Çocuğunuza sorumlu olmayı öğretin
Tavsiyelerimizi dikkate alarak çocuğunuza sorumlu olmayı öğretin. Küçüklerin eğitimi için gerekli gördüğümüz 3 önerimiz var. Ama elbette, her evde, aile bireylerinin sürdürdüğü eğitim ve değer biçimi olur. Yine de, biz tavsiyemizin herkesin her öğretisine uyum sağlayabileceğini düşünüyoruz.
Bu makalenin çocuğunuza sorumlu olmayı öğretmeniz ve bir şekilde onu eğitmek için zor fakat değerli çabalarınızda ilerleme kaydetmeniz açısından yardımcı olmasını içten diliyoruz.
Ev işlerine dahil edin
Ev işleri yediden yetmişe kadar tüm aile üyeleri tarafından paylaşılmalıdır. Bunu çocuğa öğretmelisiniz.
Öncelikle odasını ve oyuncaklarını düzenli tutmakla sorumludur. Anne ve babanın, çocuğun yaptığı her şeye yardım etmek için tüm gün çocuğun peşinde olması normal bir durum değildir.
Ancak, küçük çocuk sadece odası ve oyuncaklarından sorumlu olmadığını öğrenmelidir, ev işlerinin çoğu tüm ailenin yararınadır ve bu nedenle herkes bundan sorumlu olmalıdır. Buna temizlik, yemek hazırlama, bulaşık yıkama, çöp atma, geri dönüşüm ve çim biçme dahildir.
Mesleğiniz aracılığıyla işe gidip, sorumluluk sahibi olmayı öğrendiniz, çocuğunuza da ev işlerinde yardımcı olmayı öğretmelisiniz.
Örneğin, eğer 1 yaşında bir çocuğunuz varsa, o yataktaki kıyafetleri dolaba yerleştirmenize, kirli çamaşır kutusunu ittirerek banyoya ya da genelde koyduğunuz yere götürmenize yardımcı olabilir. Ayrıca, arabadaki dolu alışveriş poşetlerini mutfağa yerleştirmenize yardım etmesini de rica etmelisiniz, bunlar çay poşeti, küçük bir yoğurt kabı, dondurma veya ekmek olabilir.
Büyüdükçe sorumluluklarla karşılaşmak onu şaşırtmasa da, çocuğunuz artık boy attığında ona evde size nasıl yardım edeceğini öğretmeniz gerekir.
Başkaları için düşünceli olmayı öğretin
2, 3, 4 yaşlarında, çocuk diğer insanlara dikkat etmeyi ve ihtiyaç duyduklarında onlara yardım etmeyi öğrenmelidir. Bu yüzden akranlarıylayken de sorumlu olmayı öğreteceksiniz. Çocuğun en büyük sorumluluğu ders çalışmak ve her gün yeni bir şeyler öğrenmek. Fakat onun etrafındakilere olduğu kadar etrafındakilerinin de ona ihtiyacı olduğunu bilmek zorundadır.
Annenin başı ağrıyınca gidip yatağa uzandığında, çocuk annenin alnını okşayabilir, böylece acı ortadan kaybolur ve çocuk anneyle bir süre vakit geçirir.
Bir çocuğu sevmeyi ve başkalarını sevmeyi öğretmek, onların fiziksel ve duygusal sağlığını önemsemekle de ilgilidir. Çocuğun aile endişelerinde her zaman odak noktası olmaması önemlidir. Diğer bireylerin de insan olduğunu ve onun kadar önem farz ettiklerini öğrenmelidir.
Örnek davranışları için onu ödüllendirin
Son olarak, çocukların eğitiminde ödüllerin anlamı ve prensipte bu şekilde düşünmemenize rağmen bunların çocuğunuzun daha sorumlu olmasına nasıl yardım edeceğinden sizlere bahsetmek istiyoruz.
Ödül derken, demek istediğimiz şey bisiklet, tablet, cep telefonu, gezi ya da verilebilecek herhangi bir maddi hediye değil. Onu övgü, sevgi ifadeleri ve benlik saygısının ağırlığıyla ödüllendirmekten bahsediyoruz.
Kendisine ve başkalarına karşı sorumlu olan bir çocuk, etrafındaki yetişkinlerden övgü almalıdır. İyi hareketlerini ve davranışlarını vurgulamalıyız.
Fakat tabi ki, bunu da abartmamak gerek, aksi takdirde çocuğa bir egomani dozu aşılarsınız. Örneğin, ödev yapmak, çöpü çıkarmak, odasını ve oyuncaklarını toplamak gibi her zamanki sorumluluklarına ek olarak, bugün duyarlılık göstererek annesinin sofrayı kurmasına ve babasının bahçedeki bitkileri kesmesine yardım eden çocuk iyi bir iltifat hak ediyor:
Ne de sorumlu bir çocuk! Nasıl da büyüdün sen! Harika, aferin! Teşekkür ederim. Çünkü herkes gibi, çocuğun da doğru şeyi yapıp yapmadığını ve başkalarının bunu ne kadar takdir ettiğini ifade eden geri bildirimi alma ihtiyacı vardır.
Çocukların yardımcı olmayı ve mükemmel övgüler almayı çok sevdiğini unutmayın, bu bir öpücük, bir saç okşama, kucaklama ya da cesaret verici bir cümle olabilir: Ne kadar da uslu bir çocuk! Annesine yardım da edermiş! Ayrıca, eğer gerçekten de öyleyse, neden bu gerçeği ona söylemeyesiniz? Onu tebrik edecek en iyi insan tabi ki de annesi.
Tüm alıntı yapılan kaynaklar, kalitelerini, güvenilirliklerini, güncelliklerini ve geçerliliklerini sağlamak için ekibimiz tarafından derinlemesine incelendi. Bu makalenin bibliyografisi güvenilir ve akademik veya bilimsel doğruluğa sahip olarak kabul edildi.
- González-Pienda, J. A. (2007). Los retos de la familia hoy ante la educación de sus hijos: a educar también se aprende. https://ruc.udc.es/dspace/bitstream/handle/2183/7080/RGP_15-13_Cong.pdf
- Macías Vélez, L., & Mejía Macías, Y. A. (2008). El niño entre la inocencia y la responsabilidad. Cartilla:¿ Cómo educar niños y niñas responsables? http://200.24.17.68:8080/jspui/handle/123456789/1643
- Seitún, M. (2011). Criar hijos confiados, motivados y seguros: Hacia una paternidad responsable y feliz. GRIJALBO.