Hamile Kalmak İçin Yapılmaması Gerekenler

Çocuk sahibi olmak isteyen tüm kadınların kendilerine en az birkaç kere sorduğu bir sorudur bu. Bu yazımızda hamile kalma planı yapan kadınların kaçınması gerektiği başlıca şeylere ışık tutacağız.
Hamile Kalmak İçin Yapılmaması Gerekenler

Son Güncelleme: 03 Şubat, 2020

Hamile kalmak maalesef sadece istemekle olmuyor; aynı zamanda vücudunuzun bu yeni yaşam tarzına hazırlanması için ona yardımcı olmanız da önem arz etmektedir. Bu yazımızın ana başlığı; hamile kalmak için yapılmaması gerekenler.

Bu büyük kararı verdikten sonra yaşam tarzınızı baştan aşağı değiştirecek adımları ve tavsiyeleri göz önünde bulundurmanız gerekecektir.

Tüm sağlık mevzularında olduğu gibi, bu durumda da ilk olarak jinekolog veya uzman doktorunuz ile konuşmanızı tavsiye ediyoruz. Böylece tıbbi olarak uygulanması gereken testler ve tahlillerin gerçekleştirilmesi ile birlikte herhangi bir sorun yaşamadan hamile kalıp kalamayacağınızı da öğrenmeniz mümkün olacaktır.

Doktor kontrolü akabinde vücudunuzun gereken koşulları sağladığı anlaşılırsa, hamile kalmadan önce sağlıklı bir hamilelik dönemi geçirmenizi sağlayacak belirli birkaç önlemi alabilirsiniz. 

Hamile kalmak istiyorsanız neyi yapmamalısınız?

Bir kadının hamile kalmasını zorlaştıracak birçok etken bulunmaktadır. Bununla birlikte, hamile kalmaya karar verebilmeniz için en önemli biyolojik faktör olan yumurtlamayı takip etmeniz atacağınız en önemli adımlardan biridir.

Bu durumu dikkate aldığınızda hangi günlerde doğurgan olduğunuzu öğrenebilir ve bu sayede en kısa zamanda hamile kalabilirsiniz.

Bunu yaptıktan sonra hamile kalabilmeniz için bir dizi alışkanlığı bir kenara bırakmanız gerekmektedir. 

Cinsel ilişki

Stres ve endişeden kaçının

Stres ve endişe hiç kimse için iyi değildir, bu nedenle rahatlamaya ve sakin olmaya çalışın.

Kahve tüketmeyin

Aşırı kahve tüketimi kan damarlarını daraltmaktadır ve bu da uterus bölgesine doğru giden kan akışını yavaşlatmaktadır. Bu doğurganlığı direkt olarak etkilemektedir ve bazı durumlarda da erken doğuma veya düşüğe neden olabilmektedir.

Kendi kendinize ilaç kullanmayın

Hamile kalma planınız varsa doktor tarafından verilmemiş ilaçları kullanmayın çünkü bunlar bu planlarınızı etkileyebilir.

Alkol kullanmayın

Aşırı miktarda alkol tüketmeniz durumunda hamile kalma şansınız azalacaktır. Bu durum ayrıca iyi bilinen fetal alkol sendromuna da sebep olmaktadır. 

Sigara içmeyin

Bu alışkanlığa sahipseniz hamile kalmaya çalışırken sigara içmemeye çalışın. Sigara içerek bebeğinizin kilosunu, akciğer gelişimini ve hatta IQ’sunu bile kötü etkileyebilirsiniz.

Ekstrem veya fiziksel olarak zorlayıcı sporları yapmayın

Boks, serbest düşüş veya tırmanma gibi sporlardan uzak durun. Bununla birlikte, hafif egzersizler yapılması her zaman tavsiye edilmektedir.

Yukarıda sıraladığımız şeylerden uzak durduktan sonra hamile kalabilmeniz için gerekli adımları takip etmeniz başarılı olmanızı sağlayacaktır.

