Hamileliğin İlk Üç Ayında Kanamanın Nedenleri
Hamileliğin ilk üç ayında kanama gebeliğin hangi bir aşamasında yaşanırsa yaşansın endişe vericidir. Her zaman doktorunuza danışmayı gerektiren bir durumdur. Bazen küçük problemlerle ilgili olabilir, ancak diğer zamanlarda çok daha ciddi bir sebepten kaynaklanıyor olabilir.
Birçok kadın hamileliğin ilk üç ayında kanama yaşamaktadır. Tabii ki, bu endişe verici bir semptomdur, dolayısıyla ciddi bir sorun olup olmadığını bilmek önemlidir. İşte bu yazımızda hamileliğin ilk üç ayında yaşanan kanamaların ne anlama geldiğinden bahsedeceğiz.
Bakmamız gereken ilk şey, kanın miktarı ve rengidir. Görülebilecek diğer olası belirtilere de dikkat etmeliyiz. Örneğin, kanamanın üstüne bir de karın ağrısı ya da başka bilinmeyen belirtilerden muzdaripseniz.
Ayrıca hissettiğiniz rahatsızlığı yorumlayabilmeniz de önemlidir, zira yaşadığınız sıkıntı bunun belirli bir sebeple gerçekleştiğini gösteren bir uyarıdır .
Hamileliğin ilk üç ayında kanama nedenleri nelerdir?
Hamileliğin ilk üç ayında kanama bazen küçük bir semptom olsa da, bir uzmana danışmak her zaman önemlidir.
Bir doktorun hamileliğin gelişimini kontrol etmesi ve gözlemlemesi şiddetle tavsiye edilir. Küçük veya büyük kanamalar, aşağıdaki örneklerde olduğu gibi farklı anlamlara gelebilir.
Embriyo Rahme Yerleşmektedir
Bu kanama gebeliğin ilk dört ve altı haftaları arasında oluşabilir. Döllenmiş yumurta, uterusun duvarına kendini yerleştirmeye çalıştığında doğal olarak ortaya çıkar. Bazen bu implantasyon, bazı dokuları kazır ve bu nedenle kanama gerçekleşir.
Çoğu durumda, yerleşme kanaması yaşandığı sırada hamilelik henüz kesin değildir. Bu nedenle, kanama menstruasyon ile karıştırılabilir. Pembemsi veya kahverengi bir renkteki hafif kanama şeklindedir. Bazen hafif karın ağrısı da görülür.
Hamilelik Ektopiktir
Ektopik gebelik, embriyon uterusun dışına yerleştiğinde olan şeydir. Bu durumda, karın ağrısı ile birlikte kan kaybı olabilir. Genel olarak, bu başarısız yerleşme Fallop tüplerinde gerçekleşir ve gebelik büyük ihtimalle başarısız bir şekilde son bulacaktır.
Durumun karmaşıklığına rağmen, kanama hafif ve oldukça koyu renklidir. Bununla birlikte, bu işlem tüplerin patlamasına neden olduğunda, vajinal kan kaybı büyük olabilir. Alt karın bölgesinde, omuzlarda ve sırtta çok yoğun ağrı yaşanabilir. Ağrı başlamadan günler önce ağır kanama olabilir.
Uterin Hematom Durumunun Ortaya Çıkması
Rahim hematomu uterus dokusunda kan birikmesidir. Hamileliğin ilk haftalarında yaygındır ve doku yırtıldığında kanamaya neden olabilir. Bu durumda kan kaybı büyüktür, ancak genellikle ağrıya neden olmaz. Yatak istirahati yeterli olacaktır.
Düşük
Düşük yapma, ciddi kanama ve karın ağrısına neden olabilir. Bu semptomlar ortaya çıktığında, serviksin açılmasını kontrol etmek için tıbbi muayene önemlidir. Fetüsün iyi olduğundan emin olduktan sonra doktorunuz, kanama düzelene kadar yatakta dinlenmenizi isteyecektir.
Hamileliğin sona ermesi trajiktir ve düşük çok yaygın bir komplikasyondur. Hamileliklerin en az yarısı, düşükle sonlanabilir. Hatta farkına bile varmadan bunu yaşayabilirsiniz. Bunun pek çok nedeni vardır ve bazen birkaç faktörün birleşmesinden kaynaklanabilir.
Molar Hamilelik
Yaygın olmamasına rağmen, molar gebelik hamileliğin ilk üç ayında kanamaya neden olabilir. Vajinal kan kaybı aralıklı ve hafif olabilir, ancak ciddi kanamalar da oluşabilir. Bir başka semptom da karında şişliktir, gerçi bu süreç ancak bir kaç hafta devam edecektir.
Rahmin şişmesine ve şekil değiştirmesine yol açan anormal bir gebelikten kaynaklanır. Molar gebelikler hiçbir zaman tamamlanmaz ve bu nedenle düşük gerçekleşir. Bunun sonucunda da kanama yaşanır.
Diğer nedenler
- Hormonal değişiklikler, adet döngüsüne karşılık gelen zamanda kanamaya neden olur
- Kandidiyaz veya cinsel yolla bulaşan enfeksiyonlar gibi bazı vajinal enfeksiyonlar da kanamaya neden olabilir.
- Tıbbi bir işlem veya cinsel ilişki nedeniyle yırtılma da kanamaya neden olabilir. Bunun nedeni, servikse doğru kan akışının artmasıdır.