Bebekler İçin Anti-Kolik Biberon Nedir?

Zaman geçtikçe, bebek ürünlerini etkileyen pek çok bilimsel ve teknolojik ilerlemeler kaydedilmektedir. Anti-kolik biberon tasarımı da buna bir örnektir. Bu özel biberonlar, bebeklerin iyi olmasını sağlamak ve ebeveyn için hayatı kolaylaştırmak için tasarlanmıştır.
Bebekler İçin Anti-Kolik Biberon Nedir?

Tarafından yazılmıştır Equipo Editorial

Son Güncelleme: 24 Mart, 2023

İdeal olarak, anneler ilk altı ay boyunca bebeklerini sadece anne sütüyle beslemelidir. Bununla birlikte, bunun mümkün olmadığı bazı durumlarda bebeğin besin ihtiyacını karşılamak için başka yöntemlere başvurulur. Böyle bir durumda, anti-kolik biberon harika bir seçenektir.

Biberon, doğumdan veya altıncı aydan itibaren annelerin en iyi dostu haline gelmiştir. Sorun yaratmadan bebeğin besin ihtiyaçlarına daha iyi uyum sağlayabilmek için, biberonlar yıllar içerisinde pek çok değişim geçirmiştir.

Bebeğiniz için doğru biberonu seçmek, şansa bırakılacak bir durum değildir. Eğer doğru özellikler aramazsanız, çocuğunuzun sancı çekmesine sebep olabilirsiniz.

Bazı biberonlar bebeğin dudakları ve biberonun ucu arasında hava sızıntısına sebep olduğundan, çözüm sunacağı yerde bebek için bir sorun kaynağı olabilir.

Piyasada satılan sonsuz seçenekler karşısında, ebeveyn kendisini bunalmış hissedebilir. Tam olarak hangi özellikleri barındıran bir biberon aradığınızı bilmek önemlidir. Bu nedenle, seçeneklerinizi anti-kolik biberonlarla daraltmanızı öneriyoruz.

Anti-kolik biberon nedir?

Anti-kolik biberonlar, bebeklerin yıllardır yaşadığı sorunları çözmek için piyasaya sunulmuştur. Bunlar, bebek biberondan bir şey içerken şişenin hava almasına olanak tanır. Böylece, bebek biberondaki sütün ritmini kolayca düzenleyebilir.

Ne işe yarar?

Anti-kolik biberonların pek çeşitli seçenekleri vardır. Bazı durumlarda, biberon ucunda iki tane delik bulunur. Bu durum, sütü etkilemeden biberona hava geçişini kolaylaştırır.

Aynı zamanda, bebeklerin emmesini de kolaylaştırır. Bu, kolik olarak bilinen karın bölgesindeki sancılı kasılmalara sebep olan şeydir.

Bu ürünün sırrı, biberonun ağız kısmında yer alan küçük borudur. Bu boru havanın doğrudan biberonun dip kısmına ulaşmasını sağlar. Böylece, sütte kabarcıklar meydana gelmez ve bebek karın ağrısı çekmez.

bebeğini öpen anne

Anti-kolik biberonlar nasıl seçilir?

Biberona ihtiyacınız olduğunda, en iyisini seçebilmek için aşağıdaki noktaları göz önünde bulundurun:

  • Biberonun kullanımı kolay ve pratik olmalıdır. Biberonun günde birçok kez kullanılan bir malzeme olduğunu unutmayın. Eğer kullanışlı değilse, biberonun dizaynına ve rengine kanmayın.
  • Biberonu yıkamanın ve sterilize etmenin kolay olup olmayacağını iyi değerlendirin. Bu, biberonun her zaman temiz olmasını kolaylaştırır.
  • Biberonda kullanılan materyallere dikkat edin. Doğumdan sonraki ilk birkaç ay, bebekler tek seferde çok az beslenir ve biberonu sizin tutmanız gerekir. Bununla birlikte, bebek büyüdükçe biberonunu kendisi tutabilir. Bu yüzden, anti-kolik bir biberon daha uzun süre işinize yarayacaktır.
  • Biberonun tasarımı ergonomik olsa bile, yüzey de mümkün olduğunca yumuşak olmalıdır.
  • Biberon ucunu doğru seçmek için bebeğin yaşını göz önünde bulundurun. Böylece materyal, şekil ve delik bakımından en uygun ucu seçebilirsiniz.

