Emzirme Döneminde Aşerme Neden Olur?

Emzirme sırasında vücutta olumsuz bir etkiye sahip olmaması için aşermeleri tanımlamayı ve kontrol etmeyi öğrenmek çok önemlidir.
Emzirme Döneminde Aşerme Neden Olur?

Son Güncelleme: 27 Mart, 2021

Emzirme döneminde aşerme vardır. Hamilelik veya adet sırasında meydana gelenler kadar çeşitlidir. Elbette aynı ölçüde olmasa da kadınların büyük çoğunluğu bunlara sahiptir. Biri patates cipsi için inanılmaz bir istek duyarken, diğerleri kahve (veya kafeinli ürünler) isteyebilir.

Aşeren kişiler kaprislidir ve istekleri şiddetlidir. Aşermelerinizin sağlığınız üzerinde olumsuz etki yaratmaması için, sağlıklı bir yaşam tarzı benimseyin ve bazı hilelere başvurarak bu aşerme krizlerinden uzaklaşın; tatlı, soğuk içeçekler ve besin katkısı olan diğer ürünleri satın almamak gibi.

Emzirirken ani bir tür yiyecek yeme ihtiyacı toplumda çok yaygın olmayan bir konudur ve bu nedenle birçok insanı çok şaşırtmaktadır.

Genellikle bir kadının hamile kalmadan aniden bir şeyler yemek istediğini söylemesi durumunda “aşerme” yaşamadığı düşünülmektedir. Ancak gerçek tam tersidir. Bu nedenle, bir kadının hamilelik dışında aşerme yaşaması ve bunu aşerme olarak görmemesi sık rastlanılan bir durumdur.

Hamilelikte aşerme

abur cubur dondurma patates kızartması şeker çikolata muffin

Emzirmenin, beslenmeyle yakından ilgisi vardır. Bu nedenle, tüm besinlere vücudumuz ve ürettiğimiz süt için ihtiyacımız vardır. Bu nedenle hamilelik döneminde birçok kadın şişmanlar, çünkü bu dönemlerde kadınlar çok sık acıkır.

Çoğu zaman, bu konunun açlıkla ilgisi yoktur, sadece bir şey yemeğe ihtiyaç duymaktır. Bu uzmanlar tarafından aynı şekilde açıklanır.  Genel olarak şeker seviyesinde görülen düşüş, acilen besinlere olan ihtiyacımızı artırır. Aynı şekilde, canımız tatlı bir şey çektiğinde, bunun nedeni aç olmamızdır.

Diğer taraftan, hamilelik sırasında uygulanan bazı beslenme programları oldukça katıdır. Bir başka deyişle, belirli yiyecekleri alımımızı sınırlar veya bu besinlerin alımını kesinlikle yasaklar. Diyetler, bazı besin seviyelerinde düşüşe neden olurken, bizi uzun süre bu besinlere hasret bırakır.

Hem şeker hem de yağ, hamilelikte bizi sınırlayan ana besinlerdir. Bu nedenle, aşermeler öncelikle bu yiyecek gruplarıyla ilgili olma eğilimindedir. Bu durumu ancak daha önce yaşamış olanlar ya da yaşayanların anlayacağından hiç şüphemiz yoktur. Diğerleri de bu durumu fark edecektir.

Uzmanlara göre, tüm kadınlar hayatlarının bir aşamasında aşerir. Birkaç püf noktayı uygulayarak sağlıklı bir şekilde bunun üstesinden gelmek normaldir.

Emzirme döneminde aşerme krizlerini nasıl anlarız?

aşerme dönemi

İnsan vücudunun herhangi bir beslenme eksikliğini gösterme yöntemleri vardır. Bu anlamda, bu tür eksikliklerin giderilmesi gerektiği konusunda uyarı alma yöntemi anlaşılabilir. İhtiyacımız olanı almak için mutlaka dışarı çıkarız, belki de fark etmeden aşerdiğimiz şeyi alırız. Muhtemelen öğle yemeğine ne hazırlayacağımıza karar verdiğimizde, emzirme sırasında bilinçsizce bu isteklerimizi yerine getiririz.

Bazı yiyeceklerin çekiciliği, bileşimlerinden kaynaklanmaktadır. Kaynatmak yerine kızartmaya ya da atıştırmalık olarak daha tatlı bir meyve koymaya karar veririz. Belki de bugün dışarıda yemeye karar verdik, çünkü gideceğimiz yerin çok güzel pizzaları vardır. Vücudumuzda oluşan besin eksikliği, demir gibi vitaminin eksikliğinden kaynaklanıyorsa, bunu farklı yiyeceklerden temin edebiliriz. Yani iştahın aşırı veya olağanüstü olmasına gerek yoktur.

Susuzluğun da aşermenin özelliklerinden biri olduğunu unutmayalım. Emzirme sırasında çok fazla sıvı kaybettiğimiz için çok susayabiliriz. Bebeğin ihtiyaçlarını karşılamak için gerekli tüm bu besinler anne sütüne dahil edilmelidir. Bu yüzden bu besinleri sağlamak bizim sorumluluğumuz altındadır.

Son zamanlarda yapılan araştırmalar, anne sütünün bebeğin cinsiyetine bağlı olarak farklı olduğunu göstermiştir. Kızların daha fazla kalsiyuma ve erkeklerin daha fazla yağa ihtiyacı olabilir. Annenin vücudu, çocuğunun ihtiyacı olan özel sütü yapmaya kendini programlamıştır.

Bazı tavsiyeler

Emzirirken aşermeyle baş etmek için, aslında sağlıklı bir diyetin parçası olan birkaç püf noktayı akılda tutmak önemlidir.

İlk olarak, besin katkısı olmayan tatlılar, alkolsüz içecekler veya yiyecekler satın almamanız tavsiye edilir, çünkü mutfağa “baskın yapma” zamanı geldiğinde, bu yiyecekler sizi cezbetmek için orada olacaklardır. Bunun yerine meyve, tahıl ve kuru meyvelerle yapılan kahvaltı, şekersiz yoğurt ve benzerlerini satın almak daha uygun olur.

İkinci olarak besin değeri olmayan gıdaları tüketmekten ya da aşırılıktan kaçınmak için düzenli atıştırmalık kullanılması tavsiye edilir. Diğer taraftan, sağlık durumuna ve koşullara bağlı olarak daha spesifik önemler almak doktora veya bir beslenme uzmanına danışılması tavsiye edilir.


Tüm alıntı yapılan kaynaklar, kalitelerini, güvenilirliklerini, güncelliklerini ve geçerliliklerini sağlamak için ekibimiz tarafından derinlemesine incelendi. Bu makalenin bibliyografisi güvenilir ve akademik veya bilimsel doğruluğa sahip olarak kabul edildi.


  • Touyz LZG, Ferrari CIC. (2016). Odd Cravings, Appetite, Hunger, and Thirst. Int J Dent Oral Health. 2(4): doi http://dx.doi.org/10.16966/2378- 7090.189
  • Nyaruhucha CN. Food cravingsaversions and pica among pregnant women in Dar es SalaamTanzania. Tanzan J Health Res. 2009 Jan;11(1):29-34.
  • López, C. (2017). El hambre emocional es uno de los disfraces favoritos de la ansiedad. La mente es maravillosa. [En línea].
  • Meule, Adrian. (2016). Food craving: an overview. Die Ernährung. 40. 36-40.

Bu metin yalnızca bilgilendirme amaçlı sunulmuştur ve bir profesyonelle görüşmeyi yerine geçmez. Şüpheleriniz varsa, uzmanınıza danışın.