Çocuklarınızın Düzgün Beslenmesine Yardımcı İpuçları

Çocuklarının ne kadar yemek yediği anneleri hep endişelendirir, ama bu yararlı bir davranış değildir. Yemek saatleri tüm aile için keyifli geçen vakitler olmalıdır, çocuk ve anne arasında bir savaşa dönüşen bir zaman dilimi değil. Çocuklara düzgün beslenmeyi aşılamak için bu ipuçlarına bir göz atın.
Çocuklarınızın Düzgün Beslenmesine Yardımcı İpuçları

Son Güncelleme: 22 Kasım, 2019

Çocuklarının neyi ne kadar yediği anne ve babalar için en önemli konulardan biridir. Fakat ebeveynler bazen çocuklarının düzgün beslenmesine yardımcı olmaya çalışırken bazı hatalara düşebilirler ve bu hatalar ne yazık ki çocukların sağlığını tam tersi yönde etkiler.

Bilgisizlik ya da aşırı endişe durumu yüzünden bu gibi hatalara düşülebilir. Ebeveynler olarak, çocuklarımızın yemek yemeyi bir savaşa dönüştürmeden her türlü gıdayı yemelerini isteriz. Fakat çocuklar bazı yemekleri yemeyi reddedebilir ya da o yemekleri anne babalarının yemelerini istedikleri miktardan daha az tüketebilirler.

Bu yeme problemleri genellikle 1 ile 3 yaş aralarında kendini gösterir. Hayatlarının bu döneminde çocukların midelerinin çok geniş olmadığını unutmayın. Bundan dolayı onlardan ebeveynler kadar ya da daha büyük çocuklar kadar yemek yemelerini bekleyemeyiz.

Çocuklar 5 yaşına geldiklerinde daha fazla enerji harcarlar ve gıda ihtiyaçları da bu doğrultuda artar. Yemenin bir ihtiyaç olmasının yanı sıra, unutmayın ki düzgün beslenme öğrenilebilen ve geliştirilebilen bir alışkanlıktır.

Bundan dolayı bu alışkanlığı edinmeleri için çocukların zamana ihtiyacı vardır ve ebeveynler bu süreçte sabırlı olmalıdır. Yemeklerin tadı, kokusu, kıvamı çocukların yeni yeni deneyimledikleri şeylerdir.

Bununla birlikte çocukların düzgün beslenmesine yardımcı olmak için bazı stratejiler geliştirebilirsiniz. Bu stratejilerin neler olduğunu keşfetmek için okumaya devam edin.

Ebeveynler Çocuklarının Düzgün Beslenmesine Yardımcı Olmak İçin Neler Yapabilirler?

  • Çocuğunuzun yemek yemeyi olumsuz bir şey olarak algılamasına izin vermeyin. Eğer çocuğunuzun belli bir yemeği yemesi için aşırı derecede ısrar ederseniz, çocuğunuz pimpiriklenir. Bunun yanında, çocuğunuza bir şeyler yedirmek için ona ödül de vermeyin. Böyle yaparsanız, yedirmeye çalıştığınız şeyin ödül almadıkça yenmeye değer olmayacağını düşünürler.
Çocuğunun düzgün beslenmesine yardımcı olmaya çalışan anne
  • Olumlu davranmaya çalışın. Çocuğunuz düzgün yemek yediği zaman onu teşvik edin ve olumsuz davranışlarını görmezden gelmeyi deneyin. Eğer çocuğunuzun bu olumsuz davranışlarına ilgi göstermezseniz, böyle davranmayı bırakacaktır.
  • Çocuğunuza baskı yapmayın ama pes de etmeyin. Çocuğunuza yemek yemenin doğal ve keyif verici bir şey olduğunu aşılamalısınız.Çocuğunuzun önüne yemeğini koyun. Belli bir süre geçtikten sonra masayı toplayın. Yemek yemelerini sağlamak için onlara baskı yapmayın, onlarla tartışmayın. Tabii bunun yanı sıra pes edip de onlara hemen sevdikleri bir yemek de vermeyin.
  • Çocuğunuzun düşüncelerine de kulak verin. Çocuğunuzun en sevdiği sebzelerin ne olduğuna karar vermesine izin verin. Yemek zorunda olmadıkları yemekleri de aynı şekilde seçebilsinler.

