Doğum Sırasında Uygulanan 4 Nefes Alma Yöntemi
Diğer faydaların yanı sıra, doğum sırasında nefes alma yöntemleri uygulamak dolaşım sistemini harekete geçirir. Bunun yanı sıra, bu egzersizleri yaparken kaslarınızı gergin tutmak kardiyorespiratuvar aktiviteyi artırır, acıyla mücadele etmenize ve kaybettiğiniz enerjiyi yeniden kazanmanıza yardımcı olur.
Doğum Sırasında Nasıl Nefes Alınır?
Bazı uzmanlara göre, doğru nefes alma doğum sırasında annelerde kendiliğinden gelişiyor. Bununla birlikte, annelik ile ilgili kurslarda öğretilen birkaç basit yöntem de mevcut.
Etkili olabilmesi için, doğum sırasındaki nefes alış verişin bir düzeni olması gerekiyor. Baba veya hemşireler de anneye nefes alma sürecinde eşlik edebilir.
Nefes alış verişi bir düzene oturtmanın en iyi yolu önce bu yöntemi uygulayan birini gözlemlemektir. Başkası ile birlikte aynı yöntemi uygulamak annenin daha iyi odaklanmasına yardımcı olur.
Öte yandan, doğum sırasında nefes kontrolünü kaybetmek annede strese ve anksiyeteye yol açar. Kontrolsüzlük hissi, panikle nefes almaya neden olur. Tüm bunlar, hiperventilasyon veya bayılma ile sonuçlanabilir.
Doğum Sırasında Nefes Alma Yöntemleri
Doğum sırasında nefesinizi kontrol ederek bu önemli anın temposunu belirleyebilirsiniz. Ayrıca, doğum için gerekli olan enerjiyi de alırsınız.
Diyafram Nefesi
Kasılmalar başladığında, yavaş yavaş veya diyaframdan nefes almayı deneyin. Bunu burnunuzdan derin nefesler alıp karnınızı şişirerek yapabilirsiniz.
Ardından nefesinizi burundan verin. Nefes verişiniz nefes alışınızdan daha uzun olmalıdır ve her nefes arasında birkaç saniye durmalısınız. Bu yöntemin amacı kasılmaların ritmini takip etmek ve acıyı azaltmaktır.
Az ve Hızlı Nefesler
Kasılmalar devam ettikçe, nefes alış verişinizin hızlanması normaldir. Burada nefesi burundan alıp ağızdan vereceksiniz ancak nefesleriniz kısa kısa olmalıdır.
Kasılmanız başladığında burnunuzdan kısa bir nefes alın ve kasılma bitene kadar nefesi ağzınızdan verin. Nefesinizi tek seferde veya parça parça verebilirsiniz.
Eğer kasılmalarınız sıklaşırsa, kısa kısa ve hızlı nefesler almayı deneyin. Bu sayede bebeğe giden oksijen miktarı artar ve siz de acınızı kontrol edebilirsiniz.
Bu yazımızı da okuyun:Doğum Sırasında İttirmek, Nasıl Yapılır?
Soluk soluğa veya değişken nefes
Rahim ağzının tamamen açılmasını beklerken bu nefes yöntemi tavsiye edilir. Ikınma refleksini bu şekilde önlemiş olursunuz.
Burnunuz ve ağzınız ile kısa kısa nefesler almanız gerekiyor. Kasılma başladığında burnunuzdan nefes alın ve nefesinizi iki parça olarak verin. Eğer derin bir nefes aldıysanız, nefesi daha uzun sürede verin.
Hiperventilasyonu önlemek amacıyla bu yöntemi uygularken anne rahat bir pozisyonda olmalıdır. Çenenizi yukarıda tutmalı ve ıkınmayı önlemek için nefesinizi ileriye doğru üflemelisiniz.
Ikınmaya Yardımcı Nefes
Bu, doğum sırasında uygulanacak son nefes yöntemidir. Bu noktaya gelindiğinde anne bebeğini doğurmaya hazırdır. Derin bir nefes alın ve ciğerlerinizi oksijenle doldurun. Ikınmanız gerektiğinde, çenenizi göğsünüze doğru indirin.
Ardından bacaklarınızı kaldırın ve yavaş yavaş nefes verirken ıkının. Son olarak, nefesinizi eski haline getirmek için normal şekilde nefes alıp verin. Bir sonraki ıkınma için enerji toplamak amacıyla bunu üç kez tekrarlayabilirsiniz.
Ikınırken annenin leğen kemiğini rahatlatmaya çalışması gerekir. Bu, bebeği dışarı çıkarmaya yardımcı olacaktır. Ikınırken nefesinizi tutmamanız çok önemlidir. Bu, pelvik tabanda hasara yol açabilir ve bebeğe oksijen gitmesini engelleyebilir.
Ikınmalar 5-6 saniye sürmelidir. Baba adayı veya uzman kişiler bu süreyi takip edebilir. Doğumdan önce nefes egzersizleri yapmak iyi bir fikir olacaktır.
Aynanın karşısına geçerek bu yöntemleri denemek odaklanmanıza, bir nefes düzeni oluşturmanıza ve aldığınız nefesin bilincinde olmanıza yardımcı olur.
Tüm alıntı yapılan kaynaklar, kalitelerini, güvenilirliklerini, güncelliklerini ve geçerliliklerini sağlamak için ekibimiz tarafından derinlemesine incelendi. Bu makalenin bibliyografisi güvenilir ve akademik veya bilimsel doğruluğa sahip olarak kabul edildi.
- Kamalifard, Mahin et al. “The efficacy of massage therapy and breathing techniques on pain intensity and physiological responses to labor pain.” Journal of caring sciences vol. 1,2 73-8. 27 May. 2012, doi:10.5681/jcs.2012.011
- Lothian, Judith A. “Lamaze breathing: what every pregnant woman needs to know.” The Journal of perinatal education vol. 20,2 (2011): 118-20. doi:10.1891/1058-1243.20.2.118
- Yuksel, Hilal & Cayir, Yasemin & Kosan, Zahide & Taştan, Kenan. (2017). Effectiveness of breathing exercises during the second stage of labor on labor pain and duration: a randomized controlled trial. Journal of Integrative Medicine. 15. 456-461. 10.1016/S2095-4964(17)60368-6.