Doğum Sırasında İttirmek, Nasıl Yapılır?
Doğum sırasında itme, annelerin bebeği dışarı çıkarma aşamasında gerçekleştirdikleri doğal bir harekettir. Tıbbi müdahalenin olup olmadığına bağlı olarak, itme ya kendiliğinden ya da yönlendirilmiş olabilir.
Doğum sürecinin bir parçasını oluşturan farklı aşamalar vardır. Doğum sırasında itme,çocuğu dışarı çıkarma aşamasında çaba harcadığı zamandır.
Bebeğin doğum kanalından iletilmesini kolaylaştırmaktan sorumludur.
Dilatasyondan sonra, itmeler kendiliğinden ortaya çıkar. Anne, fetüsün bir çıkış yolu aramaya başladığında zorlama dürtüsünü hissetmeye başlar.
Yeni annelerde, bu süre 3 saate kadar sürebilir. Daha önce doğum yapmış olan annelerde bu evre daha kısadır; onlar için yaklaşık 1 saat sürer.
“Dikey duruş, genişlemeyi ve spontan itmeyi kolaylaştırır”
Doğum sırasında itme yolları
Doğum sırasında itmenin iki yolu vardır. Doğal itişler kendiliğinden ortaya çıkıp anne tarafından yönlendirilirken, tıbbi personel doğum yaparken yardımcı olur. Bu yazıda iki yolu ayrıntılı olarak açıklayacağız.
Kendiliğinden itme
Kendiliğinden veya fizyolojik itmeler, anne doğal bir içgüdü olarak itme ihtiyacını duyduğunda ortaya çıkar. Uzmanlar doğum sırasında itme hareketinin, doğal olarak gerçekleşmesini ve annenin bu hareketi yönlendirmesini tercih ettiklerini belirtmektedir.
Bunun doğum süreci veya süresini değiştirmediğini söylüyorlar. Ek olarak, çalışmalar doğal itme sayesinde enstrümantasyonlu doğum ihtiyacının azalabildiğini göstermektedir. Pelvik taban için de faydalıdır ve perineal travma riskini en aza indirir.
Yönlendirilmiş itme
Yönlendirilmiş itme, tıp personeli doğum sürecini yönlendirdiğinde yapılır. Başka bir deyişle, anneye kasılmalarına dayanarak itmesi gerektiğini söyler.
Karar genellikle anne, itme ihtiyacını doğal olarak fark etmediğinde, yönlendirilmiş itmeler gerçekleştirmek için yapılır. Bu epiduralların yönetiminden kaynaklanabilir.
Yönlendirilmiş itmenin dezavantajları
- Pelvik taban yapısına zarar verme riskini arttırır.
- Stres ve maternal yorgunluğu artırır.
- Perineal yırtığın ve epizyotominin daha büyük olasılıkları vardır.
- Anormal fetal kalp modelleri oluşabilir.
- Üriner inkontinansa neden olabilir.
- Forseps veya vantuz ve sezaryen ile destekli doğum oranı daha yüksektir.
- Annenin doğal olarak doğum yapmasını engeller.
Doğum sırasında doğru itme
Bir annenin itme ihtiyacını hissetmesi doğal olsa da, itme kasılmalarını daraltmak önemlidir. İki kuvvet bir araya geldiğinde, bebek hızla inebilir. İtme içgüdüsüne, annenin pelvis tabanına baskı uygulayan bebeğin başı neden olur.
İğneyi doğru bir şekilde gerçekleştirmek için, aynı anda aşağı doğru iterken karın duvarınızı daraltarak kuvvet uygulamanız gerekir. Mümkün olduğunda, itmeleri kasılmalar ile birleştirmek önemlidir.
Nefes almak çok önemli bir rol oynar. Nefes almayı kontrol etmeyi öğrenirse, bir anne çok daha güçlü olabilir.
Burada size takip edilmesi gereken adımları açıklayacağız:
- İtmeyi kasılma ile ilişkilendirmelisiniz
- Doğum sırasında karnınızı daraltmalı ve aynı zamanda aşağı doğru itmelisiniz.
- Solunumunuzu kontrol edin. Gücünüzü korumak için nefes almak önemlidir.
“Uzmanlar, hamile kadınların doğum hazırlık kurslarına katılmalarını öneriyor”
İtmenin en iyi yolu nedir?
Bazı uzmanlar, doğum sırasında itmekle ilgili geleneksel yaklaşımın yeniden düşünülmesi gerektiğine inanmaktadır. En önemli şeyin, annenin vücudu için ne zaman ve nasıl itileceğini bilmesini sağlamak olduğunu vurguluyorlar.
Yöneltilen itmenin çok yararlı olabileceği konusunda hemfikirler, fakat aynı zamanda bir rutin yürütmenin de söz konusu olmadığına inanıyorlar.
Dünya Sağlık Örgütü’ne (WHO) göre, annelerin kendiliğinden itmelerine izin vermek en iyisidir. Ayrıca, annelerin uzun bir süre boyunca bastırırken nefeslerini tutmasına izin verilmemesi gerektiği konusunda da uyarırlar.
Süreç aynı zamanda anneye de bağlıdır.
Sonuç olarak, doğum sırasında en çok tavsiye edilen itme zorlanmamış spontane türdür. Annenin gücünü tekrar kazanması için kasılmaları beklemek önemlidir.
Doğum öncesi ziyaretleriniz sırasında, doktorunuza endişeleriniz hakkında soru sorabilirsiniz.