Fetal İzleme Nedir ve Neden Kullanılır?

Fetal izleme annenin karın bölgesine yerleştirilen bir kemer üzerinde bulunan belli sensörler aracılığıyla gerçekleştirilir.
Fetal İzleme Nedir ve Neden Kullanılır?

Son Güncelleme: 29 Temmuz, 2019

Hamilelik döneminde her kadının uygulaması gereken önemli bir prosedür bulunmaktadır: fetal izleme. Tabii ki, bu prosedürün amacı fetüsün sağlıklı olduğunu kontrol ve garanti etmektir. 

Fetal izleme, aşağıdaki faktörleri kontrol eden bir kardiyograf uygulaması aracılığıyla yapılan ve çok yaygın olan bir tekniktir:

  • Kalp atış hızı.
  • Kalp atış ritmi.
  • Fetüsün aldığı oksijen miktarı.
  • Bebeğin kan akışında meydana gelen değişiklikler.
  • Bebeğin uyanık olduğu uyuduğu ve belli uyarıcılara karşı verdiği tepkiler (örneğin anne tatlı bir şey yediğinde).
  • Menenjit hastalığı gibi durumların varlığı.
  • Bu test aracılığıyla jinekologlar, hamile kadınların rahminin gelişim seviyesini de kontrol edebilirler.
muayene olan hamile kadın

Fetal izleme türleri

İki tür fetal izleme türü vardır. Bunlardan ilki, doktorun fetüsün kalp atış hızını kontrol ettiği harici uygulamadır. Peki bu nasıl yapılır? Bu uygulama, annenin karın bölgesine yerleştirilen bir kemer üzerinde bulunan belli sensörler aracılığıyla gerçekleştirilir.

İkinci teknik ise iç fetal izlemedir ve bu yöntem öncekine göre biraz daha karmaşıktır. Bu yöntemi uygulamak için, fetüsün başına elektrotlar yerleştirilir ve bunlar sayesinde fetüsün genel sağlığı hakkında bilgiler içeren bir rapor oluşturulur.

İç fetal izlemenin sakıncaları

İç fetal izlemenin dezavantajlarından birisi invasif olması yani rahmin içine müdahale etmesidir. Elektrotları yerleştirirken amniyotik zar zedelenebilir ve bu hem anne hem de çocuk için yüksek oranda risk taşıyan bir durumdur.

Ayrıca, yerleştirme süreci esnasında hata yapılma olasılığı da mevcuttur. Bu da rahim duvarına ve fetüse zarar verebilir. Öte yandan, bu komplikasyonların nadiren meydana geldiğini de unutmayın.

Harici fetal izlemenin avantajları

Pediyatri alanında uzman olan Dr.Gabriel Cano’ya göre, harici fetal izlemenin en önemli avantajlarından biri bunun invasif bir uygulama olmamasıdır. Hatta, hamile kadınların yaşadığı kasılmaların sıklığı ve yoğunluğu için de faydalıdır.

Harici fetal izleme prosedürü

Bu testi uygulamak için, hamile kadının yarı oturur yarı ayakta bir pozisyonda bir sedyeye oturması gerekir. Daha sonra, üzerinde iki enerji aktarıcı olan esnek bir kemer kadının karın bölgesinin etrafına yerleştirilir.

  1. İlk aktarıcı, rahmin aktivitesini analiz etmek için kullanılır.
  2. İkincisi ise bebeğin kalp atışını kontrol etmek için kullanılır.

Test uygulanırken, daha sonra yazdırılacak olan bir grafik oluşturulur.

Ayrıca, bu test bebeğin dış uyaranlara karşı nasıl tepki verdiğini gözlemlemek için de kullanılabilir.

Fetal izlemenin uygulanması

Hamileliğin son üç ayı sırasında fetal izleme daha sık uygulanır. Birçok durumda bu testin uygulanma sıklığı her hafta bir kezdir. Hamilelikte 40. hafta tamamlandıktan sonra fetal izleme doğuma kadar her 2 ya da 3 günde bir yapılır. 

Harici fetal izleme karmaşık bir uygulama değildir ve bu test yaklaşık 30 dakika sürer. Test sırasında, sorun ve anormalliklerin tespit edilebileceği bir grafik oluşturulur. Eğer bebeğin kalp atış hızı 120’nin altındaysa doktorunuz bebeğin sağlığını daha iyi değerlendirmek için başka testler de yapmak isteyebilir.

hamile hastayı dinleyen doktor

Göz önünde bulundurulması gereken faktörler

  1. Bu test, zorunlu bir test değildir fakat çok faydalı olabilir. 
  2. Bu testin uygulanması ortada yanlış bir şey olduğu anlamına gelmez, bu tamamen rutin bir uygulamadır.
  3. Bebeğin kalp atışı dakikada 120 ila 160 arasındaysa normal olarak değerlendirilir.
  4. Eğer bebeğin kalp atış hızı dakikada 100’ün altındaysa, bebeğin daha fazla oksijen alabilmesi adına genellikle annenin sol tarafına doğru yatması önerilir.
  5. Bir kasılma sırasında, fetüsün kalp atış hızının düşmesi normaldir. Eğer kasılma bittikten sonra kalp atış hızı normal hale dönüyorsa bebeğin bir sorunu olmadığı anlaşılır.

Bu metin yalnızca bilgilendirme amaçlı sunulmuştur ve bir profesyonelle görüşmeyi yerine geçmez. Şüpheleriniz varsa, uzmanınıza danışın.