Doğumdan Sonra Her Kadında Kasılmalar Olur Mu?

Doğumdan sonra kasılmaları önlemek imkansız olsa da, rahatsızlık hissini azaltmak için bazı ipuçları vardır.
Doğumdan Sonra Her Kadında Kasılmalar Olur Mu?

Son Güncelleme: 21 Ocak, 2020

Doğum sonrası iyileşme döneminde, kadın vücudu yeni anatomik, psikolojik ve hormonal değişimler geçirir. Bu aşamada meydana gelen önemli bir değişim ise rahmin içe kıvrılmasıdır ve bu doğum sonrasında kasılmalara sebep olabilir.

Bu yazımızda, bu kasılmaların ne olduğunu, nasıl ortaya çıktığını ve kadın vücudunda oynadığı rolü anlatacağız.

Doğumdan sonraki kasılmalara ne sebep olur?

9 aylık hamilelik sürecinde, kadının rahmi fetüsün büyümesine olanak sağlamak için genişler. Bebek doğduğunda, rahim doğal içe kıvrılma sürecini deneyimlemeye başlar.

Rahim, hamilelikten önceki boyutuna geri dönmek için yavaş yavaş kasılır. Bu süreçte, kadın doğumdan 24-48 saat önce yaşadığı kasılmaların benzerini yaşayabilir. Pek çok vakada, bu kasılmalar karnın alt kısmında meydana gelir. Bununla birlikte, bazen sırta doğru da yayılabilir.

Rahmin eski haline dönme süreci dört-altı hafta sürdüğü için, kadın bu süre boyunca kasılmalar yaşamaya devam edebilir ancak kasılmaların en şiddetli olduğu zaman doğumdan sonraki birkaç gündür. Zaman içerisinde kasılmaların şiddeti azalır.

Doğumdan sonraki kasılmalar endişe verici midir?

Doğumdan sonraki kasılmalar doğaldır ve kadının iyileştiğinin göstergesidir. Kasılmalar, rahmin içe kıvrılmasını kolaylaştırır. Ayrıca, plasenta kalıntılarının uterin duvardan ayrılmasını ve doğum sonrasında açık kalan kan damarlarının kapanmasını sağlar.

rahimdeki kasılmalar

Eğer bu kasılmalar meydana gelmezse, rahim doğumdan sonra orijinal boyutuna dönemeyebilir. Buna ek olarak, plasenta ayrıldıktan sonra açıkta kalan bazı arterler vardır. Bu, ciddi bir kanama riski yaratabilir.

Bu kasılmalar olmadan, plasentanın küçük parçaları rahimde kalabilir ve enfeksiyon gelişme riskini artırabilir. Kasılmalar çok güçlü ağrılara sebep olabileceğinden, kendi kendinize ilaç kullanmadan önce doktora danışmanız gerekir.

Doktor, doğum sonrası iyileşme sürecini analiz etmekten sorumludur. Bu nedenle, gerekli gördüğü takdirde ağrıyı hafifletici tedaviyi uygulayacaktır.

Doğumdan sonra bütün kadınlarda kasılmalar olur mu?

Cevap evet. Ancak, bu kasılmalar genellikle ilk kez anne olan kadınlarda daha nadir ve daha az yoğundur. İlk kez anne olan kadınların sadece %5’inin ağrılı kasılmalardan muzdarip olduğu düşünülmektedir. Bu oran ikinci çocuğunu doğuran kadınlarda %50 iken, üçüncü çocuğunu doğuran kadınlarda %80 olmaktadır.

Rahmin içe kıvrılması süreci daha önceden doğum yapan kadınlarda daha acılı geçer çünkü rahmi eski boyutuna getirmek için daha güçlü kasılmalar gereklidir. İlk kez anne olan kadınların rahim dokusu daha serttir. Bu nedenle, içe kıvrılma süreci daha basit ve acısız gerçekleşir.

“İlk kez anne olan kadınların sadece %5’inin ağrılı kasılmalardan muzdarip olduğu düşünülmektedir. Bu oran ikinci çocuğunu doğuran kadınlarda %50 iken, üçüncü çocuğunu doğuran kadınlarda %80 olmaktadır.”

Bu kasılmalar ne sıklıkta meydana gelir?

Bu kasılmalar otomatiktir ve rahmin kas sistemindeki istemsiz hareketlerinden kaynaklanır. Tam olarak ne zaman ve hangi sıklıkta meydana geldiğini bilmek önemlidir.

Emzirme sırasında meme uçlarının emilmesi, doğum sonrası kasılmaları daha belirgin hale getirir. Kadın emzirdiğinde, vücudu oksitosin olarak bilinen bir hormon salgılar. Bu hormon, rahmin kas dokularındaki kasılmaları artırır. Bunun sonucunda ise kasılmalar daha güçlü olur ve emzirirken daha uzun sürer.

Uzmanlara göre, emzirme sırasındaki memenin uyarılması doğum sonrası iyileşme için son derece faydalıdır. Oksitosin salınımı, rahmin içe kıvrılmasını ve plasentanın ayrılmasından sonra açık kalan damarların kapanmasını kolaylaştırır.

doğumdan sonra yorgun anne

Doğum sonrası kasılmalar önlenebilir mi?

Doğal sürecin bir parçası olduğu için, doğum sonrası kasılmaları önlememiz mümkün değildir. Bununla birlikte, bu kasılmaları özellikle ikinci kez anne olan kadınlar için daha az acılı hale getirmek amacıyla uygulanabilecek bazı egzersizler vardır.

Hamile kadınlar için ideal egzersizler, düşük etkili aerobik ve kasları güçlendirenlerdir. Yürüyüşler kilo yönetimini sağlamak, dayanıklılığı ve kas gelişimini artırmak için etkilidir.

Buna ek olarak, pilates ve yoga esnekliği artırarak ve kardiyorespiratuvar ritmi düzenleyerek rahim kaslarını güçlendirmeye yardımcı olabilir. Spora başlamadan önce doktora danışmak önemlidir.


Tüm alıntı yapılan kaynaklar, kalitelerini, güvenilirliklerini, güncelliklerini ve geçerliliklerini sağlamak için ekibimiz tarafından derinlemesine incelendi. Bu makalenin bibliyografisi güvenilir ve akademik veya bilimsel doğruluğa sahip olarak kabul edildi.


  • Acién P. Tratado de Obstetricia. Ediciones Molloy, Alicante, 1998; 15:329-343, 38:977-987.
  • Barakat, R. Ejercicio físico durante el embarazo. Programas de actividad física en gestantes. Revista de educación físicaViref.
  • Moldenhauer, J. Introducción al puerperio (periodo posparto). Manual MSD- Versión para público general. [En línea].
  • Willians CE, 20ª edición. Anormalidades del puerperio. 1998. 499-510.

Bu metin yalnızca bilgilendirme amaçlı sunulmuştur ve bir profesyonelle görüşmeyi yerine geçmez. Şüpheleriniz varsa, uzmanınıza danışın.