Çocuğunuza Pozitif Bir Benlik Bilinci Kazandırmak
Bu makalede, çocuğunuza küçük yaştan itibaren pozitif bir benlik bilinci oluşturmada nasıl yardımcı olabileceğinizi öğreteceğiz.
Çocuğunuzun kendine dair imajı kısmen, onlara öğrettiğiniz şeylerle belirlenir. Evet, ebeveynler bir çocuğun benlik bilinci ve öz saygısının oluşumunda hayati öneme sahiptir.
Aile, olumlu bir öz imajın oluşması için en önemli bağlamdır. Ebeveynler olarak, çocuğun ilk aynasıyız ve yaptığımız her şey onlara yansıyor. Bu inanılmaz derecede önemli bir iş!
Çocuklarımızın her biri en yakışıklı, en zeki ve en yetenekli çocuktur. Bu ifadeler, küçük olmalarına rağmen, çocuklarımıza özgüven aşılamanın harika bir yoludur.
Çocukların akıllarına koydukları her şeyi başarabileceklerini bilerek büyümeleri önemlidir.
Bu davranışların tümü, uzun yıllar boyunca çocuklarımıza eşlik eden büyük bir sürecin, olumlu bir benlik bilinci oluşturma sürecinin parçasıdır
Olumlu bir benlik bilinci oluşturma
Kişisel imajımız, başkalarının bize sunduğu yansıma ile birlikte gördüklerimiz ve gözlemlediklerimizden oluşur.Bu, hem çocuğun hem de çevresinin, kendilerine dair ilk imajını yaratması için bilgi sağlayacağı anlamına gelir.
Benlik bilinci, çocuğun gelişimi süresince oluşturulur ve tanımlanır. Bu bilinç aile içindeki, okuldaki ve sosyal çevredeki önemli kişilerden etkilenir. Aynı zamanda çocuğun kendi başarı ve başarısızlık deneyimlerinin bir sonucu olarak da oluşmuştur.
-Machargo-
Ebeveynler olarak çocuklarımızın öz imajı üzerindeki etkimiz, öz saygılarında sağlıklı bir denge yaratabileceğimiz anlamına gelir.
10-12 yaşına kadar bir çocuğun en yakın ortamı aileleri ve okulları olacaktır. Bu yüzden her iki ortamda da özgüvenlerini arttırmalıyız. İşte bunun birkaç faydası:
- Daha mutlu büyüyecekler.
- Kendi yeteneklerini geliştirecekler.
- Çocuklarımız daha kendinden emin olacak.
- Başarılarını ve başarısızlıklarını ele alabilecekler.
- Başkalarına ve kendilerine güvenme konusunda daha büyük yetenekleri olacak.
Çocuğunuza bu konuda yardım etmenin sadece onlara güzel ve olumlu şeyler söylemek anlamına geldiğini düşünüyorsanız, işte bu konuda size yardımcı olabilecek bazı öneriler:
Çocuğunuzun olumlu bir benlik bilinci yaratmasına yardımcı olmanın yolları
- Çocuğunuzu düşün. Onları benzersiz ve özel kılan tüm nitelikleri ve özellikleri düşünün. Hiç kimse çocuğunuzla aynı olamaz. Değerlerini eşsiz bir insan olarak kabul edin.
- Gerçekçi olun. Bu yalan söylemeniz gerektiği anlamına gelmez. Bu sadece çocuğunuzun gerçekte kim olduğunu ve neler yapabileceklerini görmelerine yardımcı olmaktan ibarettir.
- Güçlü yönlerine odaklanın. Herkesin güçlü tarafları vardır. Bir ebeveyn neden sadece çocuğunun zayıf yönlerine odaklansın ki?
- Yetenekleri onları hayatta olmak istedikleri yere götürecek.
- Onlara koşulsuz sevginizi verin. Çocuğunuz, sadece kendileri oldukları için sevilmeyi hak ediyor. Çocuklar sevginin şartlara tabi olduğunu düşündüklerinde, yetişkinliğe kadar bu inanca bağlı kalacaklardır. Bu, gelecekteki tüm ilişkilerini etkileyebilir.
- Eleştirel düşünmeyi teşvik edin. Çocuğunuzun, harcadığı süreyi yargılamadan problemleri çözmesine yardımcı olun. Onlara desteğinizi verin ve çözüm aramalarına yardımcı olun. Çözüm bulmalarına izin vermezseniz, kendilerine güvenleri eksilecek ve gelecekte problemlerini tek başına karşılayacak kadar özgüven hissetmeyeceklerdir.
- Başarılarına değer verin ve takdir edin. Başarılarına cevap olarak tepkinizi görmek başlı başına olumlu bir destek olacaktır. Başarılarını kutlamayı bırakmayın.
- Çocuğunuza saygı gösterin. Çocuk olmak aynı zamanda kendine has özelliklere sahip bir insan olmaktır.
- Çocuğunuzun görüşlerine saygı gösterin. Tercihlerine ve düşünce tarzına ilgi gösterin. Çocuğunuzun anlaşıldığını hissetmesini sağlayın. Onlarla aynı fikirde olmayabilir, ancak fikirlerine değer verebilirsiniz.
- Dinleyin. Çocuğunuza kendilerini ifade etme ve dinlenmeye hakları olduğunu öğretmek çok yardımcı olacaktır. Bu, çocuğunuzun kendilerini yeni ve farklı ortamlarda ifade etmesini sağlar.
Sonuç olarak, çocuğunuza sevgi duymak, saygı duymak ve değer vermek öz saygıları ve benlik bilinci için çok önemlidir. Çocuğunuza herkes kadar yetenekli olduğunu gösterecektir.
Bazen öyle düşünmeseler bile, onları benzersiz yapan birçok özelliğe sahiptirler.
Tüm alıntı yapılan kaynaklar, kalitelerini, güvenilirliklerini, güncelliklerini ve geçerliliklerini sağlamak için ekibimiz tarafından derinlemesine incelendi. Bu makalenin bibliyografisi güvenilir ve akademik veya bilimsel doğruluğa sahip olarak kabul edildi.
- Common Sense Media. (2015, 21 enero). Children, Teens, Media, and Body Image. Recuperado de https://www.commonsensemedia.org/research/children-teens-media-and-body-image
- Sanfeliciano, A. (2018, 31 julio). Autoconcepto: origen y definición. Recuperado de https://lamenteesmaravillosa.com/autoconcepto-origen-y-definicion/