Çocuklara Çevreye Duyarlı Olmayı Öğretmek
Bir çocuğun çevre bilincini uyandırmak, onlara çevreyi önemsemeyi ve tüm canlılara saygı duymayı öğretmek anlamına gelir. Küçük çocuklara doğa sevgisini öğretmek, onları çevre üzerindeki etkileri konusunda daha bilinçli hale getirir. Çocuklara çevre bilincini ve çevreye duyarlı olmayı öğreterek, gezegene sorumlu oldukları duygusu aşılanabilir.
Tüketimi azaltma, yeniden kullanma ve geri dönüştürme gibi basit yöntemleri kullanarak çevresel etkimizin daha fazla farkına varabiliriz. Küçükken canlılara karşı derin empati duymak, çocukların büyüdüklerinde çevre hakkında daha sürdürülebilir fikirler benimsemelerine yardımcı olur.
Doğaya bağlı olduğumuz birçok açı
Doğa üzerine düşünürken izleyebileceğiniz farklı yollar vardır. İlk olarak yakın çevrenize dikkatlice bakarsanız birçok şeyin yapıldığı malzemenin doğadan geldiğini fark edeceksinizdir. Her şeyin kesinlikle doğadan geldiğini kabul etmek hem çocuklar hem de yetişkinler için ilk bakışta çok zor gibi görünür.
Örneğin, çocuklar plastik bir oyuncakla oynamayı bırakabilirler. Ancak onlarda da doğal unsurlar vardır. Çünkü petrolden, yani dünyadan çıkarılan sınırlı ve yenilenemez bir enerji kaynağı olarak kullanılan bir maddeden yapılmıştır.
Diğer bir durum ise ormanlardaki ağaçları bitirebilecek kitaplardır. Ahşap, işlem gördükten sonra çocukların çizimleri için kullanabilecekleri kağıtlara dönüştürülmek üzere ormanlardan temin edilir.
Peluş oyuncakların içindeki pamuk da dahil olmak üzere çocukların her gün kullandığı ürünlerin çoğu doğadan gelir. Ev inşa etmek için kullanılan tuğlalar bile topraktan çıkarılan kil, kum ve beton gibi maddelerden yapılmıştır.
“Doğa” kelimesi gibi çok soyut görünen bir şey, çocuklar çevrelerindeki nesneleri incelediklerinde daha somut hale gelir. Nesnelerin doğadan nasıl türetildiğini ve ona nasıl bağlı olduklarını görselleştirebilirler.
Çocukların bu fikri özümsemelerine yardımcı olmanın bir yolu da onlara en sevdikleri oyuncağı sormaktır. Oyuncak hakkında düşünmelerini ve oyuncağın yapıldığı malzemeyi tanımayı öğretin.
Bir çocuk için, bir nesnenin neyden yapıldığını anlamak oyuncağa yeni bir anlam kazandıracaktır. Bu tür davranışlar çevresel olarak daha bilinçli olmalarına yardımcı olabilecek bir tohum haline gelebilir.
Çocuklara çevreye duyarlı olmayı öğretmek: doğal kaynaklar
Küçük çocuklar arasında çevre bilinci için, genel olarak doğaya saygı duymayı öğrenmeleri ve neden doğal kaynakların tüketiminden sorumlu olmaları gerektiğini anlatmak gerekir. Yaklaşık 10 veya 12 yaşlarından itibaren çocuklar, doğal kaynakların sınırlı olduğunu anlayabilirler.
Ayrıca çocukları çevre için daha iyi olan belirli ürünlerin seçimi konusunda duyarlı hale getirebilirsiniz. Gezegeni kötüye sürüklemede büyük fabrikaların oynadığı rol üzerine düşünmelerini de sağlayabilirsiniz.
Ek olarak, tarım ilaçlarının kullanımının tehlikelerini öğrenmeleri de iyi olacaktır. Biyoçeşitliliğe saygı duymanın neden gerekli olduğunu da bilmeleri gerekir.
Doğa büyük şehirlerin, madencilik şirketlerinin, kağıt fabrikalarının ve benzeri durumların yol açtığı kirlilikten kurtulmalıdır.
Evinizde veya sınıfınızda çevre bilincini nasıl teşvik edebilirsiniz? Tüm bu basit çözümler, büyük çevre kirliliği sorununa karşı devede kulak kalır.
