Engellenme Toleransı Düşük Çocuklara Yardım Etmek İçin İpuçları

Hayal kırıklığı, bir proje başarısız olduğunda ya da bir hayal veya arzu gerçekleşmediğinde verilen duygusal cevaptır.Bu tür durumlarla başa çıkmayı çocuklarımıza öğretmek, onları daha kararlı ve sabırlı bireyler kılacaktır. 
Engellenme Toleransı Düşük Çocuklara Yardım Etmek İçin İpuçları

Son Güncelleme: 26 Mayıs, 2018

Bu makalede, düşük engellenme toleransı olan çocuklara yardımcı olabileceğiniz yolları açıklayacağız. Çocukların günlük yaşamlarında farklı durumlarla etkili bir şekilde yüzleşmeleri için, erken yaşlardan itibaren hayal kırıklığıyla başa çıkmayı öğrenmeleri gerekir.

Hayal kırıklığının, projelerimiz yanlış gittiğinde veya umutlarımız veya arzularımız gerçekleşmediğinde ortaya çıkan duygusal bir tepki olduğunu anlamak önemlidir.

Bu üzüntü, öfke, endişe ve sıkıntı gibi duyguları üretir. Her çocuk bu duruma tepki verebilir ve farklı bir şekilde yüzleşebilir. Bu yüzden düşük hayal kırıklığı toleransı olan çocukları nasıl tanımlayacağınızı bilmek önemlidir.

Düşük hayal kırıklığı toleransı olan çocukların özellikleri

Çocuklarımızı hayal kırıklığına karşı korumaya veya onlara istedikleri her şeyi vermeye çalıştığımızda onlara yardım etmek için hiçbir şey yapmıyoruz demektir.

Küçük yaşlarda sağlıklı gelişmeyi teşvik etmenin bir yolu, yaşamın hem başarısızlık hem de başarıdan oluştuğunu kabul etmelerine yardımcı olmaktır.

surat asan çocuk
  • Düşük hayal kırıklığı toleransı olan çocuklar daha sabırsız ve fevridir.
  • Duygularını kontrol etmekte daha fazla güçlük çekiyorlar.
  • Düşük hayal kırıklığı toleransı olan çocuklar çok talepkârdır.
  • İhtiyaçlarını en kısa sürede karşılamaya çalışırlar. Bir şey beklemek zorunda kalırlarsa, ağlayabilirler ya da nöbet geçirebilirler.
  • Büyük zorluklar veya çatışmalar karşısında depresyon veya kaygı belirtileri geliştirmeleri daha olasıdır.
  • Bu çocuklar uyum sağlama ve esnek olmakta zorluk çekerler.
  • İstedikleri her şeyi hak ettiklerine inanırlar ve dünya onların etrafında dönüyor gibi davranırlar. Kuralları ve sınırları haksızlık olarak algılayabilirler. İstedikleri her şeye neden sahip olamadıklarını anlamalarını sağlamak zordur.
  • Bu çocuklar siyah-beyaz düşünmeye eğilimlidir. Uzlaşmaya inanmazlar.

Düşük engellenme toleransının nedenleri

Çocukların düşük engellenme toleransı göstermelerinin en yaygın nedenlerinden bazıları şunlardır:

  • Tüm ihtiyaçlarının anında karşılanması. Çocuk istediği her şeyi istediği zaman alır, bu yüzden tatmin duygusunu ertelemeyi asla öğrenemezler. Çocuk daha büyük bir ödül için beklemek yerine, hemen şimdi küçük bir ödül almayı tercih eder.
  • Yetiştirilmelerinde sınır eksikliği vardır. Bu davranışa sahip çocuklar sınırlar olmaksızın büyütülür ve ”hayır” cevabını kabul etmezler.
  • Çocukları adına karar veren ebeveynler. Farklı seçenekler arasında seçim yapılmasının bir dereceye kadar risk içerdiği göz önüne alındığında, birçok ebeveyn çocuklarını hayal kırıklığına uğratmaktan kaçınmak için karar verirler.

