Hastaneden Çıkarken Bebeğin İhtiyaçları Nelerdir?

Bebeğinizle birlikte hastaneden çıkıp eve gitme vakti geldiğinde hiçbir ayrıntıyı kaçırmamalısınız. Bu yazımızda verdiğimiz ipuçları gerekli hazırlıkları yapmanız için size yardımcı olacaktır.
Hastaneden Çıkarken Bebeğin İhtiyaçları Nelerdir?

Son Güncelleme: 18 Eylül, 2020

Hamilelik sürecindeki bir kadın, doğum için hastaneye gittiğinde kendisi ve bebeği için ihtiyaç duyabileceği her şeyi düşünür. Bunun için de hayatının bu en özel anlarından biri için günler öncesinden çantasını hazırlamış olur. Ancak doğumdan sonra hastaneden ayrılma zamanı geldiğinde bebeğin nelere ihtiyaç duyacağını düşünmek pek de önem verilen bir konu değildir. Aslında bebeğin hastanedeki ihtiyaçları kadar hastaneden çıkarken ihtiyaç duyacağı detayların da önemli olduğunun farkında olmak gerekir.

Bir bebek sağlıklı bir biçimde dünyaya geldiğinde 24 ila 48 saat içinde hastaneden çıkarılarak eve götürülebilir. Hatta erken doğumla dünyaya gelen bebeklerin (gebeliğin 34 – 36. haftaları arası doğan bebekler) bir bölümü de 48 saat hastanede kaldıktan sonra eve gitmek için yeterli derecede sağlıklı olabilirler.

Sezaryen doğumla dünyaya gelen bebekler ve anneleri ya da çeşitli sağlık sorunları bulunan bebeklerin bir süre daha hastanede kalmaları gerekebilir. Gebeliğin 34. haftasından önce doğan bebeklerin daha da uzun hastane bakımına ihtiyaçları olabilir. Eğer bebeğiniz prematüre olarak doğduysa eve gitme konusunda kendinizi gergin hissedebilirsiniz. Ancak doktorunuz kendinizi rahat hissetmeniz için gerekli olan tavsiyeleri mutlaka verecektir.

Hastaneden Çıkarken Bebeklerin Nelere İhtiyacı Bulunur?

Pek çok yeni anne ya da baba adayı ilk bebeklerini kucaklarına almadan önce doğuma hazırlık kurslarına giderler. Bu kurslar doğum için ihtiyaç duyulan hazırlık dönemi ve yenidoğan bakımı ile ilgili temel bilgileri öğrenmek açısından faydalıdır.

yeni doğan bebeğini kucaklayan anne

Bu tür kursların her birinin içeriği birbirinden farklı olsa da, genel olarak beslenme, sık görülen rahatsızlıklar, günlük bakım, emzirme ve arabada güvenlik konularında öneriler verilir. Bebeğiniz doğmadan önce ona günlük bakımın ve tıbbi kontrollerin kimin tarafından verileceğinin kararını siz verirsiniz. Ancak hastaneden çıkarken çocuğunuzla ilgili bazı temel bilgilere ihtiyaç duyarsınız:

  • Evde bebek için hazırlanmış bir oda. Bir dolap, uygun yatağı bulunan bir beşik, video kamera vb. gibi gerekli malzemelerin bulunduğu bir bebek odasına ihtiyacınız vardır.
  • Bebek arabası. Ufaklık için uygun, rahat ve güvenli bir bebek arabası olmalıdır.
  • Bebek kıyafetleri. Bu tür kıyafetlerin çok fazla sayıda olmasına gerek yoktur. Çünkü bebeğiniz çok hızlı bir biçimde büyüyecek ve yenidoğan kıyafetleri kısa bir süre sonra ona küçük gelecektir.
  • Bebek bezi. Organik, kumaş ya da normal bir bez mi kullanmak istediğinize önceden karar vermeniz faydalı olacaktır.
  • Yenidoğanlar için hijyen malzemeleri. Bebeğiniz için jel, şampuan, saç tarağı, sargı bezi, burun açıcı tuzlu su, silecek bez vb. malzemelerin bulunması gerekir.
  • Yenidoğanlar için uygun bir araç koltuğu (0 yaş grubu). Boyutu ayarlanabilir bir bebek koltuğu alırsanız daha uzun süre kullanabilirsiniz.
  • Hastaneden verilen bebek kartı / kitapçığı. Bu kitapçıkta bebeğinizin ağırlık, boy ve eğer varsa farklı özellikleri vb. doğum bilgileri bulunur.
  • Bebek emziği. Eğer bebeğinize emzik veriyorsanız bunu mutlaka yanınızda bulundurmayı unutmayın.
  • Beslenme malzemeleri. Eğer bebeğinizi emzirmeyecekseniz biberon (anti-kolik özelliğe sahip olması daha uygun olacaktır), biberon temizleyicisi vb. malzemelere ihtiyaç duyacaksınız.

