Sürekli Kavga Eden Çocuklar: Ebeveynler Ne Yapabilir?

Çocukların tartışması normaldir. Bazen bu durumu kontrol altında tutabilirsiniz ama bazen de işler çığırından çıkabilir.
Sürekli Kavga Eden Çocuklar: Ebeveynler Ne Yapabilir?

Son Güncelleme: 10 Haziran, 2019

Çocuklarınız sürekli kavga ediyorsa, bunun genellikle kendilerini kanıtlamak için yaptıkları bir şey olduğunu unutmayın. Sürekli kavga eden çocuklar, genel olarak, bunu sizin dikkatinizi çekmek ya da sınırlarınızı zorlamak için de yapabilirler. Özellikle de birlikte çok fazla vakit geçiriyorlarsa ve hem oyuncaklarını hem de ebeveynlerinin ilgisini paylaşıyorlarsa çocukların kavga etmesi normaldir.

Ebeveynler, çocuklarının kavgalarının ne zaman bitmesi gerektiği ile ilgili sınırlar belirlemelidir. Sınır belirlemek neden önemlidir? Çünkü, bu alışkanlıkların yetişkinlikte devam etmesini önler.

Genel olarak, kardeşler arasındaki kavgalar, beş ve altı yaşları arasında meydana gelir. Çocuklar, birçok sebepten dolayı kavga eder ve öfkelenir. Bu sebepler, kıskançlık ya da bir şeyleri paylaşmakta zorlanmak olabilir. Fakat çocuklar büyüdükçe, tartışma sebepleri de değişir. Genellikle, sürekli kavga eden çocuklar bunu ebeveynlerinden daha fazla ilgi görmek için yapmaya devam eder.

kollarını bağlamış çocuk

Çocuklarınızın sürekli kavga etmesini önlemek için ne yapabilirsiniz?

Kavganın sebebiyle ilgilenmeyin

Çocuklarınızı gözlemlediğiniz kadar kendinizi de gözlemlemeniz çok önemlidir. Bu, size yaptığınız hatalar hakkında ipuçları verebilir ve bir şeylerin sadece siyah ya da beyaz olmadığını anlamanızı sağlar. İyi çocuk ya da kötü çocuk diye bir şey yoktur.

Bazen, çocuklarınızdan biri kavgayı başlatabilirken bazen de öbürü başlatır. Kavganın sebebiyle ya da kavgayı kimin başlattığı ile ilgilenmekten kaçının. Bu sayede, tartışmada taraf olmamış olursunuz.

Sınırı geçtiklerinde onları ayırın

Çocuklarınız çığlık atmaya, birbirlerine vurmaya ya da hakaret etmeye başladıklarında olaya dahil olun. Onlara, kavga etmeme konusunda anlaşmak zorunda olduklarını söyleyin. Ne olduğunu bilmek istemediğinizi söyleyin ve onları bir süre birbirlerinden ayırın. Neden? Çünkü, kavga ederek size birlikte olmayı beceremediklerini göstermiş oldular.

Ayrı kalmaları gereken süre, çocuklarınızın yaşına göre değişir. Küçük çocuklarda beş dakika yeterli olacaktır. Bu süre geçtiğinde tekrar birlikte oyun oynamalarına izin verebilirsiniz. Bu, onlara birlikte olabileceklerini ve uslu davranabileceklerini gösterme şansı tanıyacaktır.

kavga eden çocuklar

Çocuklarınız kavga ettiğinde onları cezalandırmalı mısınız? 

Çocuklarınızın davranışını ve sebebini gözlemlerseniz aslında onların sizin dikkatinizi çekmeye çalıştığını anlarsınız. Bu her ne kadar bunu elde etmek için yanlış bir yolsa da sizin yaptığınız şeyi bırakıp onlara fazladan ilgi göstermenizi isterler. Bu gibi durumlarda, yapabileceğiniz en iyi şey pozitif teşvikle bu davranışı sonlandırmaya çalışmaktır. Bu da onların davranışlarını maddi şeylerle değil anne ya da baba olarak gösterdiğiniz ilgi ile karşılamanız demektir.

Örneğin, çocuklarınız kavga etmediklerinde onların pozitif davranışlarını teşvik etmeniz gerekir. Onlarla birlikte olarak; huzur içinde oynadıkları, eşyalarını paylaştıkları ve uslu oldukları zaman onları ödüllendirebilirsiniz. Sakin ve uyumlu bir aile ortamı için çocukların birbiriyle iyi bir ilişkisi olması çok önemlidir. Yapabileceğiniz en iyi şey, kendinden emin ve sevgi dolu bir şekilde huzuru teşvik etmektir.


Tüm alıntı yapılan kaynaklar, kalitelerini, güvenilirliklerini, güncelliklerini ve geçerliliklerini sağlamak için ekibimiz tarafından derinlemesine incelendi. Bu makalenin bibliyografisi güvenilir ve akademik veya bilimsel doğruluğa sahip olarak kabul edildi.



Bu metin yalnızca bilgilendirme amaçlı sunulmuştur ve bir profesyonelle görüşmeyi yerine geçmez. Şüpheleriniz varsa, uzmanınıza danışın.