Hamileliğin 28. Haftası
Fetüsün gelişimi nedeniyle hamileliğin her haftası farklı geçebilir. Hamilelikte, her gün rahmimizde mucizeler gelişir, hala önümüzde uzun zaman olmasına rağmen 28. hafta hamilelikte ileri bir haftadır.
Bu haftada bebek oldukça gelişmiştir. Bu haftadan itibaren bebeğin nasıl doğacağı da düşünülmeye başlanır. Örneğin kan uyuşmazlığı durumunda anne gamma globulin ile aşılanmalıdır.
28. haftaya kadar bebeğin tüm bu aktivitesini rahimde hissetmemek imkansızdır. Miniğimiz karnımızda sandığımızdan fazla şey yapar. Görünüşe göre bebeğimiz, en meşgul olduğumuz zaman uyumak ve dinlenmemiz gerektiği zaman harekete geçmek gibi bir alışkanlık edinmiş gibi.
Sadece fetüs değil anne de değişir ve gelişir. Hamileliğin ağırlığı, karnın sürekli büyümesi ve uykusuzluk bu evrenin bazı özelliklerindendir.
28. haftada annede gerçekleşen değişiklikler
28. haftada annede gerçekleşen en büyük değişikliklerden biri de yorgun olmasıdır. Uykusuzluk ortaya çıkmaya başlar ve saatler süren dinlenme kötü olabilir.
Uzmanlar, bebek huzursuz olduğunda onunla iletişim kurmaya çalışmamızı tavsiye ediyor. Bebeğimize müzik dinletebilir, onunla konuşabilir ve ona kitap okuyabiliriz. Fetüsün annesinin sesini duyması önemlidir, çünkü karnındayken bile annesinin sesini duyup tanıyabilir.
Gerçekleşebilecek diğer değişiklikler:
- Hamile kadının midesi ve bağırsağı bebeğe yer açmak için yer değiştirmeye başlar. Bu nedenle mide sıvıları yemek borusuna daha kolay geçebilir. Bu da mide ekşimesi ve midede yanmaya neden olur.
- Sık idrara çıkma ihtiyacı daha yoğun olarak ortaya çıkar.
- Bebek daha fazla enerji isteyeceğinden karbonhidrat tüketimi çok önemlidir. Bu aşamada çikolata, ekmek veya kek tüketme istekleri artar.
- Midemiz çok fazla yiyeceğe tolerans gösteremediği için yemek yeme miktarımız azalır.
- Rahim, 28 santimetreye kadar genişleyecektir.
- Ayak bileklerinde ve ayaklarda şişkinlikler artar.
- Göbek deliğimiz çoktan dışarı fırlamış olabilir.
Bebeğin gelişimi
28. haftada bebek gelişiminin büyük bir kısmını tamamlamış olur. Bebek bu evrede çoktan 1 kilogramdan daha ağır ve yaklaşık 40 cm olmuş olur. Sinir sistemi tam gelişip beyni hacim olarak artar.
Beyin aktivitesi uyku düzeniniz aracılığıyla gözlemlenebilir. Ayrıca fetüsün vücut ısısını ayarlayabilir hale geldiği söylenebilir. Bu anlamda, uzmanlar termoregülasyonun çoktan olgunlaştığı sonucuna varıyorlar.
Kulak zarı büyümeye devam eder ancak çoktan işlevsel bir hal almış olur. Gözler ise tam gelişimini tamamlamıştır. Bu sırada solunum sistemi sürfaktan üretimine devam eder. Bu madde, bebeğin doğmaya hazır olduğuna dair bir belirleyicidir. Sürfaktan üretimi tamamlandığında emme dürtüsü de gelişir.
Fetüs çoktan derisinin altında yağ biriktirmeye başlar, bu yüzden de vücudu daha yuvarlak hale gelir. Fetüsün cinsi erkekse 28. haftada testisler yakın oldukları skrotuma inmiş olur.
