Çocukları iki dille yetiştirmek için tavsiyeler

Çocuklarınızı iki dille yetiştirmek sandığınız kadar karmaşık değil. Çocuğunuzun iki dili kullanmaya alışması kolay olmasa da, ileride ona büyük fayda sağlayacağı aşikardır.
Çocukları iki dille yetiştirmek için tavsiyeler

Son Güncelleme: 22 Kasım, 2018

Bazen çocuklarınızı iki dille yetiştirmek karmaşık olabilir. En büyük sebebi iki dile de alışmanın zaman alması ve hatta çocuğun konuşma becerilerinin gelişimini geciktirmesidir. Ancak, bu uzun vadede çocuğunuza büyük avantaj sağlayacak bir durum için çok küçük bir sebeptir. Hem sosyal hem de profesyonel alanda, iki dil konuşabiliyor olmak çocuğunuz için avantajlı olacaktır. Aşağıdaki tavsiyeleri farklı stratejilerle uygulayabilirsiniz:

İki dilli çocuk yetiştirmek için bazı tavsiyeler

Çocuklarınızı iki dille yetiştirmek karmaşık olabilir. Çünkü ç oğu zaman okulda başka bir dilde eğitim görürken, evde başka bir dil konuşulmaktadır. Uygulayabileceğiniz birçok önemli strateji var. Bunlar:

  • Araçların kullanımı. Günümüzde, teknoloji oldukça kullanışlı bir araç haline geldi ve farklı diller öğrenmek için birçok uygulama mevcut. Ebeveynlerin çocuklarıyla birlikte oturup kullanması her zaman daha iyidir.
  • İki dilde kitapların kullanılması. Okuma, dil bilgisi gelişimi için vazgeçilmez bir süreçtir. Ayrıca, öğrettiğiniz dilde de kitaplar okuyabilir ve kelimelerin anlamlarını açıklayabilirsiniz.
  • Medya içerikleri.
  • Televizyon, dili daha hızlı öğrenmesinde yardımcı olabilir. Farklı kelimeler öğreten birçok eğitici program mevcut. Bu şekilde daha hızlı öğrenebilir.
  • Film izlemek istediğinde, mutlaka öğrenmesini istediğiniz dilde açın. Bu şekilde, hem dinleyip hem de ekranda gördükleriyle bir bağ kurabilir.
  • Sadece çizgi film ve animasyon değil, eğitici programlar da izletmelisiniz. Örneğin, dilin konuşulduğu ülke hakkında bir belgesel izletebilirsiniz. Bu, çocuğun dilin konuşulduğu ülke hakkında daha çok şey bilmesini sağlar.
  • Sosyalleşme. Çocuğunuz bu dili konuşacağı insanlarla etkileşime girmelidir. Arkadaşlarıyla vakit geçirirken, öğrendiği dili kullanacaktır.
iki dilli çocuklar

İki dilli çocuk yetiştirmenin avantajları

Unutmamak gerekir ki, her çocuk özeldir ve dil gelişimleri farklılık gösterebilir. Ancak, her bir dilin mükemmel hale gelmesi için zaman gerektiğini de kabul etmek gerekir. Çocuğun, cümle kurarken kafasının karışması ve iki dilden de kelimeler seçmesi olasıdır. Bu yüzden, dil gelişimleri sürecinde ebeveynler sabırlı olmalıdır. Çocukları iki dille yetiştirmenin avantajları şunlardır:

Sağlığa faydaları

Beynin farklı dilleri öğrenirken kurduğu bağlantı kapasitesi, hatalar ve değişiklikler için farklı bir sistem yaratır, tek dilli beyinlere göre bilgiyi daha farklı bir şekilde saklar. Bu da çocuğun diğer dilleri öğrenmesini kolaylaştırır.

Ekonomik faydalar

Çocuk iki dilini de geliştirdiğinde, iş bulması ve hatta başka ülkelerde çalışması daha kolay olur. Günümüzde İngilizce gibi diller revaçtadır. Eğer bu dili erken yaşta öğrenmeye başlarsa, mükemmel hale gelmesi de daha kolay olacaktır.

Eğitim açısından faydaları

İki dilli bir çocuk, diğer dilleri daha kolay öğrenme yeteneğine sahiptir. Yani, eğer başka bir dil öğrenmeye başlamak isterse, daha avantajlı olacaktır. Bir diğer nokta ise, çocuğun öğrendiği dillerde üniversitede sorunsuz olarak eğitim görebilecek olmasıdır.

arkadaşlar

Sosyokültürel faydalar

Günümüzde, farklı ülkelerde yaşayan insanların teknoloji sayesinde iletişim kurabilecek daha çok imkanı var. Sosyal ilişkiler ve kültür etkileşimleri, farklı dillerin öğrenilmesi gerektiğini de beraberinde getiriyor. İki dilli olmak sosyal kapasiteyi arttırdığı gibi utangaç olmayı da önlüyor. 

İki dil öğrenerek, çocukların konsantrasyon kapasitesini de arttırabilirsiniz. Ayrıca, hem uzun hem de kısa dönemli hafızayı da geliştirir.  

Çocuğunuzu iki dille yetiştirmenin faydaları bununla sınırlı değil. Kesinlikle tavsiye ediyoruz. Sadece tek dil konuşan çocuklara göre daha geç konuşmaya başlayacakları için ebeveynler endişelense de, gelecekleri için oldukça faydalı olacağını da unutmamak gerekir. Bu faydaları zamanla göreceksiniz, ancak toplumda daha iyi gelişmesi için önemli olacak.


Tüm alıntı yapılan kaynaklar, kalitelerini, güvenilirliklerini, güncelliklerini ve geçerliliklerini sağlamak için ekibimiz tarafından derinlemesine incelendi. Bu makalenin bibliyografisi güvenilir ve akademik veya bilimsel doğruluğa sahip olarak kabul edildi.



Bu metin yalnızca bilgilendirme amaçlı sunulmuştur ve bir profesyonelle görüşmeyi yerine geçmez. Şüpheleriniz varsa, uzmanınıza danışın.