Ergenlikte Video Oyunlarının Önemi

Bu yazıda, video oyunlarının ergenlik dönemindeki öneminin yanı sıra yararları ve zararlarının tartışacağız.
Ergenlikte Video Oyunlarının Önemi

Son Güncelleme: 03 Şubat, 2021

Video oyunları günümüzde gençler için giderek daha önemli hale geliyor. Çevrimiçi oyunlar aslında gençler için en popüler eğlence biçimlerinden biridir. Bu nedenle ebeveynler genellikle video oyunlarının ergenlik dönemindeki etkisi konusunda endişelenirler.

Hemen hemen her şey ile ilgili video oyunları vardır. Bazıları futbol veya basketbol gibi sporları bazıları da aksiyon, strateji, bulmaca vb. alanlarla ilgilidir. Ancak bazıları çok fazla şiddet içerebilir.

Ebeveynlerin çocuklarının hangi oyunları oynadığına dikkat etmelerini ve bu oyunlarda yaptıklarını takip etmelerini öneririz.

Aslında bu oyunlar gençler arasında oldukça yaygındır. Giderek daha fazla insan bir film izlemek, kitap okumak veya müzik dinlemek yerine oyun konsollarıyla oynamayı tercih ediyor.

Dünyanın her yerinden insanlarla eğlenme, zorluklarla karşılaşma ve çevrimiçi oynama imkanı, gençlerin bu tür oyunları oynamayı sevmelerinin nedenlerinden birkaçıdır.

Ergenlikte Video Oyunlarının Önemi

Bu tür eğlencelerin bazı nedenden dolayı gençlerin yaşamlarında çok önemli bir rolü vardır:

1.Rekabet

İlk olarak, gençler için video oyunları bazı şeylerde iyi olduklarını hissetmenin bir yoludur. Kazandıklarında veya bir sonraki seviyeye geçtiklerinde bir başarı duygusu hisseden oyuncular için rekabet ve meydan okuma gibi hisleri ortaya çıkarır.

Elbette hedeflerinize ulaşmak, bir sonraki göreve geçmek ve yeteneklerinizi geliştirmek size daha fazla güven verebilir. Ayrıca video oyunları, liderlik tabloları, başarıları ve ilerleme çubukları aracılığıyla sürekli geri bildirim sağlar. Bu nedenle hedefler somuttur.

video oyunları, ergenlik

2.Soyalleşme

İşin garibi, ergenlik çağındaki video oyunları sosyalleşme için mükemmel bir araçtır. Çoğu video oyununu tek olarak oynansa bile, onları oynamak gençler için yeni bir kültürün bir parçasıdır. Birbirleriyle oyun alışverişinde bulunurlar, teneffüste veya dersler arasında onlar hakkında konuşabilirler.

Hatta çevrimiçi oyunlar sayesinde, onları oynarken dünyanın her yerinden yeni insanlarla bile tanışabilirsiniz.

3.Etkinliklere aktif olarak katılın

Öte yandan, bir şeye aktif olarak katılmak ve etkinliği yapan asıl kişi olmak, gençleri oyun oynamak için motive eden şeydir.

Televizyonda izleyebilecekleri filmlerin veya şovların aksine, video oyunları oyuncuların sözünün geçtiği bir yer ve karşılaştıkları sorunlarla yüzleşmeye zorlar.

“Gençler yapacak bir şey olmadığından şikayet ediyor, sonra bütün gece dışarıda kalıyorlar.”

–Bob Phillips–

4.Eğlence

Son olarak eğlencenin, çocukların ve gençlerin video oyunlarına bu kadar çok saat ayırmak istemelerinin en önemli nedenlerinden biri olduğu açıktır. Bir konsol veya bilgisayarla oynayabilme gerçeği, zihinlerini temizlemelerine ve yalnızca o anda yaptıkları şeye konsantre olmalarına yardımcı olur.

Eğlenmenin yanı sıra, gençlerin diğer şeylere karşı hissettikleri baskıyı unutmalarına yardımcı olurlar.

Video oyunlarıyla ilgili ipuçları

Çocuğunuz video oyunları oynamak için çok fazla saat harcayabilir. Böyle bir durumda, çocuğunuzun daha az oyun oynamasını sağlamanın çok daha karmaşık olduğunu bilmelisiniz.

ergenlik, video oyunları, konsantrasyon

Ancak, gençlerinizin bu oyunları güvenli ve etkili yollarla kullanmalarına yardımcı olmak için kullanabileceğiniz bazı ipuçları aşağıda yer alır:

  • Çocuğunuzun ne tür video oyunlarını sevdiğini bilmeniz önemlidir.
  • Mümkünse konsolu çocuğunuzun yatak odasında bulundurmayın.
  • Televizyon, video oyunları veya internet olsun, çocuğunuzun medya kullanımını kontrol edin.
  • Video oyunları oynama sürelerini belirli bir saat aralığıyla sınırlandırın.
  • Çevrimiçi oyunların içeriğinin nasıl olduğunu görmek için çocuğunuzla birlikte oyunları izleyin.
  • Bazı oyunlar hakkındaki bilgileri diğer ebeveynlerle paylaşın.

Son olarak popülerlikleri, avantajları ve dezavantajları göz önüne alındığında, ergenlik çağındaki video oyunlarının temel bir role sahip olduğunu unutmayın. Bu nedenle, çocuklarınızın onları oynamak için harcadıkları zamanı ve karşılaştıkları içerikleri kontrol etmek önemlidir.

Ek olarak, gençlerin agresif ya da şiddet içeren ve yaşlarına uygun olmayan oyunlardan kaçınmasını öneririz.


Tüm alıntı yapılan kaynaklar, kalitelerini, güvenilirliklerini, güncelliklerini ve geçerliliklerini sağlamak için ekibimiz tarafından derinlemesine incelendi. Bu makalenin bibliyografisi güvenilir ve akademik veya bilimsel doğruluğa sahip olarak kabul edildi.


  • Alcántara Garrido, Mº. C. (2008). Los videojuegos y los efectos psicológicos en los adolescentes. Los videojuegos en la docencia. Innovación y experiencias educativas, Nº 4.
  • Fernández, L. C. (2011). Ocio Digital Activo. Beneficios y perjuicios a nivel social y psicológico. Lecturas: Educación física y deportes, (161), 9. https://dialnet.unirioja.es/servlet/articulo?codigo=4189899
  • Rodríguez, E. (2002). Jóvenes y videojuegos: espacio, significación y conflictos. Instituto de la juventud.
  • Salguero, R. T. (2001). La adicción a los videojuegos. Una revisión. Adicciones, 13(4), 407-413. http://es.adicciones.es/index.php/adicciones/article/view/555

Bu metin yalnızca bilgilendirme amaçlı sunulmuştur ve bir profesyonelle görüşmeyi yerine geçmez. Şüpheleriniz varsa, uzmanınıza danışın.