Hamilelikte Patates Tüketmek, Diyabete Yol Açabilir

Hamilelikte Patates Tüketmek, Diyabete Yol Açabilir

Son Güncelleme: 05 Mart, 2019

Hamilelikte patates tüketmek dikkat edilmesi gereken bir şeydir. Bunun başlıca nedeni, patates ve diyabet arasındaki ilişki. Başka bir deyişle, patates tüketen kadınlarda diyabet geliştirme riski daha yüksektir.

British Medical Journal’da yayınlanan bir araştırmaya göre, patates tüketimi ile gebelik diyabetinden muzdarip olma riski arasında doğrudan bir ilişki var.

Çalışmanın sonuçlarına göre, düzenli olarak patates tüketen kadınların hamilelik sırasında diyabet yaşama riski daha yüksektir.

Bu çalışmayı gerçekleştirmek için 21.100 gebe kadının beslenmesi on yıl boyunca değerlendirildi. İncelenen 21.000 kadından 854’ü hamilelik döneminde patates tüketiminden dolayı diyabet geliştirmiştir.

Çalışma Ulusal Çocuk Sağlığı ve İnsan Gelişimi Enstitüsü’nden araştırmacılar tarafından yapıldı.

Hamilelikte patates tüketmek alışkanlığının- püre haline getirilmiş, kızartılmış, kaynatılmış, fırınlanmış veya kızartılmış olsun – hamilelikten önce ve hamilelik sırasında bir kadının şeker hastalığından muzdarip olma riskini arttırdığı sonucuna varmışlardır.

Tükettiğiniz patates miktarını azaltmak yeterli değil

Haftada bir patates – haşlanmış veya fırında pişmiş olabilir – ya da 237 mililitre patates püresi veya 113 gram cips tüketen kadınların şeker hastalığı geçirme olasılığı% 20 daha fazladır.

Bir haftada yukarıda belirtilen porsiyonun beş katı ve fazlasını tüketen kadınların hastalıktan muzdarip olma ihtimali % 50 daha fazladır.

hamilelikte patates tüketmek

Bu nedenle, miktarın mutlaka yüksek olması gerekmediğini söyleyebiliriz. Kadınlar büyük miktarda patates tüketmeden de belirli risklere maruz kalabilir.

Araştırmacılara göre, patatesin hamile bir kadının hamilelik diyabetinden muzdarip olma riskini artırmasının nedeni, yüksek oranda nişasta içermesi. Nişasta, tüketildikten hemen sonra vücut tarafından emilir.

Patates emildiğinde, vücut bunu işlemek için büyük miktarda insülin oluşturur. Bu da annenin diyabet hastası olma riskini arttırır.

Patates C vitamini, potasyum, lif ve bazı fitokimyasallar bakımından zengindir. Bununla birlikte, glikoz metabolizması üzerinde de olumsuz etkileri olabilir.

Hamilelikte patates tüketmek yerine başka sebzeler seçin

Bu çalışma 21 binden fazla kadın incelenerek yapıldı ve bunların 854 kadarı diyabetten muzdarip oldu.

Araştırmacılar, kadınların diyetinin yanı sıra diğer risk faktörleri, aile öyküsü, düşük fiziksel aktivite ve vücut yağını da değerlendirdi. Patatesleri herhangi bir şekilde tüketen kadınların diyabetten muzdarip olma riskinin önemli ölçüde arttığını doğruladılar.

Sonuçları analiz eden uzmanlar, bu hastalığın riskini en aza indirmek için hamile kalmadan önce patates yerine diğer sebzeler, baklagiller veya tam tahıllar tüketmemizi ve hamilelikte de buna devam etmemizi öneriyor.

hamilelikte patates tüketmek ve zararları

İngiltere Sağlık Bakanlığı, İngiliz kadınların% 18’inin hamilelik sırasında gebelik diyabeti geliştirdiğini bildirdi. Bu, genellikle 28 haftalık hamilelikten sonra ortaya çıkan bir durumdur ve doğumdan sonra ortadan kaybolur.

Gebelik diyabeti olan kadınların gelecekte diyabet gelişme riski de yükselmektedir.

Haftada tek bir porsiyon patates tüketen kadınların, diyabet hastalığından muzdarip olma riski % 21 oranında artmaktadır. Haftada iki ila dört kez patates yiyenlerin, bu metabolik rahatsızlıktan muzdarip olma olasılıkları % 34 daha fazladır.

Yanına patates eklenmiş yemekleri haftada 5 defadan fazla yiyen kadınların şeker hastalığı yaşama riski % 62 daha yüksektir.

Hâlihazırda hamileyseniz veya hamile kalmayı planlıyorsanız, patates tüketiminizi azaltmanızı öneririz.

Bunun yerine diğer sebzeleri tüketmeye başlayın. Sağlığınıza ve gelecekteki bebeğinizin sağlığına daha faydalı yiyecekler arayın. Her zamanki gibi dengeli bir diyet yapmak en iyisidir.


Tüm alıntı yapılan kaynaklar, kalitelerini, güvenilirliklerini, güncelliklerini ve geçerliliklerini sağlamak için ekibimiz tarafından derinlemesine incelendi. Bu makalenin bibliyografisi güvenilir ve akademik veya bilimsel doğruluğa sahip olarak kabul edildi.


  • Bao, W., Tobias, D. K., Hu, F. B., Chavarro, J. E., & Zhang, C. (2016). Pre-pregnancy potato consumption and risk of gestational diabetes mellitus: prospective cohort study. BMJ (Clinical research ed.)352, h6898. doi:10.1136/bmj.h6898
  • Sharma, A., & Thulasimani, M. (2016). Sweet potato as an alternative to potato in gestational diabetes mellitus. BMJ (Clinical research ed.)352, i975. doi:10.1136/bmj.i975

Bu metin yalnızca bilgilendirme amaçlı sunulmuştur ve bir profesyonelle görüşmeyi yerine geçmez. Şüpheleriniz varsa, uzmanınıza danışın.