Hamile Kadınlar İçin Sağlıklı Atıştırmalar
Uzun ve karmaşık tariflere başvurmadan önce, sağlıklı atıştırmalıklar için bugünkü makalemizdeki önerilere göz atın. Burada sizi ve küçüğünüzü doğru bir şekilde beslemek için basit seçenekler bulacaksınız. Sağlıklı alışkanlıklar, hamilelik sırasında, sizin ve bebeğinizin sağlığı için zorunludur.
Hamileyseniz ve nasıl besleneceğiniz konusunda endişe duyuyorsanız, bilgi aramak için doğru zamandır. Gebeliğin 40. haftası boyunca sizin ve bebeğinizin ihtiyacı olan besinleri almak temeldir.
Aşağıda, hamileliğiniz sırasında zevk almak için basit ve sağlıklı atıştırmalıklarla ilgili bazı önerilerde bulunacağız. Sadece besleyici değil, aynı zamanda lezzetli besinler!
Öncelikle, hamilelik sırasında beslenme ihtiyaçlarınızı tanımlayalım ve açıklayalım. Başlangıç olarak, eski bir efsaneden kurtulmamız önemlidir: Hamile kadınlar iki kişilik yemeye ihtiyaç duymaz.
Aksine, gelecekteki anneler kanıtlanmış kavramlara dayanan tam bir diyete devam etmek için çaba sarf etmelidir.
Bir kadın hamileliğinin başlangıcında sağlıklı bir kilodaysa, o zaman ikinci üç aylık dönemine kadar kalori alımını artırmaya gerek yoktur.
Bu noktada, günlük alımına sadece 300 kalori eklemelidir. Son olarak, üçüncü trimesterde günlük diyetine toplam 450 kalori ekleyebilir.
Hamile bir kadının hangi besin maddelerine ihtiyacı vardır? En önemlisi B ve C vitaminleri, folik asit, kalsiyum ve demir gibi vitamin ve minerallerdir.
Tüm bunları göz önünde bulundurarak hamileyken seçebileceğiniz besinlerin bir listesini yaptık. Beğeneceğinizi umuyoruz!
Hamileler için 5 sağlıklı atıştırmalık
1. Ev yapımı tahıl barları
Tahıl barları, diyetinizdeki karbonhidratları dahil etmek için mükemmel bir seçenektir. Sağlıklı ve besleyici. Kendi tahıl barlarınızı yaparken elma, çilek veya kayısı gibi istediğiniz herhangi bir meyveyi ekleyebilirsiniz.
Ev yapımı tahıl barlarının hazırlanması kolaydır: Bir kasede 4 yemek kaşığı tereyağı eritin ve 3 1/2 yemek kaşığı bal ve 2/3 fincan şeker ekleyin. Daha sonra, 1/2 bardak yulaf, 2/3 fincan doğranmış meyve ve 1/4 bardak haşlanmış pirinçle karıştırın.
Homojen bir karışım oluşturmak için iyice karıştırın ve tereyağlı bir tavaya yerleştirin. Soğumaya bırakın. Son olarak, şeritler halinde kesin ve keyfini çıkarın!
2. Kıyılmış muzlu yulaf ezmesi
Yulaf ezmesi yemenin birçok faydası vardır. Büyük bir enerji kaynağı olmasının yanı sıra, kötü kolesterolü azaltmaya ve hamilelik sırasında kabızlığı önlemeye yardımcı olur.
Bu doyurucu atıştırmalığı hazırlamak için küçük veya orta ölçekli bir tencerede yarım bardak sıcak su ile 1/2 bardak yulaf karıştırın. Daha sonra, malzemeyi tamamen karışıncaya kadar ocakta karıştırın.
Son olarak, tencereyi ateşten alın ve doğranmış muzları eklemeden önce biraz soğumaya bırakın.
3. Meyve salatası
Bu en sağlıklı atıştırmalık seçeneklerinden biridir ve ayrıca hazırlanması çok kolaydır. Vitamin bakımından da çok yüksektir. Bu nedenle hamilelik sırasında son derece tavsiye edilir bir seçenektir.
Fikir, çeşitli doğranmış meyveleri bir araya getirmektir. Meyve salatasının en iyi kısmı, zevkinize uygun hale getirmenizdir. Kivi, muz, portakal, çilek, şeftali, armut, ananas veya istediğiniz başka meyveyi de ekleyebilirsiniz.
Meyve salatasının bir diğer faydası da, ertesi gün buzdolabında bırakabilirsiniz.
4. Yoğurt ve çilek
Süt ürünleri, hamilelik sırasında önemli bir besin olan kalsiyumun doğal bir kaynağıdır. Çilekli yoğurt, anne adayları arasında en popüler aperatiflerden biridir.
En sevdiğiniz lezzeti veya yoğurdu seçin ve yaban mersini, ahududu, doğranmış çilek veya dilediğiniz diğer meyveleri karıştırın. Ev yapımı yoğurt tercih ederseniz, internette kolay bir tarif arayın ya da aile tariflerinize bir göz atın.
“Hamile kadınların iki kişilik yemek yemesine gerek yoktur. Tam tersine, gelecekteki anneler kanıtlanmış kavramlara dayalı tam bir diyete devam etmek için çaba sarf etmeli ”
5. Peynir, domates ve marullu sandviç
Atıştırmalık olarak daha lezzetli bir seçenek isteyen anneleri unutmayalım. Sizin için hafif bir sandviç yapmayı öneriyoruz.