Çocukların Düzgün Beslenmesine Yardımcı Olmak İçin Yemek Sürelerini Ayarlamak

Makul Süre

Yemek süreleri 20 ile 40 dakika arasında olmalıdır. Eğer daha kısa sürerse, çocuğunuz çok hızlı yemek yiyor demektir. Çocuğunuzu yavaş yemeye teşvik edin, hazımsızlık çekmemelerini sağlayın.

Bu süre 40 dakikadan fazla sürerse de, bu çocuğunuzun gününü aksatabilir. Ayrıca yemeğin bitmesini beklerken sıkılacağınız için bu tatsızlığa yol açabilir.

40 dakika dolduğunda masayı toplayın. Çocuğunuz yemeğini bitirse de bitirmese de, tekrar yemek yemek için bir sonraki öğünü beklemek zorundadır.  Abur cubur yemelerine izin vermeyin. Böylece, yanlış vakitlerde yemek yemelerinin önüne geçebilirsiniz.

Ailece Sofraya Oturmak

Yemek vakti tüm aile için keyif verici bir vakit olmalıdır. Çocuğunuzun yemek yeme şeklini eleştirmeyin. Yemek yerken güzel sohbetler edin. Bu sayede yemek yerken harika vakit geçirebilirsiniz.

Sofrada ailece yemek yemek

Ayrıca, herkese ayrı ayrı yemekler hazırlamaktansa herkesin aynı yemeği yemesini sağlayın. Bu sayede çocuğunuz diğerlerinin yemekle ilişkisini gözlemleyebilir ve yemeğe dair kendi düşüncelerini de paylaşabilir.

Yemek vakti ortak geçirilen bir vakit olursa, bu çocuğunuz için daha olumlu bir deneyim olacaktır. Öbür türlü, çocuk ebeveynlerinin ona zorla yemek yedirmek için orada olduğunu düşünür.

Çocuğunuzun Düzgün Beslenmesi İçin Ona Nasıl Yeni Yemekler Sunabilirsiniz?

  1. Günün hangi saatinde yemek yeneceğine dair zamanlamanızı doğru yapın. Yemekleri çocuğunuz sakin, mutlu ve açken yemeye çalışın. Böylece yeni şeyler yemeye daha açık olacaktır.
  2. Yeni yemeklerden küçük porsiyonlarda verin ve yanına çocuğunuzun sevdiği yemeklerden de yapın.
  3. Çocuklarınıza yeni yemekleri elleriyle yiyerek keşfetmeleri için özgürlük alanı tanıyın. Ağızlarına ne kadar yemek koyacaklarına kendileri karar versinler. Daha büyük çocuklar, kendi çatallarıyla, kendi hızlarında yeni yemekler deneyebilirler. Böylece yeni yemeklere daha açık olacaklardır.

Tüm alıntı yapılan kaynaklar, kalitelerini, güvenilirliklerini, güncelliklerini ve geçerliliklerini sağlamak için ekibimiz tarafından derinlemesine incelendi. Bu makalenin bibliyografisi güvenilir ve akademik veya bilimsel doğruluğa sahip olarak kabul edildi.


  • Moreno Villares, J. M., Galiano Segovia, M. J., & Dalmau Serra, J. (2013). Alimentación complementaria dirigida por el bebé («baby-led weaning»).¿ Es una aproximación válida a la introducción de nuevos alimentos en el lactante?. Acta Pediátrica Española71(4).
  • Brizuela, D. N., Márquez, J. C., Cavada, I. C., & Santiago, R. (2013). Alimentación complementaria en niños sanos de 6 a 24 meses. Archivos venezolanos de puericultura y pediatría76(3), 128-135.

Bu metin yalnızca bilgilendirme amaçlı sunulmuştur ve bir profesyonelle görüşmeyi yerine geçmez. Şüpheleriniz varsa, uzmanınıza danışın.