“Küçük yaşlarda sağlıklı gelişmeyi teşvik etmenin bir yolu, yaşamın hem başarısızlık hem de başarıdan oluştuğunu kabul etmelerine yardımcı olmaktır”

Düşük hayal kırıklığı toleransı olan çocuklara nasıl yardım edilir

Düşük hayal kırıklığı toleransı olan çocuklara yardım etmek çok basittir. İşte birkaç ipucu:

  • Tepkilerinin ardındaki belirli nedenlerin farkında olun.
  • Hata yapmanın normal olduğunu hiç bıkmadan açıklayın. Çocuğunuzun duygularını ifade etmesine yardımcı olmak, onlara sinir bozucu durumlarla yüzleşmeyi öğretmenin bir yoludur.
  • Çocuğunuza istekler ve ihtiyaçlar arasındaki farkı öğretmeye çalışın. Bu onların dürtülerini kontrol etmelerine yardımcı olacaktır.
  • Bir yetişkin olarak, çocuğun yaşını ve yeteneklerini göz önünde bulundurarak hedefler ve limitler belirleme yeteneğine sahip olmalısınız. Bu sayede gereksiz hayal kırıklıklarından kurtulacaksınız.
  • Bazen zor bir durumla karşılaştığınızda, biraz mizah, büyük bir yardım olabilir.

Düşük hayal kırıklığı toleransı olan çocuklar için aktiviteler

Düşük hayal kırıklığı toleransı olan çocuklar için terapiler ve egzersizler, küçüklerde dengeli gelişmeyi teşvik etmek için mükemmel destek araçları olabilir.

Bunu şimdi yapmak, bir yetişkin olarak, oğlunuzun veya kızınızın hayal kırıklığını yönetebilmesinin sağlanmasına yardımcı olabilir.

Düşük hayal kırıklığı toleransı olan çocuklar için terapiler

  • Rahatlama teknikleri. Çocuğunuza rahatlama teknikleri öğretebilirsiniz, bu da dünyaya karşı, olumsuz durumlara karşı daha olumlu bir tutumla yüzleşmelerine yardımcı olacaktır. Vücudunu ve zihnini rahatlatarak hayal kırıklığına olan toleransını artırmayı öğretin.
çocuğuyla yoga yapan kadın
  • Onlara hayal kırıklığını tanımayı öğretin. Düşük hayal kırıklığı toleransı olan çocuklar için hayal kırıklığı duygusunun üstesinden geldiği anı tanımlayabilmesi önemlidir.
  • Çocuğunuza yardım isteyebileceklerini söyleyin. Çözüm aramayı onları öğretin. Belirli görevleri yapmaya çalışırken sinirlendiklerinde, öfkelenmeden veya pes etmeden önce başka şeyleri denediklerinden emin olun.

Düşük hayal kırıklığı toleransı olan çocuklar için diğer aktiviteler

  • Olumlu davranışları güçlendirin. Çocuğunuzu olumlu bir yanıt verdiğinde övmek önemlidir.
  • Görevi değiştirin. Onlara istediklerini elde etmenin farklı bir yolunu gösterin.
  • Rol yapma. Sinir bozucu bir durumu çocuğunuz için oyun hâline getirebilirsiniz. İlk önce, hayal kırıklıklarını harekete geçirmelerine izin verin. Sonra, onların karşı rolü oynamaları gerek . Sorunu çözmenin en iyi yolunu bulmak için çocuğunuzu kendisiyle olumlu bir şekilde konuşmaya teşvik edin.

Birçok durumda sevgi, şefkat ve anlayış, düşük engellenme toleransıyla başa çıkmada en iyi stratejilerdir. Hayatta hayal kırıklığı ve hüsranın kaçınılmaz olduğu durumlar olduğunu göz önüne alırsak, çocuğunuza bu duyguyu tanımak için gerekli araçları sağlamanız çok önemlidir. Böylece duygularını yönlendirmeleri ve gerektiğinde yardım istemeleri daha kolay olacaktır.


Tüm alıntı yapılan kaynaklar, kalitelerini, güvenilirliklerini, güncelliklerini ve geçerliliklerini sağlamak için ekibimiz tarafından derinlemesine incelendi. Bu makalenin bibliyografisi güvenilir ve akademik veya bilimsel doğruluğa sahip olarak kabul edildi.



Bu metin yalnızca bilgilendirme amaçlı sunulmuştur ve bir profesyonelle görüşmeyi yerine geçmez. Şüpheleriniz varsa, uzmanınıza danışın.