Eve Gittiğinizde Aklınızda Bulunması Gerekenler

Bebeğinizi eve ilk getirdiğinizde kendinizi gergin hissetmeniz son derece doğal bir durumdur. O nedenle bu özel anı hem kendiniz hem de aileniz için en güzel şekilde tecrübe etmeye çalışın. Bu sayede hayatınızdaki değişimlere hızlı bir biçimde adapte olma şansınız artacaktır. Ve şunları aklınızdan çıkarmayın:

  • Yeni doğan bebekler çok çabuk bir biçimde hasta olabilirler. Bu nedenle bebeğinizi soğuk algınlığı ya da grip semptomları gösteren kişilerden özellikle kış aylarında uzak tutmaya çalışın.
  • Bebeğinizi korumak için ellerinizi sık sık yıkayın. Aynı şeyi diğer insanlardan da isteyin.
bebekleri ile birlikte mutlu bir anne baba

Bebeğinizi Doktora İlk Ne Zaman Götürmelisiniz?

Hastaneden çıktıktan sonra 48 ila 72 saat içinde ya da bebeğinizin iyi olmadığını düşündüğünüz herhangi bir anda bir doktor tarafından muayenesinin yapılması gerekmektedir.

Eğer bebeğiniz prematüre olarak dünyaya geldiyse, doktorunuzla birlikte hastaneden ayrılmadan önce tamamlayıcı bir bakım planı oluşturmanız önemlidir. Ayrıca bebekte herhangi bir sorunun semptomlarının ilk işaretlerini tanımanız için size gerekli olan bilgi verilecektir.

Bebeği doktora ilk götürdüğünüzde şunları yapacaktır:

  • Bebeğin kilosunu ve boyunu kontrol edecek, daha önce hastanede yapılmadıysa kafatası çapını ölçecektir.
  • Herhangi bir olumsuz durum olup olmadığını kontrol edecektir.
  • Beslenme şeklinin nasıl olduğunu soracaktır.
  • Yapmanız için size fiziksel egzersiz programı verecektir.
  • Ayrıca size sürece adapte olup olmadığınızı soracaktır.

Bu kontrol, bebeği dünyaya getirdiğiniz hastanedeki doktor, bir ebe ya da bir hemşire tarafından yapılabilir. Ayrıca evde, herhangi bir poliklinikte ya da bir hastanede bu kontrolü yaptırmak mümkündür.

Sonuç olarak bebeğinizi hastaneden çıkarıp eve götürdüğünüzde hiçbir detayı kaçırmamanız gerektiğini aklınızdan çıkarmayın. Bu geçiş süreci bir miktar korkutucu olabilir. Ancak aslında düşündüğünüzden çok daha kolay geçecektir! Önemli olan sizin kendinizi iyi hissetmenizdir.


Tüm alıntı yapılan kaynaklar, kalitelerini, güvenilirliklerini, güncelliklerini ve geçerliliklerini sağlamak için ekibimiz tarafından derinlemesine incelendi. Bu makalenin bibliyografisi güvenilir ve akademik veya bilimsel doğruluğa sahip olarak kabul edildi.


  • P., Rubio., Correia, C,. (2019) Embarazada, ¿y ahora qué?: Plan para cuidarse durante y después del embarazo. Editorial: Grijalbo

Bu metin yalnızca bilgilendirme amaçlı sunulmuştur ve bir profesyonelle görüşmeyi yerine geçmez. Şüpheleriniz varsa, uzmanınıza danışın.