Ailenin 4 Tanımı: Üzerinde Düşünmeye Değer Bakış Açıları
Ailenin farklı tanımları ve bu tanımlarla ilgili farklı bakış açıları hakkında bilgi sahibi olmak ister misiniz? Hepsi de dünyanın farklı yerlerindeki sosyal kanunların yanı sıra kültürel ve ekonomik faktörlerden etkilenmiş ve onlara göre şartlandırılmıştır. Bu yazıda en iyi bilinenlerden bazılarını paylaşacağız.
“Aile” kelimesinin kökeni çok net değildir. Latincede “açlık” anlamına gelen “fames” kelimesinden geldiği söylenir.
Ancak “hizmetçi” anlamına gelen “famulos” teriminden türediğini iddia edenler de vardır. Bu nedenle, uzmanlar, insanların, aile kavramını tek bir adamın otoritesi altında olan köle ve hizmetçilere atıfta bulunmak için kullandığına inanmaktadırlar.
Ailenin tanımları: Üzerinde Düşünmeye Değer Bakış Açıları
Zamanla aileler gelişti ve aile kavramı da böylece değişti. Aşağıda dünyada en çok öne çıkan kavramları paylaşacağız.
- Bir aile, evlilik bağını garanti eden yasal kurum sayesinde oluşur. Toplumda hak ve yükümlülükler yaratır. Çocuklar da bu kurumun bir parçasıdır. Bu bağlamda anne ve babaları onlara bakmalı ve yetişkin olana kadar yiyecek ve koruma sağlamalıdırlar.
- Aile, yasal olarak kan bağı veya evlilikle kutsanmış en önemli sosyal organizasyondur. Daha büyük bir gruba ait olduğu için bireyin psikolojik ve sosyal gelişimine katkıda bulunur.
- Ailenin diğer tanımları, bir ailenin, aile soyundan gelen başka grupların iki üyesi arasında geçen bir evlilik sözleşmesinin ürünü olduğunu belirtir. Aynı zamanda aralarında kan bağı, evlilik ve evlat edinme gibi ilişkiler bulunan akrabalardan ve topluma ait üyelerden oluşur.
Aile, kan bağı, duygusal bağ ya da evlat edinme yoluyla birleşmiş bir grup insandır. Yani bir çift ve onların çocukları aileyi oluşturur. Bazı durumlarda, farklı akrabalık bağlarıyla onlara bağlı olan başka insanlar – dede, kız ve erkek yeğenler, teyzeler ve amcalar gibi – onlarla birlikte yaşar.
Bir ailede duygusal bağlar
Birlikte yaşadığınız insanlarla aranızdaki etkileşim süreci duygusal bağları güçlendirir. Bu nedenle, evlat edinme, kan bağı ya da duygusal yakınlık aracılığıyla kurduğunuz akrabalıklarda, insanlarla aranızda yakın bir aile ilişkisi olur. Sevginin güzel kalitesi ve kardeşçe bağ işte böyle gelişir.
Aile ilişkilerine farklı bakış açıları
Kan bağının atalardan geldiğini belirtmekte fayda var. Öte yandan dünürlük, bir eş ve diğer eşin arasında kan bağı bulunan akrabalarıyla kurduğu yakınlıktır. Evlat edindiği bir çocuğu olanlarla kurulan ilişki medeni ilişkilerdir.
Ailenin tanımlanmasında farklı bakış açıları: Geleneksel ve modern aile sınıflandırması
Bir aile biriminde farklı akrabalık düzeyleri vardır. Bir başka deyişle, ailedeki tüm insanların yakınlık seviyesi veya ilişkisi aynı değildir. Bunun nedeni, toplumun büyümesi ve evrimidir. Bu dönüşüm pek çok aile değişikliğine neden olmuştur.
Çekirdek aile
Bu, baba, anne ve çocukların oluşturduğu grubu ifade eder. Burada ebeveynler aileyi maddi olarak desteklemekten sorumlu olanlardır. Ayrıca koruma, güvenlik ve ruhsal rehberlik sağlamaları gerekir. Geniş aileler de vardır. Çiftin ebeveynlerinden, amcalarından, kuzenlerinden ve evleri veya bakacak kimseleri olmayan üyelerden oluşur.
Bileşik aileler
Anne, baba ve bunlardan sadece biriyle kan bağı bulunan bir üye bu aile türünü oluşturur. Bu durum, eşlerden birinin halihazırda başka çocukları olduğunda veya çiftin amcası, kuzeni veya yeğeni gibi bir başka aile üyesinin onlarla yaşamaya karar vermesi halinde ortaya çıkar.
Tek ebeveynli aileler
Bu grup, çocuklarını kendi başına yetiştiren tek bir ebeveynden oluşan ailelerdir. Ebeveynin dul olması, eşinden boşanması veya bekar bir ebeveyn olmaya karar vermesi nedeniyle bu durum oluşabilir. Bu aile türü, toplumun son yıllarda geçirdiği büyük değişimler nedeniyle günümüzde giderek daha yaygın hale gelmektedir.
Üvey aileler veya karışmış aileler
İki tek ebeveynli ailenin bir araya gelmesiyle oluşurlar. Burada ebeveynler, duygusal bir ilişki nedeniyle birleşirler. Böylece bir aile kurarlar. Öte yandan, eşlerin sadece duygusal bir bağlılıkla bir arada oldukları durumlar vardır. Bir başka deyişle, evlenmedikleri halde bir aile ilişkileri vardır.
Özetle, aile tanımları, insanın doğası ve toplumdaki belirli bir gruba ait olma ihtiyacı ile ilgilidir.
Tüm alıntı yapılan kaynaklar, kalitelerini, güvenilirliklerini, güncelliklerini ve geçerliliklerini sağlamak için ekibimiz tarafından derinlemesine incelendi. Bu makalenin bibliyografisi güvenilir ve akademik veya bilimsel doğruluğa sahip olarak kabul edildi.
- Amor Pérez, N., & Díaz, M. V. (2013). La familia. Mendive, ISSN-e 1815-7696, Vol. 11, No. 3, 2013 (Ejemplar Dedicado a: Julio-Sept.), Págs. 291-307. https://doi.org/10.1017/CBO9781107415324.004
- Enciclopedia. (2019). La familia: concepto, tipos y evolución. Enciclopedia Británica En Español. https://doi.org/https://doi.org/10.1016/S1464-2859(15)30148-6