Gelinler Düğünde Neden Beyaz Gelinlik Giyer?

Düğünde beyaz gelinlik giymek asırlardır devam eden bir gelenekmiş gibi gelir. Fakat ilginçtir ki bu doğru değil. Bu uygulama ancak 20. yüzyılın başlarında kültürümüze yerleşmeye başladı. Bu ve anglosakson düğün gelenekleri hakkındaki bilgileri bu yazımızda öğrenebilirsiniz.
Gelinler Düğünde Neden Beyaz Gelinlik Giyer?

Son Güncelleme: 18 Temmuz, 2019

Gelinlikte artık farklı renkler görmeye başlamış olsak da beyaz hala gelinlerin en çok tercih ettiği renk. Peki gelinler düğünde genellikle beyaz gelinlik giymeye nasıl ve neden başladı? Aşağıda size bunu anlatacağız.

Gelinler düğünde neden beyaz gelinlik giyer

Fikrin kökeni

Gelinlerin geleneksel olarak hep beyaz gelinlik giydiğini düşünürüz. Ancak gelinliğin beyaz olması fikrinin çok uzun zamandır geleneğimizde olduğu kanısı doğru değil, 20. yüzyılda hayatımıza girdi.

Orta Çağ’da gelinlik renkleri

Orta Çağ’da gelinler düğün günü için birçok farklı renk elbise tercih ederdi. Hatta 1660 yılında İspanya’nın Infante Teresası, Fransız XIV. Louis ile olan düğününde siyah gelinlik giymişti.

19. yüzyıl – elit gelinler beyaz giyer

19. yüzyıla gelene kadar beyaz gelinlik tercih edilen bir şey bile değildi. 1840’ta ise İngiltere Kraliçesi düğününde beyaz gelinlik giydi. Kraliçe Victoria’nın düğünü İngiltere tarihinin en görkemli düğünlerinden biriydi ve bütün gazetelerde yer almıştı.

Kraliçeyi tablolarında da beyaz gelinliğiyle görüyoruz. Hatta fotoğraf makinesi ilk çıktığı zaman bu anı yeniden canlandırmak için gelinliğiyle tekrar poz vermişti.

Kraliçe Victoria’nın göz alıcı elbisesini gören her kadın aynı masalsı düğünün hayalini kurdu ve beyaz renk gelinliklerin standardı haline böyle geldi.

20. yüzyıla kadar beyaz sadece dönemin zengin ve sosyetik ailelerinin düğünlerinde kullanılsa da artık diğer tabakalara da yayılmaya başlamıştı. Tüm sosyal sınıflar tarafından benimsenince de yavaş yavaş resmi gelinlik rengi oldu.

beyaz gelinlik

Beyaz gelinliğin anlam ve önemi

Yıllar geçse de beyaz rengin önemi hala aynı kaldı. Gelinler beyaz giyerek saflığı, masumluğu ve iyiliği temsil etmek ister.

Bu rengin taşıdığı önem ve hala ağırlıklı olarak tercih edilmesi ile birlikte beyazın alışılmamış tonlarını kullananlar da var.

Kırık beyaz ve fildişi bugün en çok kullanılan varyasyonları. Bu şekilde, gelinlik beğenmek için seçenekleriniz de genişlemiş oluyor.

Anglosakson düğün geleneği

Yeni bir şey

Yeni bir şey giymek, hayatta evlilik dediğimiz bu büyük adımı atarken yaşayacağımız yeni deneyimleri ve değişimi simgeler. Bu basit bir elbise bile olsa gelinler genellikle düğünleri için mutlaka yeni bir elbise giymeyi tercih eder.

Yani elbisenin kendisi geleceğe gönderme yaparak “yeni bir şey”i temsil eder ve bu geleneğin bir parçası haline gelir.

Eski bir şey

Yeni bir şey nasıl geleceğin sembolüyse eski bir şey de geçmişi temsil eder. Gelinler, aileler ve arkadaşlar arasındaki bağların evlilikten sonra da devam edeceğini göstermek için eski bir şey taşır. Bu geleneğe göre kullanılan objeler genellikle bir aile yadigarı ya da anne veya büyükanneye ait duvaktır.

Bugün birçok gelin artık arkadaşları ve aileyi geride bırakma klişesini kırarak, evlendikten sonra bile kişiyi kendi yapan şeylerden vazgeçmeyeceklerini gösteriyor. Bunun için parfümünüz ya da en çok sürdüğünüz rujunuzu da simge olarak kullanabilirsiniz.

Ödünç alınmış bir şey

Ödünç alınmış bir şey, bunu veren kişinin sizin bu mutlu anınıza yapacağı katkıyı sembolize eder. Normalde ödünç veren kişi evlidir ve size bu sembolik objeyi vererek kendi evliliğindeki mutluluğunu ve öğrendiklerini de aktarmak ister.

jartiyer giyen gelin

Mavi bir şey

Mavi bir şey giymek beyaz giyen gelinler için geleneğe karşı bir şey değildir, aksine kendi içinde başka bir gelenektir. Bu renk partnerinizle aranızdaki aşkı ve sadakati temsil eder.

Maviyi jartiyer ya da iç çamaşırı gibi saklı olan bir yerde ya da ayakkabı gibi daha dikkat çeken bir aksesuar olarak kullanabilirsiniz.


Bu metin yalnızca bilgilendirme amaçlı sunulmuştur ve bir profesyonelle görüşmeyi yerine geçmez. Şüpheleriniz varsa, uzmanınıza danışın.