Hamile kalmak için öneriler

Hamile kalabilmeniz için aşağıdaki önerileri dikkate almanızı tavsiye ederiz:

  • Folik asit ve doğum öncesi vitaminlerini kullanın. Unutmayın! Bunları doktorunuzdan istemeniz gerekmektedir.
  • Kilonuza dikkat edin. Hamile kaldıktan sonra zaten kilo alacağınız için, hamile kalmadan önce ideal kilonuzu korumaya çalışın çünkü fazla kilolar hem sizin hem bebeğinizin sağlığı için iyi değildir.
  • Herhangi bir hastalıktan (tiroit, diyabet veya kalp problemleri v.b.) muzdaripseniz takip için doktorunuza başvurun.
  • Hamile kalma şansınızı olumsuz etkileyeceğinden dolayı cinsel ilişkiye girerken kayganlaştırıcı veya jel kullanmayın. 
  • Yumurtlama döneminde cinsel ilişkiye girmeye çalışın çünkü döllenme ihtimali bu dönemde daha yüksektir.
  • Hamile kalmadan önce genellikle saçlarınızı boyuyorsanız, hamilelik süresi boyunca boya kullanamayacağınızı unutmayın.
  • Radyasyon, kimyasal ürünler veya çok kuvvetli temizlik malzemelerinden uzak durun.
Sağlıklı beslenen kadın

Bu önlemleri aldıktan sonra hamile kalabilmeniz için düzenli bir beslenme programına da girmeniz gerekmektedir. Zira hamile kalmak istiyorsanız belirli yiyeceklerden uzak durmalısınız. Bir anne adayının beslenme programı sağlıklı ve dengeli olmalıdır. 

Hamile kalmak istiyorsanız kaçınmanız gereken yiyecekler

“Hamile kalmak istiyorsam belirli yiyecekleri yememeliyim”. Bu cümleyi ezberleyin. Bu cümlenin belirtmeye çalıştığı yiyecekler arasında şeker, özellikle meşrubatlar, doymuş yağlar, kızartmalar, margarin, yağlı peynir, pastörize edilmemiş süt ürünleri bulunmaktadır. Ek olarak yumurta, et, balık gibi pişmemiş etlerden ve glüten içeren yiyeceklerden de uzak durmanız gerekmektedir.

Artık hangi yiyeceklerden uzak durmanız gerektiğini biliyorsunuz. Sırada hamile kalmanıza yardımcı olacak ve tüketmeniz gereken yiyecekler var.

Hamile kalmak için tavsiye edilen yiyecekler

Bu sefer kendinize sormanız gereken soru şu; “Hamile kalmak için ne yemeliyim?” İşte size tavsiyelerimiz:

  • Bol miktarda kırmızı ve yeşil renkte yiyecek tüketebilirsiniz. Bunlar vitamin ve mineral bakımından zengin sebze ve meyveleri kapsamaktadır. Erik, ahududu ve çilek gibi çok çeşitli meyvelerden tüketebilirsiniz.
  • Çok fazla demire ihtiyacınız bulunmaktadır çünkü bebeğiniz sizden önemli miktarda demir alacaktır. Demir genel olarak kırmızı ve beyaz etlerde, balıklarda, tahıl ve yumurtalarda bulunmaktadır.
  • Ton balığı, somon veya sardalye gibi omega 3 bakımından zengin balıkları tercih edebilirsiniz.
  • Tahıl tüketin. Tercihen buğday, pirinç, arpa veya yulaf gibi kepekli tahıllar tüketmenizi tavsiye ederiz.
  • Kurutulmuş meyve ve ay çekirdeği, fındık veya badem gibi kuru yemişler tüketin.
  • Bol miktarda su için. Günlük 2 litre su tüketimi hayati önem taşımakla birlikte şiddetle tavsiye edilmektedir.

Hamile kalmak için neler yapmanız gerektiğini artık biliyorsunuz. Unutmayın; moralinizi hep yüksek tutmanız gerekmektedir! İlk seferde başarılı olamasanız bile her zaman tekrar deneyebilirsiniz. Bunun için stres yapmayın veya sinirlenmeyin.

Denemeye devam edin ve bunu yapabileceğinizden emin olun! Her ne kadar bunu başarmak için atmanız gereken birçok adım olsa da, sonunda bu çabaların karşılığını bebeğinizi kucakladığınız zaman alacaksınız!


Bu metin yalnızca bilgilendirme amaçlı sunulmuştur ve bir profesyonelle görüşmeyi yerine geçmez. Şüpheleriniz varsa, uzmanınıza danışın.