Puzzle Yapmanın Çocuklar İçin 5 Psikolojik Faydası

Puzzle yapmak, bilişsel becerileri geliştirmenin en etkili yöntemlerinden biridir. Bu yazıda, puzzle yapmanın çocuklar için 5 psikolojik faydasından bahsedeceğiz. 
Puzzle Yapmanın Çocuklar İçin 5 Psikolojik Faydası

Son Güncelleme: 23 Ocak, 2020

Hangi kültürden olursa olsun, her çocuk oyun oynamayı çok sever. Çocukların zihinsel becerilerini güçlendirmelerini sağlayacak çeşitli oyun ve aktiviteler vardır ve puzzle yapmak da bunlardan biridir. Bu yazımızda ise puzzle yapmanın çocuklar için psikolojik etkilerinden bahsedeceğiz.

İlk olarak, oyun oynamanın çocukların gelişimi için aslında ne kadar önemli olduğundan bahsedeceğiz. Oyunlar sayesinde çocuklar pek çok şeyi eğlenceli bir şekilde öğrenebilirler.

“Oyun oynamak beyninizin en sevdiği öğrenme yoludur.”

–Diane Ackerman–

Puzzle yapmanın faydaları: oyun oynamanın çocuklar için önemi

Oyun oynamak, genç yaştaki bireylerin bilişsel, fiziksel, sosyal ve duygusal gelişimlerine tahmin ettiğinizden çok daha fazla destek olur. Hatta, Amerikan Pediyatri Akademisi’ne göre oyun oynamak çocukların gelişimi açısından büyük önem taşır. Bunun sebeplerinden bazıları aşağıdaki gibidir:

  • Sağlıklı ve dengeli beyin gelişimini destekler.
  • Çocukların çevreyle ve insanlarla olan etkileşimini kolaylaştırır.
  • Temel yetenek ve becerilerin öğrenilmesini kolaylaştırır.
  • Ebeveynler ve çocuklar birlikte oyun oynadıklarında aile bağları kuvvetlenir.
  • Sosyal normların ve değerlerin öğrenilmesini sağlar.
yeşil puzzle parçaları

Tüm bu sebeplerden ötürü, çocuklara oyun oynamaları için zaman, alan ve imkan tanımak çok önemli ve gereklidir. Oyun oynamak çocukların sağlıklı ve mutlu bireyler olarak yetişebilmelerini sağlar.

“Çocuklar oyun oynamak için zamana ve özgürlüğe ihtiyaç duyarlar. Oyun oynamak bir lüks değil bir ihtiyaçtır.”

–Kay Renfield Jamieson–

Puzzle yapmanın çocuklar için psikolojik faydaları

Çocuklar puzzle yapmaya çok erken yaşta başlayabilirler. Hatta, günümüzde her yaş grubundan çocuklar için uygun farklı türde puzzle modelleri bulunmaktadır.

Puzzle yapmaya erken yaşlarda başlamak birçok fiziksel ve psikolojik faydayı da beraberinde getirir. Böylelikle, çocukların koordinasyonu ve motor becerileri ileri derecede gelişim gösterir.

Ek olarak, puzzle yapma süreci başından sonuna dek bilişsel becerilerin gelişimini büyük ölçüde destekler.

Puzzle yapmanın çocuklar için 5 psikolojik faydası

Dikkat seviyesini arttırır ve hafızayı geliştirir

Puzzle yapmanın sağladığı en önemli psikolojik faydalardan biri, çocukların dikkat seviyesini arttırmaya ve hafızalarını geliştirmeye destek olmasıdır. Çünkü, puzzle yapma süreci öncelikle görselin tam olarak nasıl olduğunu bilmeyi ve tüm parçaları birleştirerek bu görseli elde etmek için sürekli görseli hatırlamayı gerektirir.

Böylelikle, çocuklar hem etraflarındaki dünyayı gözlemleyip keşfederken aynı zamanda bilgiyi akılda tutmayı ve organize etmeyi öğrenirler. Bununla birlikte, dikkat seviyeleri ve hafızaları gelişir. Tüm bu özellikler, çocukların başarılı bir şekilde öğrenebilmeleri için çok önemlidir.

Mantık kapasitesini arttırır

Çocuklar puzzle yaparak mantıksal düşünmeyi ve pratik zekalarını geliştirirler. Böylelikle, problemleri analiz etmeyi ve çözüme kavuşturmayı öğrenirler.

Puzzle yapmak neden sonuç ilişkisi kurabilmeyi, mantığını kullanmayı, plan yapmayı ve olayları çözüme kavuşturmayı gerektirir. Tüm bu özellikler bilim, teknoloji ve matematik alanlarında çok önemli ve gerekli özelliklerdir.

Görsel ve uzaysal zekayı uyarır

Puzzle yapmak aynı zamanda görsel ve uzaysal zekayı da uyarır. Daha detaylı anlatmak gerekirse, çocuklar resimleri ve şekilleri görsel bir biçimde ifade etmeyi öğrenirler. Bu da çocukların hayal güçlerini geliştirir ve üç boyutlu objelerin dönme hareketlerini kavramalarını kolaylaştırır ve düşünerek bu objelerin hareketini hayal edebilirler.

puzzle parçaları

Özgüveni güçlendirir

Puzzle yapmak, karmaşık bir görevi başarıyla halletmeye benzer. Çocuklar birçok küçük parçadan büyük bir resim elde ettiklerinde, bu başarılarından ötürü kendileriyle gurur duyarlar. Bu duygu onların özgüvenlerini güçlendirir ve onlara hedeflerine ulaşabileceklerini öğretir.

Engeller karşısında yılmamayı öğretir

Yukarıda bahsettiğimiz psikolojik faydalara ek olarak, puzzle yapmak çocuklara aynı zamanda engeller karşısında yılmamayı öğretir. Çocuklar puzzle yaparken küçük sorunları aşarak büyük resmi tamamlamaya ve puzzle’ı bitirmeye odaklanırlar. Böylelikle, çocuklar kendilerini kontrol etmeyi ve harekete geçmeden önce düşünmeyi öğrenirler.

Bir çocuğa puzzle hediye ettiğinizde ona eğlenceli bir şekilde öğrenmenin yolunu göstermiş olursunuz.


Tüm alıntı yapılan kaynaklar, kalitelerini, güvenilirliklerini, güncelliklerini ve geçerliliklerini sağlamak için ekibimiz tarafından derinlemesine incelendi. Bu makalenin bibliyografisi güvenilir ve akademik veya bilimsel doğruluğa sahip olarak kabul edildi.


  • Antunes, C. (2004). Juegos para estimular las inteligencias múltiples (Vol. 5). Narcea Ediciones.
  • Oxfam Intermon. (s.f). ¡A jugar! Juegos con valores para niños y niñas: la importancia del juego en el desarrollo infantil y propuestas de juegos.

Bu metin yalnızca bilgilendirme amaçlı sunulmuştur ve bir profesyonelle görüşmeyi yerine geçmez. Şüpheleriniz varsa, uzmanınıza danışın.