu söylemeden önce çocuğunuzun hayatında büyük bir başarı gerçekleşmesini beklemenize gerek yoktur. Öyle ki, çocuğunuzun yaptığı şeyle değil; onun kim olduğu ile gurur duyduğunuzu bilmesi onun için çok önemlidir.
Çocuğunuzun yaptığı şey geçicidir; ancak oldukları kişi bakidir. Çocuğunuzda olumlu bir davranış ya da cesaretlendirmek istediğiniz bir değer gördüğünüz zaman bu cümleyi kullanın.
4. “Özür dilediğinizi söyleyin.”
Bazen gergin bir tartışma sırasında, gerçekten istemediğiniz ve karşınızdakinin canını acıtacak bir şey söyleyebilirsiniz. Bu gibi durumlar gerçekleştiği zaman, özür dilemek önemlidir.
Siz alçakgönüllülük gösterdiğiniz zaman, çocuklarınız size daha da saygı duyacaktır. Herkesin hata yaptığını ve yaptıkları hata için sorumluluk almaları gerektiğini öğrenirler.
5. “Senin için buradayım, bana güvenebilirsin.”
Çocuklar büyüdükçe daha fazla bağımsızlık talep etmeye başlarlar. Genellikle kendi yollarını seçmekte özgür olmak isterler. Fakat ebeveynler için, her zaman çocukları için orada olacaklarını çocuklarının bilmeleri önemlidir.
Ebeveynler ve Çocukları: İletişim İçin Bazı İlave İpuçları…
Bir aile oluşturmak sevinç, soru ve şüphelerle dolu bir maceradır. Peki bu yukarıda bahsettiğimiz ifadeleri çocuğunuz için nasıl kullanabilirsiniz? Daha da önemlisi, ne zaman bu ifadeleri kullanmalısınız?
- Yavaş yavaş başlayın. Okuduğunuz ifadelerden birini seçin ve bir sonraki ay bu ifadelerden birini en az bir kez kullanın. Ardından bir tane daha seçin ve günden güne birleştirmeye başlayın. Bazen kendini ifade etmek zordur; ancak bu yapılması gereken önemli bir şeydir.
- Bu kelimeleri fiziksel temas ile tamamlayın. Özel bir bakıştan ya da çocuğunuza sarılmaktan daha içtenlikle ifade edebileceğiniz kelimeler yoktur.
- Fikirlerinin önemli olduğunu bilmelerini sağlayın. Onlara bu güzel cümleleri söylemenin yanı sıra, onların sizlere söylediklerini de dinlemeyi unutmayın.
- Daha sonra pişman olacağınız şeyler söylemekten kaçının. Üzgün olduğunuzda çocuğunuza negatif kelimelerle cevap vermeyin. Çünkü olumsuz cümleler akılda olumlu olanlardan daha uzun süre kalır.
- Büyük ya da küçük fark etmeksizin, tüm başarılarını takdir edin. Bazen işler beklendiği gibi gitmese de, her zaman tekrar denemek için fırsatları vardır. Çocuğunuzun hoş olmayan davranışlarını düzeltmeniz gerektiğinde bile, meziyetlerini de vurgulamayı unutmayın.