Pokemon Fenomeni Popüler Olmaya Devam Ediyor

Nintendo Game Boy'un, en popüler ve başarılı oyunlarından biri olan Pokémon'u piyasaya sürmesinin üstünden 20 yıldan fazla zaman geçti. Peki, pokemon günümüzde hala nasıl popülerliğini koruyor? 
Pokemon Fenomeni Popüler Olmaya Devam Ediyor

Son Güncelleme: 27 Şubat, 2021

Dünyanın dört bir yanındaki çocukların, Pokemon’un mucizelerini keşfetmelerinin üzerinden 20 yıldan fazla zaman geçti, ‘Pokeball’ attılar ve eğitmenler olarak ilerleme kaydetmek için durmadan savaştılar. Pokemon fenomeni, arkasında bıraktığı önemli başarılarla bugün hala büyümekte olan bir devrim yarattı.

Pokemon, Mario Bros’tan sonra tarihteki en başarılı video oyunu olma özelliğini taşıyor. Yeri doldurulamaz Pokemon fenomeninden bahsediyoruz. Çok uzun zaman olmasına ve dev rakiplerin ortaya çıkmasına rağmen Pokemon, bugün her zaman olduğu gibi tazeliğini ve canlılığını koruyor.

Milyonlarca dolarlık satış rakamına ulaştı. Pokemonla ilgili video oyunlarının sayısı ise oldukça dikkat çekici. Hayran kitlesi, sektördeki en muhteşem kitlelerden biri ve her zaman da öyle oldu. Bu hayranlık bir nesilden diğerine geçerek devam edecek gibi görünüyor. Kısacası Pokemon’un başarısını inkar etmek mümkün değil.

Pokémon fenomeninden bahsederken yaratıcısı Satoshi Tajiri’yi es geçmek olmaz. Tajiri, basınla yapılan röportajlar gibi durumlar için olmak üzere yalnızca birkaç kez halkın karşısına çıktı. Fotoğrafının çekilmesine ise izin vermiyor.

Pokemon fenomeninin kökenleri

Okulda Dr.Bug olarak bilinen Tajiri, entolomojist olma hayaliyle böcek yakalamak için şehrin kırsal kesimlerini keşfetmeyi severdi. Sınıfında biraz dışlanan biriydi ve sosyal olmakta zorlanıyordu.

Sonunda Tajiri’ye otizmin bir türü olan Asperger Sendromu teşhisi kondu. Ancak o dönemde pek çok kişinin gözden kaçırdığı şey, Tajiri’nin muhteşem bir zekaya sahip olduğuydu.

Çocukların, zamanlarını sokaklarda oynayarak geçirmeyi bıraktıkları ve bunun yerine atari salonlarına gitmeye başladıkları bir dönem başladı. Bu değişim, Tajiri’de harika bir fikrin doğmasına neden oldu: Çocukluk eğlencesini video oyunlarının dünyasına taşımak. Böylece bugün tanıdığımız yaratıkların görüntülerini tasarlayan Ken Sugimori’nin de katkılarıyla Pokemon doğdu.

Pokémon’un çıkışı büyük ekranda gerçekleşmedi. Çizimleri, ilk kez Game Freak dergisinde yayınlandı.

Game Freak, Tajiri ve Sugimori tarafından yaratılan, video oyunlarıyla ilgili hilelerin yayınlandığı bir dergidir. Derginin her baskısı, 10 bin kopyadan fazla satmaya başladı. Bu, ikilinin, projelerini geliştirmeye devam edebilmek için yeni çalışanları işe almalarına olanak sağladı.

Game Freak büyümeye devam etti ve video oyunlarının yapımı için yeni yollar aramaya başlayan bir şirket haline geldi. İkili, 1989 yılındaki ilk başarıları Quinty’den sonra yeni bir proje başlattı: Pocket Monsters. Oyun, Tajiri’nin fikirlerini, Sugimori’nin tasarımlarıyla bir araya getiriyordu. Ayrıca Mario Bros’un yaratıcısı olan Shigeru Miyamoto’nun önerilerine de başvurulmuştu.

pikachu pokemon

Başarısının başlangıcı

Bu proje, Japon pazarında, ilk yılında bir milyon kopya satmayı başardı. Pocket Monsters ismi bugün bildiğimiz şekliyle Pokemon olarak kısaltıldı ve Amerika Birleşik Devletleri’nde de büyük bir başarı elde etti.