Ayrıca 28. haftada kırmızı kan hücrelerinin üretimi kemik iliği tarafından yapılmaya başlanır. Bundan önce bu işten dalak sorumluydu. Diğer önemli gelişmeler ise şunlardır.
- Sindirim sistemi daha aktif hale gelir.
- Bebek hıçkırmaya başlar.
- Sindirim sistemi, böbrekler ve akciğerler tarafından üretilen salgıları, amniyon sıvısının hacminin artmasına katkıda bulunur.
- Sürfaktan üretimi olduğundan dolayı gaz dolaşımı başlar.
- Tırnaklar, saçlar, kaşlar ve kirpikler büyümeye ve uzamaya başlar. Ayrıca bebeğin vücudunda olan açık renkli tüylerin çoğu dökülür. Bu tüyler doğumda sadece sırt ve omuzları kaplar.
Hamilelikte, her gün rahmimizde mucizeler gelişir ve gebelikte 28. hafta da bu mucizelerin çokça yaşandığı haftalardandır.
Tüm alıntı yapılan kaynaklar, kalitelerini, güvenilirliklerini, güncelliklerini ve geçerliliklerini sağlamak için ekibimiz tarafından derinlemesine incelendi. Bu makalenin bibliyografisi güvenilir ve akademik veya bilimsel doğruluğa sahip olarak kabul edildi.
- Okai, T., Kozuma, S., Shinozuka, N., Kuwabara, Y., & Mizuno, M. (1992). A study on the development of sleep-wakefulness cycle in the human fetus. Early human development, 29(1-3), 391–396. https://doi.org/10.1016/0378-3782(92)90198-p
- MedlinePlus [Updated 2021 May 4]. Fetal development. Available from: https://medlineplus.gov/ency/article/002398.htm
- Helwany M, Tadi P. Embryology, Ear. [Updated 2021 Apr 28]. In: StatPearls [Internet]. Treasure Island (FL): StatPearls Publishing; 2021 Jan-. Available from: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/books/NBK557588/
- Malas, M. A., Sulak, O., & Oztürk, A. (1999). The growth of the testes during the fetal period. BJU international, 84(6), 689–692. https://doi.org/10.1046/j.1464-410x.1999.00272.x
- The Louisiana Department of Health. Stages of Fetal Development – Third Trimester. Available from: https://ldh.la.gov/index.cfm/page/1059
- Reeder, C. F., Hambright, A. A., & Fortner, K. B. (2018). Dyspnea in Pregnancy: A Case Report of a Third Trimester Mediastinal Mass in Pregnancy. The American journal of case reports, 19, 1536–1540. https://doi.org/10.12659/AJCR.910725
- HealthyChildren [Updated 2009 February 21]. How Your Body Prepares For Breastfeeding. Available from: https://www.healthychildren.org/English/ages-stages/prenatal/delivery-beyond/Pages/How-Your-Body-Prepares-For-Breastfeeding.aspx
- Frailuna, María A., María B. Barrere, and Patricia L. Rey. “Guía de práctica clínica. Enfermedad hemolítica perinatal.” Revista del Hospital Materno Infantil Ramón Sardá 21.4 (2002): 175-179.
- Erpolat, S., Eser, A., Kaygusuz, I., Balci, H., Kosus, A., & Kosus, N. (2016). Nail alterations during pregnancy: a clinical study. International journal of dermatology, 55(10), 1172–1175. https://doi.org/10.1111/ijd.13316
- American Cancer Society. [Updated 2019 October 3]. Finding Breast Cancer During Pregnancy. Available from: https://www.cancer.org/cancer/breast-cancer/screening-tests-and-early-detection/finding-breast-cancer-during-pregnancy.html
- Koh, T. H., Harrison, H., & Casey, A. (2000). Prediction of survival for preterm births. Survival table was not easy to understand. BMJ (Clinical research ed.), 320(7235), 647.