Tam buğday ekmeği ile başlamanızı öneririz. Eğer yapabilirseniz, taze köy peyniri satın alın. Köy peyniri kalori bakımından düşüktür, ancak protein ve kalsiyum bakımından yüksektir. Son olarak, domates ve marul ekleyin (marul gebelik sırasında sizi destekleyecek folik asidi içerir). Hemen yemeye başlayın!
Ayrıca dilimlenmiş peynir türlerini de ekleyebilirsiniz. Hindi eti sağlıklı ve düşük yağlıdır.
Hamilelik sırasında diyetinizle ilgili daha fazla tavsiye
Hamileyken, anne adaylarının beslenme ile ilgili sağlıklı alışkanlıklar edinmeleri önemlidir. Bunlardan bazıları şunlardır:
- Günde 5 defa yiyin. Bu önemli bir noktadır. Rutininizin bir parçası olarak kahvaltı, öğle yemeği, akşam yemeği ve günde iki atıştırmalık yerseniz, iyi besleneceksiniz. Ayrıca, yiyeceklerinizi daha hızlı sindirecek ve daha hafif hissedeceksiniz.
- Bol ve çeşitli meyve ve sebzeleri beslenmenize dahil edin.
- Dengeli beslenin. Hiçbir yiyecek, ne kadar sağlıklı olursa olsun, kendi gereksinimlerinizi veya bebeğinizin gereksinimlerini karşılamayı başaramayacaktır.
- Şeker ve doymuş yağlardan kaçının.
- Alkol ve kafein tüketiminizi azaltın veya bunları tamamen kesin.
- Sigarayı bırakın ve sigara dumanından kaçının.
Son olarak bunların genel tavsiyeler olduğunu belirtelim. Beslenmenizde bazı eksiklikler varsa bir uzmana danışın. Beslenme uzmanları, ihtiyaçlarınıza uyacak daha doğru bir diyet önerebilir.
Tüm alıntı yapılan kaynaklar, kalitelerini, güvenilirliklerini, güncelliklerini ve geçerliliklerini sağlamak için ekibimiz tarafından derinlemesine incelendi. Bu makalenin bibliyografisi güvenilir ve akademik veya bilimsel doğruluğa sahip olarak kabul edildi.
- Better Health Channel. (s.f.). Pregnancy and diet. Department of Health. Victoria State Government. Consultado el 18 de mayo 2023. https://www.betterhealth.vic.gov.au/health/healthyliving/pregnancy-and-diet#healthy-weight-gain-during-pregnancy
- Casas, R., Castro Barquero, S., & Estruch, R. (2020). Impact of sugary food consumption on pregnancy: a review. Nutrients. 12 (11): 3574. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC7700555/
- Ferdousi, J., Yang, B., Chan, D., Rekic, N., Rideout, T., & Wen, X. (2022). Maternal dry bean consumption during pregnancy: distribution and nutritional outcomes. Current Developments in Nutrition. 6 (Suppl 1): 642. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC9193686/
- Food Data Central. (2022). Oats, whole grain, rolled, old fashioned. U. S. Department of Agriculture. Consultado el 18 de mayo 2023. https://fdc.nal.usda.gov/fdc-app.html#/food-details/2346396/nutrients
- Johns Hopkins Medicine. (s.f.). 5 snacks to eat while pregnant. Consultado el 18 de mayo 2023. https://www.hopkinsmedicine.org/health/wellness-and-prevention/5-snack-foods-to-eat-while-pregnant
- Mayo Clinic. (2022). Pregnancy diet: focus on these essential nutrients. Consultado el 18 de mayo 2023. https://www.mayoclinic.org/healthy-lifestyle/pregnancy-week-by-week/in-depth/pregnancy-nutrition/art-20045082
- My health finder. (2023). Eat healthy during pregnancy: quick tips. U. S. Department of Health and Human Services. Consultado el 18 de mayo de 2023. https://health.gov/myhealthfinder/pregnancy/nutrition-and-physical-activity/eat-healthy-during-pregnancy-quick-tips
- National Health System. (2022). Have a healthy diet in pregnancy. Consultado el 18 de mayo de 2023. https://www.nhs.uk/pregnancy/keeping-well/have-a-healthy-diet/
- U. S. Food and Drug Administration. (2018). Fruits, veggies and juices. Food safety for moms to be. Consultado el 18 de mayo 2023. https://www.fda.gov/food/people-risk-foodborne-illness/fruits-veggies-and-juices-food-safety-moms-be
- Paúles Cuesta, I. M., Sánchez Molina, M. P., Lahoz Gimeno, M., & Montoro Huguet, M. (2021). Prevalencia de sobrepeso y obesidad en embarazadas de una zona básica de salud de Huesca. Medicina Clínica Práctica, 4(1), 100152. https://doi.org/10.1016/j.mcpsp.2020.100152
- National Health System 111 Wales. (2022). Pregnancy guide. Consultado el 18 de mayo de 2023. https://111.wales.nhs.uk/LiveWell/Pregnancy/FoodsToAvoid/
- World Cancer Research Fund International. Limit red and processed meat. Consultado el 18 de mayo de 2023. https://www.wcrf.org/diet-activity-and-cancer/cancer-prevention-recommendations/limit-red-and-processed-meat/
- Martínez González, N. (2021). Listeriosis y embarazo. Universidad de La Laguna. https://riull.ull.es/xmlui/handle/915/23504