Folik Asit, Bebekte Oluşabilecek Bir Sakatlığı Önlemeye Nasıl Yardımcı olur?

Folik Asit, Bebekte Oluşabilecek Bir Sakatlığı Önlemeye Nasıl Yardımcı olur?

Son Güncelleme: 03 Kasım, 2018

Bir kadın hamile kaldığı andan itibaren, bebeği için hep en iyisini ister. Sağlık her şeyden önce gelir ve yapılan tüm test ve kontrollerin bir nedeni vardır. Neyse ki, bazı sorunları önlemek için basit yollar bulunur. Bunlardan biri de folik asit olarak bilinen B9 vitaminidir.

Son birkaç yıldır, dünya çapında birçok sağlık kuruluşu hamilelik süresince folik asit takviyesi almayı öneriyor. Bunlardan biri olan Dünya Sağlık Örgütü, folik asitin fetal malformasyonları (bebekte meydana gelebilecek hasarları) önlemeye yardımcı olduğunun altını çiziyor.

Gebelikte alınan vitamin ve takviyelerle ilgili birçok efsane bulunur. Geçmişte, bazı maddelerin risk oluşturabileceği düşünülüyordu. Ancak günümüzde işler değişti.

Hamilelik sırasında folik asit almak çocuğunuzun omurgasının doğru bir şekilde gelişmesine yardımcı olur. Fetüsü, spina bifida (ayrık omurga) gibi bazı anormalliklere karşı korur.

Folik asit ayrıca yarık dudak, yarık damak ve bazı ciddi doğumsal kalp problemleri riskini de azaltır.

folik asit

Yeni hücre gelişmesini destekleyen vitamin

Suda çözünen bir vitamin olan folik asit, vücudun yeni hücreler oluşturmasına yardımcı olan B-vitamini kompleksinin bir parçasıdır.

Aynı zamanda, spina bifida ve anensefali dahil olmak üzere nöral tüp defektleri adı verilen bir dizi hastalığın önlenmesine de yardımcı olur.

Amerikan Tıp Derneği Dergisi gibi bilimsel yayınlar, hamile kadınlar için folik asitin yararları konusunda birçok çalışma yayınlamıştır.

Bu araştırmalar, folik asit alımının konuşma gecikmesi gibi diğer problemlerin de riskini azalttığını ortaya koymaktadır.

Tüm hamile kadınlar folik asit almalıdır

Sağlıklı olanlar da dahil olmak üzere tüm hamile kadınlar folik asit almalıdır. Bu, fetüsün düzgün gelişmesine yardımcı olur. Folik asit ayrıca anemiyi önler, hücreleri ve DNA’yı onarır ve işlevlerini korur.

Bu vitamin takviyesinin günlük olarak alınması, merkezi sinir sistemini, kalbi ve uzuvları etkileyenler de dahil olmak üzere, birçok doğumsal sağlık sorunu riskini azaltmaya yardımcı olur.

Faydaları yalnızca hamilelerle sınırlı değildir. Bilim insanları yakın zamanda düşük dozda günlük folik asit takviyesinin genel popülasyondaki kalp problemi riskini azaltabildiğini kanıtlamıştır.

Geniş bir nüfus örneğinin incelendiği bir çalışmaya göre, folik asit takviyesi kadınlarda kalp sağlığı için önemli bir faktördür.

Folik asit nelerde bulunur?

Folik asit; S ebze, meyve, bakliyat, işlenmiş tahıllar ve süt gibi çeşitli besinlerde bulunur.

Ayrıca, ekmek ve makarna gibi karbonhidrat açısından zengin besinlerde de az miktarda bulunur. Ancak bu yiyecekleri tüketseniz de tüketmeseniz de bir vitamin takviyesi almanız gerekir. Anne ve bebek için faydaları göz önünde bulundurulduğunda, günlük olarak düzenli bir şekilde alınması tavsiye edilir.

Çalışmalarda folik asit takviyesinin herhangi bir olumsuz etki yaratmadığı gösterilmiştir. Bu vitamin takviyesi, insanları herhangi bir ek risk altında bırakmadan yıllar boyunca kullanılabilir.

“Çocuk sahibi olmaya karar vermek, kalbinizin sonsuza dek vücudunuzun dışında atmasını kabul etmek demektir”

-Elizabeth Stone-

Folik asit almaya başlamadan önce doktorunuzla konuşun. Bir sağlık uzmanı, bu vitaminin ne kadar ve ne sıklıkta alınacağını size söyleyecektir. Bu, gebeliğin yanı sıra gebe kalmadan önce de alınması gereken bir takviyedir.

Uzmanlar, hamile bir kadının günde 600 miligram folik asit alması gerektiğini söylüyor. Bununla birlikte, dozaj kişiden kişiye göre değişebilir.

Bazı kadınların spina bifida’lı bir çocuk sahibi olma riski daha yüksektir. Bu yüzden daha yüksek bir doz almaları gerekir.

sağlıklı hamile kadın

Nöral tüp defekti riskini azaltan gebelik öncesi takviye

Gebe kalmayı planlarken, bir yandan da folik asit takviyesi almaya başlamak nöral tüp defektlerini önleyebilir.

Uzmanlar, hamile kalmaya çalışan tüm kadınların bu vitaminin yararları hakkında bilgi sahibi olmasını öneriyor. Hamileliğin 12. haftasına kadar folik asit takviyesi alınması tüm dünyada önerilmektedir.

Günümüzde yılda yaklaşık 500.000 bebek doğumsal anomalilerle doğmaktadır.

Hafif malformasyonlar bile ileride öğrenme bozukluğu, inkontinans (idrar tutamama), sindirim sorunları ve kognitif gecikme gibi sağlık sorunlarına yol açabilir.

Bunu akılda tutarak, dünya çapında sağlık kurumlarının hedefi, doğum kusurlarını %70 oranında azaltmaktır. Hamilelik sırasında folik asit almak, bunu gerçekleştirmenin en iyi yollarından biridir.


Tüm alıntı yapılan kaynaklar, kalitelerini, güvenilirliklerini, güncelliklerini ve geçerliliklerini sağlamak için ekibimiz tarafından derinlemesine incelendi. Bu makalenin bibliyografisi güvenilir ve akademik veya bilimsel doğruluğa sahip olarak kabul edildi.


  • Ácido fólico.Una hoja de datos de la oficina para la salud de la mujer. Preguntas y respuestas. Office of Women’s Health [Disponible en línea].
  • González, A; García, M. Ácido fólico y defectos del tubo neural en atención primaria. MEDIFAM 2003; 13 (4): 305-310. [Disponible en línea].

Bu metin yalnızca bilgilendirme amaçlı sunulmuştur ve bir profesyonelle görüşmeyi yerine geçmez. Şüpheleriniz varsa, uzmanınıza danışın.