Çevre bilincini uyandırmak: Değişim için 10 seçenek
Dünya Çevre Günü onuruna, Dünya Erken Çocukluk Eğitimcileri Birliği (WAECE), çocukların gezegenin sağlığını korumayı öğrenmeleri için eğitimcilerin uyması gereken 10 kuraldan oluşan bir liste hazırladı:
- Musluğu kapatın: Su tasarrufu, çocuklara çevreye özen göstermeyi öğretmek için ilk kuraldır. Örneğin dişlerinizi fırçalarken veya banyo yaparken su israfından kaçınmalısınız.
- Çöp atmayın: Bir başka basit, günlük kural da sokakları çöplerden uzak tutmaktır.
- Oyuncakları paylaşın: Gerekenden fazlasını tüketmeme fikrini öğretmenin başka yolları da vardır. Dahası, bu uygulama başkaları için dayanışmayı ve empatiyi teşvik eder.
- Geri Dönüşüm: Geri dönüşüm, bu kurallar listesinin temelidir. Buradaki fikir, organik malzemeler ve geri dönüştürülebilir malzemeler için ayrı atık kutularına sahip olmaktır. Plastik şişeler ve karton kutular gibi şeyleri evde biriktirerek geri dönüştürebilirsiniz.
“Küçük çocuklar arasında çevre bilincini geliştirmek için, genel olarak doğaya saygı duymayı öğrenmelerini ve neden sorumlu bir şekilde tüketim yapmaları gerektiğini anlamalarını sağlamak yeterlidir.”
Çocuklara çevre bilincini öğretmek: Bitkiler, evcil hayvanlar ve geri dönüşüm
- Çocuklara çevre bilincini öğretmek: Bitkiler, evcil hayvanlar ve geri dönüşüm
- Bitkilerin bakımı: Çocuklar yaprakları ve çiçekleri içten gelen bir dürtüyle koparma eğilimindedir ve bu da bitkilere zarar verir. Tüm yaşam biçimlerine saygı göstermek, çocukları erken yaşlardan itibaren çevreye duyarlı hale getirmek için çok önemlidir.
- Işıkları kapatmak: bir odadan ayrıldığınızda ışığı açık bırakmanıza gerek yoktur. Öte yandan, günlük işleri yapmak için doğal ışığı kullanmak, ruh halinizi biraz daha iyileştirir.
- Evcil hayvanlara bakmak: Evcil hayvan sahibi olunması durumunda, çocukların küçük yaşlarda onlara nasıl bakacaklarını öğrenmeleri gerekir. Başka bir türle yaşamanın sorumluluğu, vicdan duygusu ve empati yaratır.
- İnsanlara saygı gösterin: Kişiliklerimiz, kültürlerimiz ve inançlarımız farklıdır ve bunlara da saygı duyulması gerekir. Kimse başkalarına kendi düşünce tarzını empoze etmemelidir.
- Kağıdı yeniden kullanma: Bir kağıt yaprağının her iki tarafına çizim yapmak, kağıdı daha ekonomik kullanmaya bir örnektir.
- Herkese ait olana dikkat edin: Ormanlar, meydanlar, kamu mülkleri ve nehirler ve göller herkese aittir ve tek bir bireye ya da gruba ait değildir. Kullandığımız ve kullanmadığımız her şeye saygı göstermeliyiz.
Nihayetinde, çocuklarda çevre bilincini teşvik etmek, onları bir çiftliği ziyaret etmeye, bahçeyle uğraşmaya ya da sadece kırsalda vakit geçirmeye götürmeyi de içerir.
Onları tüm olasılıklara karşı hazırlamalısınız. Soru sormalarına ve deney yapmalarına izin verin. Her şeyden önce, gezegene bakmak ve ona saygı duymak için kendi yollarını bulmalarına yardım etmelisiniz.
Tüm alıntı yapılan kaynaklar, kalitelerini, güvenilirliklerini, güncelliklerini ve geçerliliklerini sağlamak için ekibimiz tarafından derinlemesine incelendi. Bu makalenin bibliyografisi güvenilir ve akademik veya bilimsel doğruluğa sahip olarak kabul edildi.
- Ballesteros, J. (1985). Hacia un modo de pensar ecológico. https://dadun.unav.edu/bitstream/10171/2222/1/01.%20JESÚS%20BALLESTEROS,%20Hacia%20un%20modo%20de%20pensar%20ecológico.pdf
- Pacheco Vargas, M. E. K. (2004). Conciencia ecológica: garantía de un medioambiente sano. http://tesis.pucp.edu.pe/repositorio/handle/20.500.12404/101
- Villuendas, M. D., Liébana, J. A., Fernández, R., & Alcaide, F. C. (2005). Representaciones ecológicas en la infancia y estilos de vida. Educar, (36), 13-30. https://www.raco.cat/index.php/educar/article/view/39737