Çocuğunuzla Birlikte Yemek Pişirmek

Çocuğunuzla birlikte yemek pişirmek, onun gelişimi açısından faydalı bir etkinliktir. Bugünkü yazımızda çocuğunuzla birlikte yemek pişirmenin faydalarından söz edeceğiz. Okumaya devam edin!
Çocuğunuzla Birlikte Yemek Pişirmek

Son Güncelleme: 28 Ekim, 2020

Çocuklar yetişkinlerin yaptığı şeyleri yapmaya bayılır. Hatta çocukların anne ve baba rollerini alarak ev hayatını canlandırdığı pek çok oyun vardır. Bu oyunlar arasında yemek yapmak da sıkça yer alır. Peki bunu oyun olarak bırakmayıp çocuğunuzla birlikte yemek pişirmek istemez miydiniz? Bu aktivite, çocuklar için pek çok faydaya sahiptir.

Ebeveyn olarak çocuğunuza kolay tarifler yapmayı öğrettiğinizde hem ailecek kaliteli vakit geçirecek hem de çocuğunuzun gelişimine katkıda bulunacaksınız.

“Çocuğunuzla yemek pişirmek, sadece malzemeler ve tariften ibaret değildir. Bu aktivite, çocuğunuzun hayal gücü ve yaratıcılığını geliştirecek bir aktivitedir.”

– Guy Fieri –

Çocuğunuzla birlikte yemek pişirmek

Oyuncak mutfak eşyalarını gerçekleriyle değiştirmek, çocukların günlük hayatta kullanabileceği faydalı becerileri eğlenceli bir şekilde kazanmalarına yardımcı olduğu için, ebeveynlerin verebileceği en iyi kararlardan biridir. İşte çocuğunuzla beraber yemek yapmanın faydaları:

Çocuğunuzla birlikte yemek pişirmek, iletişim ve dil becerisini geliştirir

Çocuğunuzla birlikte bir tarifi yapmak için etkili bir şekilde iletişim kurmanız gerekir. İzlenecek adımlar, kullanılacak mutfak eşyaları ve malzemelerin tam olarak anlaşılması gereklidir. Bu sayede, hem çocuğunuzun kelime haznesi genişler hem de aktif dinleme, akıl yürütme ve etkili iletişim becerisi gelişir.

birlikte yemek yapan aile

Ayrıca, yabancı dil bilen ebeveynler de bu fırsatı kullanarak çocuklarına o dildeki bazı kelimelerin telaffuzunu da öğretebilir.

Sağlıklı beslenme alışkanlığı kazandırır

Çocuklar, mutfak işlerine dahil olarak ve çok çeşitli gıdaları deneyerek onlarla ilgili pozitif bağ kurabilirler. Bu sayede, çocukların meyve, sebze ve süt ürünleri içeren dengeli ve çeşitli bir diyet uygulamaları kolaylaşır.

Okuma ve matematiksel becerilerini geliştirir

Bir tarifin adımlarını doğru bir şekilde takip etmek için okuma ve anlama becerisi çok önemlidir. Bu yüzden, yemek pişirmek, çocukların okuma ve anlama becerisiyle yakından ilişkilidir. Aynı şekilde, yemek yapmak sayesinde çocuklar, ölçü ve sayı gibi kavramları kullanarak temel matematiksel becerilerini de geliştirmiş olurlar.

Duyusal ve algısal becerileri geliştirir

Yeni tarifler hazırlamak, çocukların yeni gıdaları, renkleri, dokuları ve tatları denemelerini sağlar. Bu da duyusal gelişimlerine katkıda bulunur. Ayrıca yemek yapmak, farklı doku ve tatları birbirinden ayırt etmeyi sağladığı için de çok faydalıdır.

Çocuğunuzla birlikte yemek pişirmek psikomotor becerileri geliştirir

Yemek yapmayı öğrenmek, farklı gıdalarla çalışmayı ve bazı mutfak eşyalarını kullanmayı gerektirdiği için fiziksel gelişim açısından da faydalıdır. Bu da ince motor becerileri, kaba motor becerileri ve el-göz koordinasyonunu da olumlu yönde etkiler.

yemek yapan aile

Sosyo-duygusal becerileri geliştirir

Ailece yemek hazırlamak, çocuğunuzun ortak bir hedefe ulaşmak için işbirliği ve takım çalışmasının önemini anlamasını sağlar. Ayrıca, elde edilen sonuçtan doğan tatmin duygusu sayesinde çocukların kendi becerilerine olan inancı artar. Bu sayede hem kendilerine hem de başkalarına güvenmeleri kolaylaşır. Bu da çocukların hem sosyal hem duygusal olarak gelişmelerini sağlar.

Bağımsızlık duygusunu geliştirir

Bir yemek hazırlarken her ne kadar tüm aile birlikte çalışsanız da herkesin farklı bir görevi olduğu için çocuğunuz, başta gözlem altında yaptığı işleri daha sonra tek başına ve bağımsız bir şekilde yapmayı öğrenir.

İşte tüm bu saydığımız sebeplerden dolayı çocuğunuzla yemek pişirmek son derece önemli bir aktivitedir. Haydi, siz de bir an önce çocuğunuzla birlikte yemek hazırlamaya başlayın ve faydalarını kendiniz görün!


Tüm alıntı yapılan kaynaklar, kalitelerini, güvenilirliklerini, güncelliklerini ve geçerliliklerini sağlamak için ekibimiz tarafından derinlemesine incelendi. Bu makalenin bibliyografisi güvenilir ve akademik veya bilimsel doğruluğa sahip olarak kabul edildi.


  • Prádanos-Nieto, A. (2015). La cocina como recurso didáctico en Educación Infantil (Trabajo de Fin de Grado). Universidad de Valladolid: Facultad de Educación de Palencia, Valladolid.

Bu metin yalnızca bilgilendirme amaçlı sunulmuştur ve bir profesyonelle görüşmeyi yerine geçmez. Şüpheleriniz varsa, uzmanınıza danışın.