Bununla da kalmadı. Tajiri’nin harika bir fikri vardı: Oyunun içinde, oyuncuların sadece Pokémon dağıtım etkinlikleri aracılığıyla elde erişebilecekleri gizli bir karakter yaratmak. Mew adını verdikleri kedi benzeri yaratık son dakikada ilk baskıya eklendi ve oyunu daha da popüler hale getirdi.

Gölgelerin arasına gizlenmiş bu yeni karakterle ilgili söylentiler hızla yayıldı. Bu, video oyunuyla ilgili yeni mitlerin ve efsanelerin yayılmasına yol açtı. Bu durum, oyunu sevenlerin ilgisini ve heyecanını canlı tuttu.

CoroCoro Comics dergisi, kazananların, oyun konsollarında ‘Mew’ karakterine erişen ilk kişiler olacağını duyurduğu bir yarışma düzenledi. Böylece Pokemon fenomen olmaya başladı.

Geniş oyun kataloğu

Pokémon, yadsınamaz bir global başarı hikayesidir. Elde ettiği gururu ve bunu korumayı başarmasının nedenlerinden biri de geniş çeşitliliğin bulunduğu video oyunu kataloğudur.

Her oyunun mükemmel bir hikaye akışı vardır; karakterin, usta bir eğitmen olmak için yaşadığı yeri terk etmeye karar vermesiyle başlar. Amaç tüm yaratıkları yakalayarak lig şampiyonu olmaktır.

Her yeni sürüm ‘yeni bir nesil’ olarak adlandırılır. Her yeni nesil beraberinde yeni türleri, hareketleri, hikayeleri ve yetenekleri getirir. Ayrıca oyunun grafiklerinde de önemli gelişmeler olur. Bunlar her neslin temel özellikleridir:

İlk nesil

  • 151 tür.
  • Game Boy Konsolu: Bu video oyunları, her şeyin başlangıcıydı – Oyun severler, RPG (rol yapma oyunu) ile ilerleme ve sırayla mücadeleyle tanıştılar.

İkinci nesil

  • 251 tür.
  • Game Boy Color Konsolu.
  • Geceyle gündüz arasında geçiş yapma özelliği ve Pokemon yetiştirmek için kurulmul bir sistem oyun severlerle buluştu.

“Pokemon, Mario Bros’tan sonra tarihteki en başarılı video oyunu olma özelliğini taşıyor.”

Üçüncü nesil

  • 386 tür.
  • Game Boy Advance Konsolu.
  • Güçlü görsel devrim.
  • İkili savaş yapma seçeneğinin yanı sıra Pokémon yarışmaları ortaya çıktı.

Dördüncü nesil

  • 493 tür.
  • Nintendo DS Konsolu.
  • En büyük yenilik: Pokémon dünyası artık 3 boyutlu.
  • Dördüncü nesilde, dokunma duyusuyla ilgili fonksiyonlar vardır ve online oyun maksimize edildi.

Beşinci nesil

  • 649 tür.
  • Nintendo DS Konsolu.
  • Daha fazla Pokémon görür olduk. Aynı zamanda mevsim, hava ve lokal zaman gibi faktörler işin içine girdi.

Altıncı nesil

  • 721 tür.
  • Nintendo 3DS.
  • Altıncı nesile Mega değişiklikler ve yeni bir Fairy türü eklendi.
  • Sürü Karşılaşmaları ve Gökyüzü Savaşları.
video oyunu oynayan çocuklar

Gelişim video oyunlarının ötesine geçti

Pokémon fenomeni video oyunları sayesinde hayat buldu. Ancak hiç şüphesiz, bu fenomen video oyunlarının ötesine geçmeyi başardı. Pokemon’la ilgili 900’den fazla bölüm içeren anime dizinin yanı sıra çok sayıda film de yapıldı.

Pokémon’un sadece bir video oyunu olmadığı çok açık. Yıllar içinde, sinema ekranlarında, kıyafetlerde, sırt çantalarında, çizgi romanlarda, iskambil kartlarında ve her tür üründe karşımıza çıktı. Elbette ortak bir sansasyon yarattı: Mücadele et ve üstesinden gel.

Pokemon, çok sayıda koleksiyoncunun ortaya çıkmasına yol açan bir fenomendir. Bu sadık hayran kitlesi, koleksiyonlarındaki her bir parçayı, onlara çocukluklarını hatırlatan bir anı olarak sevgiyle saklarlar. Pokémon, yeni nesillerin dikkatini çekmeye devam ederken çocuklar da fanatikleri arasına katılıyor.


Bu metin yalnızca bilgilendirme amaçlı sunulmuştur ve bir profesyonelle görüşmeyi yerine geçmez. Şüpheleriniz varsa, uzmanınıza danışın.