Diyetin Doğurganlık Üzerine Etkileri ve Önerilen Gıda Seçenekleri
Hamile kalmaya çalışırken dengeli bir diyet sürdürmek çok önemlidir. Burada diyetinizin doğurganlık üzerine etkilerini öğrenebilirsiniz.
Stres, aşırı kilo, hormonal bozukluklar veya üreme sistemindeki bozukluklarla ilgili problemler doğurganlıkta etkili bazı hususlardır. Beslenme ve doğurganlık arasındaki bağlantıya ek olarak, aşağıda diyetinizi geliştirmek için bazı öneriler bulacaksınız.
Diyetin doğurganlık üzerine etkileri
Sağlıklı beslenme günümüzde karmaşık olabilir. Gıda işlendiğinde doğal besinlerinin çoğunu kaybeder. Bunun bir örneği rafine gıdalar olabilir.
Buna ek olarak, endüstriyel tarım ekinlerine pestisitler gibi belirli kimyasallar eklenir. Bunlar vücudumuzu, özellikle hormonal sistemlerimizi değiştirir.
Sonuç olarak, diyetinizde çok az besleyici gıda olması veya hiç olmaması muhtemeldir. Bu tek başına beslenme ve diyetin doğurganlık üzerine etkilerinin açık bir ilk göstergesidir.
Beslenme yoluyla doğurganlık artırmaya yönelik öneriler
Sağlıklı beslenme herkes için ve özellikle hamile kalmak isteyen kadınlar için bir öncelik olmalıdır. Aşağıda, mükemmel üreme fonksiyonunu garanti etmek için kullanabileceğiniz birkaç beslenme talimatını öğreneceksiniz.
Az yağlı gıdalar
Besin açısından zengin olduklarından emin olarak tüm gıda gruplarından yiyecek tüketin. Sebzeler mükemmel bir seçimdir, çünkü besin değeri yüksektir ve yağ oranı düşüktür.
Folik asit
Folik asit eksikliği, düşük ve doğum kusurları olasılığını artırır. Bu yüzden hamile kalmadan önce vücudunuzda bu besin maddelerinin rezervlerinin bulunması çok önemlidir.
Omega
Bu yağ asitleri bazı sebzelerde ve somon, sardalya ve ton balığı gibi balıklarda bulunur. Yumurtlama süreci için temeldirler ve bu nedenle gebe kalmayı etkilerler.
Doğurganlık artıran vitaminler ve mineraller
Vitaminler ve mineraller tüm insanlar için gereklidir. Bununla birlikte, gebe kalmaya çalışırken, bunlar daha da önemlidir, çünkü vücut 9 ay boyunca iki hayatı sürdürmeye hazır olmalıdır.
Bu amaçla, aşağıda çeşitli vitamin ve minerallerle dolu birkaç gıda öneriyoruz.
A Vitamini
Hem A vitamini hem de beta karotenler vücudun mukozasının düzgün çalışmasını sağlar. Bu, döllenmiş yumurtanın implante edildiği uterus mukozasını da içerir. Ayrıca adet kanaması ile de ilgilidir.
C vitamini
Meyve ve sebzeler C vitamini kaynaklarıdır ve antioksidan özelliklere sahiptir. Erkeklerde C vitamini eksikliği sperm kalitesini azaltır.
E Vitamini
Zeytinyağı veya kuru meyve gibi bitkisel yağlarda bulunan bu besin maddesi güçlü bir antioksidan içerir. Ayrıca dokuları harici ajanlardan korur ve serbest radikallerle ve diğer çevresel toksinlerle savaşır.
“Diyetin doğurganlığı nasıl etkilediğini öğrenmek esastır çünkü ortaya çıkabilecek olası sorunları önlemenizi sağlar.”
Kalsiyum
Kalsiyum tüketiminizi artırmanız çok önemlidir. Kalsiyum meyveler, sebzeler, süt ürünleri, balık, fasulye ve takviye edilmiş gıdalarda bulunabilir.
Demir
Demir, hamile kalmak isteyen kadınlar için önemli bir besindir, bu nedenle diyetinize dahil etmek hayati önem taşır. Bu aynı zamanda gebe kalmadan önce veya anemi gibi hamilelik sırasında ortaya çıkacak sorunların önlenmesine yardımcı olur.
Et, baklagiller, balık, kuru meyve, yumurta ve ıspanak gibi sebzelerde demir bulabilirsiniz.
Çinko
Çinko, doğurganlığı ve yumurtlamayı etkileyen önemli bir besindir. Çinko içeren yiyecekler tüketmek, hücresel ve foliküler yaşlanmayı yavaşlatmanıza yardımcı olacaktır. Sonuç olarak, hamile kalma olasılığınızı artırır.
Bununla birlikte, çinko eksikliği, düşük, gelişim bozuklukları ve hatta genetik malformasyonlar gibi çeşitli komplikasyonlara yol açabilir.
Kahve, tütün ve alkolden kaçının
Son olarak, diyetin doğurganlığı nasıl etkilediğinden bahsederken, büyük miktarda kahve içmenin zararlı olduğunu belirtmek önemlidir. Kafeini tamamen bırakmayı çok zor bulursanız, tüketimi günde en fazla iki bardağa düşürmeyi tercih edin. Ya da kafeinsiz kahve içmeye çalışın.
Aynı şekilde, alkol ve tütün sağlığınıza zarar verir ve doğurganlığı olumsuz etkiler. Mümkünse onlardan tamamen kaçınmak en iyisidir.
Diyetinizin doğurganlığı nasıl etkilediğini öğrenmek esastır, çünkü ortaya çıkabilecek sorunlardan kaçınmanıza yardımcı olabilir.
Çok fazla veya çok az vitaminin sizin ve eşinizin doğurganlığına müdahale edebileceğini unutmayın. Bir aile kurmaya çalışırken bu önerileri ciddiye alın.
Tüm alıntı yapılan kaynaklar, kalitelerini, güvenilirliklerini, güncelliklerini ve geçerliliklerini sağlamak için ekibimiz tarafından derinlemesine incelendi. Bu makalenin bibliyografisi güvenilir ve akademik veya bilimsel doğruluğa sahip olarak kabul edildi.
- Shmerling, R; Shmerling, A. (2018). Fertility and diet: is there a connection? Harvard Health Publishing. Harvard Medical School. [En línea] Disponible en: https://www.health.harvard.edu/blog/fertility-and-diet-is-there-a-connection-2018053113949
- Panth, Neelima et al. “The Influence of Diet on Fertility and the Implications for Public Health Nutrition in the United States” Frontiers in public health vol. 6 211. 31 Jul. 2018, doi:10.3389/fpubh.2018.00211
- Shekhar, Anuradha. (2016). Effect of Diet and Nutrient Intake on Women Who Have Problems of Fertility. International Journal of Pure and applied Bio sciences. 4. 198-204.