Doğum Sırasında Epizyotomi Kullanılmasından Kaçınmak Mümkün mü?

Son zamanlarda, hamile kadınların çok endişelendiği bir uygulama olan doğum sırasında epizyotomi kullanımından kaçınmak için gelişmeler meydana gelmiştir.
Doğum Sırasında Epizyotomi Kullanılmasından Kaçınmak Mümkün mü?

Son Güncelleme: 26 Mayıs, 2019

Eğer bebek bekliyorsanız, doğum sırasında bacak aranızın yırtılmasından ya da kesilmesinden korkuyor olabilirsiniz. Öte yandan, birçok uzman bu uygulamanın kesinlikle gerekli olmadığı sürece kullanımının kısıtlanması gerektiğini savunmaktadır. Aşağıda size  doğum sırasında epizyotomi kullanımından kaçınmak için birkaç tavsiye vereceğiz.

Epizyotomi nedir?

Epizyotomi, bacak arasında, vajina ve rektum arasındaki bölüme kesme işlemi yapılmasını içerir. Bu işlem, bebeğin çıkabilmesi için 3-4 santimetrelik (1-1.5 inç) bir alan açar. Bu uygulama, söz konusu bölgede doğum esnasında kas yırtılmaları olmasını önlemek için yapılmaya başlanmış ve örneğin, Türkiye’deki kadınların %80’inden fazlasında uygulanan bir rutin haline gelmiştir.

hastanede gülümseyen kadın

Doğum sırasında epizyotomi kullanımından nasıl kaçınılır?

Doğum yapacağınız zaman yaklaştıkça, perineal bölgeye sıcak baskılar yaparak bölgeyi koruyabilirsiniz. Yağ ile yapılan perineal masajlar ve Kegel egzersizleri dee hamileliğin son altı haftası boyunca önerilir. Bir fizik terapisti ve ebe olan Asunción Gómez gibi bazı uzmanlar, bacak arasındaki bölge sağlıklı ve vücudun şemasıyla bütünleşmiş olursa riskin düşük olduğunu söylemektedirler. Buna ek olarak, bunun yavaş olmasına ve doğal olarak gerilmesine izin vermelisiniz.

Doğum esnasında epizyotomi uygulanmasından kaçınmak için bir ebeden yardım alabilirsiniz. Bu, olabilecek en doğal şekilde doğum yapmanızı ve bacak arasına kesim işleminin de yalnızca kesinlikle gerekirse yapılmasını sağlar. Bu durum normal doğum yapılmasını destekler ve cerrahi müdahalenin en az olmasını tercih eder. Değerlendirebileceğiniz bir diğer seçenek de genellikle acıyı ve kesme işlemini azaltan suda doğum yapmaktır.

Kegel egzersizi

Kegel egzersizleri sayesinde pelvik alandaki kaslarınızı kasabilir ve rahatlatabilirsiniz. Bunu yapmanın bir yolu tuvalette bacaklarınızı ayırarak oturmak ve 5 saniyelik aralıklarla idrar yapmayı bırakmaktır. Bu egzersiz serisini 10 kez olmak üzere gün içinde farklı zamanlarda birkaç kez uygulayın. Eğer mümkünse, kasma ve rahatlatma süresini 20 saniyeye kadar artırın.

Buradaki amaç perineal bölgedeki kasları güçlendirerek onların daha dayanıklı ve esnek olmasını sağlamaktır. Bu yüzden, hamile bir kadın bölgeyi rahatlatabilir ve bebeğin çıkışı sırasında iyi bir genişleme elde etmek için bölgenin esnekliğini artırabilir. Bu sayede, bebeğin başı kolayca çıkar ve annenin de doğum esnasında epizyotomi uygulanmasına ihtiyacı kalmaz.

Perineal bölgeye doğum öncesi masaj

Bu masajları hamileliğin son üç ayında uygulayabilirsiniz. Nasıl mı? Doğru zaman, duş aldıktan sonradır. Bölgeyi kuşburnu ya da badem yağı ile besleyin. Baş parmaklarınızla U şekli çizerek aşağı ve dış bölgelere masaj yapın. Az bir batma hissi oluşana kadar hareketleri tekrarlamaya devam edin.

Bu hareketleri düzenli bir şekilde yapmak dokuları yumuşatacak ve gerdirecektir, böylece perineal bölgenin esnekliği de artacaktır. Ayrıca, hamile kadınlar bu sayede doğum sırasında yaşayacağı gerilim ve baskı hissine de hazırlanmış olur.

eline yağ döken hamile kadın

Epizyotomi ne zaman yapılmalıdır?

Bir epizyotomi fetal sıkıntı varsa – karmaşık bir doğum ya da distosi varsa ve kadın önceki doğumlarında vajinal yırtılma yaşadıysa yapılmalıdır. Eğer kesme işlemi doğru yapılırsa hassasiyetle dikilirse iyileşme kolay olur, rahatsızlık birkaç gün sürebilir ve dikişler kendiliğinden düşer. Bu rahatsızlığı azaltmak için bölgeye sıcak su ve bez ile baskı yapmalı ve bölgenin hijyenini sağlamak için iyi alışkanlıklar edinmelisiniz. Yarayı yıkadıktan sonra kurulayın ve sık sık bölgeye baskı uygulayın. Ayrıca, kanamayı durduracak gıdalardan da kaçınmalısınız.


Tüm alıntı yapılan kaynaklar, kalitelerini, güvenilirliklerini, güncelliklerini ve geçerliliklerini sağlamak için ekibimiz tarafından derinlemesine incelendi. Bu makalenin bibliyografisi güvenilir ve akademik veya bilimsel doğruluğa sahip olarak kabul edildi.


  • Carroli, G., & Belizán, J. (2008). Episiotomía en el parto vaginal. La Biblioteca Cochrane Plus, (2)
  • Liljestrand J. Episiotomía en el parto vaginal. Comentario de La Biblioteca de Salud Reproductiva de la OMS (última revisión: 20 de octubre de 2003); Ginebra: Organización Mundial de la Salud
  • Signorello LB, Harlow BL, Chekos AK, Repke JT (2000). «Midline episiotomy and anal incontinence: retrospective cohort study»

Bu metin yalnızca bilgilendirme amaçlı sunulmuştur ve bir profesyonelle görüşmeyi yerine geçmez. Şüpheleriniz varsa, uzmanınıza danışın.