Anneliğe Hazırlık Derslerinde Öğrenmeniz Gereken 8 Şey

Anneliğe hazırlık derslerinde neler öğreneceksiniz? Eğer bu ilk hamileliğinizse bu gibi faydalı derslerden yararlanmayı ihmal etmeyin.
Anneliğe Hazırlık Derslerinde Öğrenmeniz Gereken 8 Şey

Son Güncelleme: 17 Ağustos, 2019

Annelerin hamilelik dönemi süresince yaşadıkları çeşitli şeyler farklı farklı güvensizliklere yol açabilir. Bu dönemde nelerle karşı karşıya kalacağınızı bilmezseniz anksiyete ve stres tavan yapabilir. Bu sebepten ötürü, anneliğe hazırlık dersleri endişelerinizin üstesinden gelmeniz, sorularınıza yanıt bulabilmeniz ve daha hazır hissetmeniz için oldukça faydalı olabilir.

Anneliğe hazırlık derslerinde, hamilelik döneminde karşılaşabileceğiniz durumlar, nasıl bir bakıma ihtiyaç duyduğunuz ve belirli durumlarla nasıl başa çıkacağınızla ilgili bilgiler edinirsiniz. Daha iyi bir sonuç alabilmek için anneler ile birlikte babalar da bu gibi doğum ile ilişkili derslere katılmalılar.

Eğer bu ilk hamileliğiniz ise doktorunuza ya da hastanenize sizin için dersler önermesini isteyin.

Hamile bir kadın, bedeninde hissettiği değişimlerin yanı sıra, çocuğun doğumu, yenidoğanın bakımı, hamilelik süresince vücut bakımı ve lohusalık dönemi konusunda korku hissediyor olabilir. Bu korku, hamile kadın ile birlikte, eşinin ve ailesinin de hazırlıklı olması ile mümkün oldukça azaltılabilir.

-Bogotá Sağlık Bakanlığı-

Anneliğe Hazırlık Derslerinde Neler Öğretilir?

1. Hamilelik ve Doğumun Doğası

Anneliğe hazırlık derslerinde, hamilelik ve doğum sonrası ile ilgili önemli bilgiler edinirsiniz. Doğuma doğru giden yolda nelerle karşılaşacağınızı öğreterek, bu durumlarla karşılaşmadan önce hazırlıklı olmanızı sağlarlar.

Ayrıca bebek rahminize düştüğünden itibaren hangi aşamalardan geçtiğini de öğrenirsiniz.

Anneliğe hazırlık yapan kadın ve ona sarılan kocası

2. Korkuların Kanalize Edilmesi

Sizinle aynı durumu deneyimleyen kadınlarla tanışarak korkularınızın üstesinden daha güvenli bir şekilde gelebilirsiniz. Bu derslerde sizi endişelendiren çoğu şeyin efsanelerden ya da yanlış anlaşılmalardan ibaret olduğunu göreceksiniz.

Yaşayacağınız deneyim konusunda bilgi edinirseniz, çok daha rahat hissedersiniz.

3. Anneliğe Hazırlık Derslerinde İçinizi Rahatlatacak Bir Konu: Acı Yönetimi

Anneliğe hazırlık sınıfında doğumda ne gibi bir acı hissedeceğiniz de öğretilir. Derslerde bu acıyı azaltmak için ne gibi seçenekleriniz olduğu ve bu seçeneklerin sizin ve bebeğiniz için yaratacağı sonuçlar ile ilgili de bilgi verilmeli. Acıyı hafifletmek için kullanılabilecek seçenekler arasında epidural, ağrı kesiciler ve narkoz yer alır.

4. Doğum Sırasında Refakatçinin Rolü

Gerekli bilgileri edinmeleri için partnerinizin de bu derslere katılması önerilir. Eğer bu süreç boyunca size destek olacak biri varsa, bunu etkili bir şekilde yapabilmeyi öğrenmeliler. Neler yaşadığınızı anlayabilen biri, daha fazla güven verecektir.

5. Anneliğe Hazırlık Derslerinde Verilen Tıbbi Bilgiler: Olası Komplikasyonlar

Anneliğe hazırlık derslerinin bir diğer özelliği ise sizi en yaygın komplikasyonlar konusunda bilgilendirmektir. Bu derslerde, zorluklarla başa çıkabilmek için bulunabileceğiniz tıbbi müdahaleler hakkında da bilgi edinebilirsiniz.

6. Doğum Yapacağınız Yer

Çoğu anneliğe hazırlık dersi sağlık kuruluşlarında verilir. Bu sayede, çocuğunuzu gerekli tüm ekipmanların bulunduğu güvenilir bir yerde dünyaya getireceğinizi görebilirsiniz.

7. Bebeğin Bakımı

Bazı derslerde bebeğin bakımı ile ilgili bilgiler de verilir. Derslerde, çocuk doktorlarına danışmanız gerekenlerden ya da emzirme sürecinde neler yapmanız gerektiğinden bahsedilir.

8. Vücudunuz Nasıl Çalışır?

Bu derslerde öğreneceğiniz en önemli şeylerden biri de vücudunuzun nasıl çalıştığıdır. Eğitmen, hamilelik sürecinde deneyimleyeceğiniz değişimlerden ve bu değişimlere karşı neler yapacağınızdan da bahseder.

Ayrıca, hamile kaldığınız andan itibaren sağlıklı bir süreç geçirmek için nasıl bir hayat tarzına sahip olmanız gerektiği konusunda da bilgiler verilir.

Bebek bavulunun önünde oturup not alan anne

Anneliğe Hazırlık Sınıfında Neler Öğretilmeli?

  • Fetüs gelişimi.
  • Hamilelikte dikkat edilmesi gerekenler.
  • Evde bebeğiniz için ihtiyaç duyacağınız şeyler.
  • Bebeğin doğumu için nasıl hazırlanmanız gerektiği.
  • Doğumun başladığına dair işaretler.
  • Ne zaman hastaneye gidileceği.
  • Doğumda neler hissedeceğiniz.
  • Nefes alma teknikleri ve acıyı azaltma.
  • Karmaşık doğumlarla nasıl başa çıkılacağı.
  • Sezaryen ve normal doğum.
  • Temel çocuk bakımı.

Artık bu derslerden neler bekleyeceğinizi bildiğinize göre, bu derslere katılıp katılmayacağınıza karar verebilirsiniz. Hamilelik ve doğum ile ilgili ne kadar çok bilgi edinirseniz, o kadar az korku yaşarsınız. Kendiniz için en uygun programı seçin ve bu sürece ailenizi de dahil edin.


Bu metin yalnızca bilgilendirme amaçlı sunulmuştur ve bir profesyonelle görüşmeyi yerine geçmez. Şüpheleriniz varsa, uzmanınıza danışın.