“Bazı durumlarda, biberon ucunda iki tane delik bulunur. Bu durum, sütü etkilemeden biberona hava geçişini kolaylaştırır. Aynı zamanda, bebek bu tür biberonları daha kolay emer.”

Özellikler ve türler

Anti-kolik biberon konusunda sınırsız sayıda markanın iyi ürünleri vardır. Aşağıdaki özellikler bir biberondan diğerine farklılık gösterebilir.

Isıl dirençli cam biberonlar

Bu biberonları yıkamak kolaydır ve biberonların içinde koku olmaz. Bununla birlikte, dezavantajlarından da bahsetmek gerekir.

Tahmin edebileceğiniz gibi, cam biberonlar kırılabilir ve hem anneler hem de bebekler için ağırdır. Bebekler biberonlarını tek başlarına tutmaya başladığında, cam en güvenli ve rahat seçenek olmayabilir.

Kırılmaz plastik biberon

Bu biberonlar, bebek kendi kendine yemek yemeye hazır olduğunda son derece güvenlidir. Bununla birlikte, çatlaklara meyilli olduklarından bu biberonlarda estetik açıdan sorunlar olabilir. Ayrıca, yiyeceklerin kokusunu daha kolay emdiklerinden hijyeni sağlamak daha zordur.

Şekil ve boyut

Doğumdan sonraki ilk birkaç ay, 85-100 gram alabilen bir biberon yeterli olacaktır. Bebekler büyüdükçe,  225-340 gramlık daha büyük biberonlar gerekir. Biberonların şekli konusunda, çeşitli alternatifler vardır:

  • Silindir şeklinde: Bu, en klasik biberon şeklidir ve her türlü kullanım için oldukça pratiktir.
  • Üçgen şeklinde: Yıkaması ve tutması son derece kolaydır.
  • Geniş: Ağzı geniş biberonlar, biberona süt veya su koymayı kolaylaştırır.
  • Köşeli/anti-reflü: Bu biberonlarda, emmeyi kolaylaştıran bir eğim bulunur ve hava girişi mümkün değildir.
  • Ergonomik: Ergonomik biberonların en önemli faydası, bebeklerin kolayca tutabilmesini sağlamasıdır.
biberonla bebeğini besleyen anne

Biberon ucu

Biberonlar gibi, biberon uçları için de özellikler göz önüne alındığında çok sayıda seçenek vardır. Farklı şekillerin yanı sıra, materyal olarak lateks veya silikon arasında bir seçim yapabilirsiniz. Son olarak, biberon uçlarında bir veya birden fazla delik olabilir.

Bebekler için anti-kolik biberon çeşitleri sayısızdır. Bununla birlikte, en iyi seçenek bebeğinizin ihtiyaçlarını karşılayan ve beslenme ve su bakımından bebeğin iyi hissetmesine yardımcı olan biberondur.

Ticari reklamlara aldanmayın. Temizlemesi kolay, kullanışlı ve hem sizin hem de bebeğinizin kolayca tutabileceği bir biberon seçin.


Tüm alıntı yapılan kaynaklar, kalitelerini, güvenilirliklerini, güncelliklerini ve geçerliliklerini sağlamak için ekibimiz tarafından derinlemesine incelendi. Bu makalenin bibliyografisi güvenilir ve akademik veya bilimsel doğruluğa sahip olarak kabul edildi.


  • Jiménez, S. G. (2019). Cuidados básicos del recién nacido. El farmacéutico: profesión y cultura, (573), 26-32.
  • Moreno, J. P., Calatayud, G. Á., & Hernani, M. T. (2015). Patología funcional digestiva en niños pequeños. Cólico del lactante. PATOLOGÍAS Y PROBLEMAS PREVALENTES EN EL NIÑO, 29. https://www.sepeap.org/wp-content/uploads/2015/10/ACTION.-Patologias_Monografia.pdf#page=31
  • Rasquin A, Di Lorenzo C, Forbes D, et al. (2006). Childhood functional gastrointestinal disorders: childl/adolescent. Gastroenterology 2006; 130:1.527-37.

Bu metin yalnızca bilgilendirme amaçlı sunulmuştur ve bir profesyonelle görüşmeyi yerine geçmez. Şüpheleriniz varsa, uzmanınıza danışın.