Hamileliğin Yaygın Olarak Görülen 15 Yan Etkisi

Hamileliğin Yaygın Olarak Görülen 15 Yan Etkisi

Son Güncelleme: 26 Ekim, 2018

Hamilelik, genellikle fiziksel rahatsızlıkların da görüldüğü bir fiziksel değişiklik periyodudur. Şayet bu rahatsızlıkların herhangi birinden muzdaripseniz yalnız değilsiniz. Bu makalede bahsettiğimiz yan etkiler hamilelikte çok yaygın olarak görülür.

Hamilelik sırasında fetüsün gelişimini desteklemek için kadının metabolizması hızlanır. Bu, annenin iç organlarının normalden daha fazla çalışmasını gerektirir.

Bu süreç bazı yan etkilere de yol açar. Bunlar genellikle her üç aylık dönemde değişir ve bebek doğduktan sonra tamamen kaybolur.

Bu yan etkiler herkes için aynı değildir ve hamileliğinizin ilerlemesiyle ortaya çıkabilir. Bu makalede ele alacağımız etkiler hamilelik hormonlarından kaynaklanmaktadır ve genel olarak endişelenecek bir şey değildir.

Hamileliğin yaygın olarak görülen bu yan etkilerini tanımak içinizi rahatlatacaktır.

Hamileliğin ilk üç aylık döneminde görülen yan etkiler

Hazımsızlık

Bu, hamileliğin çok yaygın bir yan etkisidir. Progesteron gibi bazı hormonlardan kaynaklanır. Başınız biraz yukarıda olacak şekilde uyuyarak ve küçük porsiyonlarda, sık yemek yiyerek hazımsızlığı en aza indirebilirsiniz.

Yorgunluk

Bu durum, hormonlar ve kilo almaktan kaynaklanır. Yorgun hissetmemek için, yeterince dinlenmeye ve mümkün olduğunca kestirmeye çalışın.

Kabızlık

Kabızlık tipik bir semptomdur ve hamileliğiniz boyunca devam edebilir. Hamilelik sırasında kabızlıkla mücadele etmek için günde en az 2 litre su için ve lif bakımından zengin bir diyet uygulayın.

Sık sık idrara çıkma ihtiyacı hissetme

Tuvalete sık gitme ihtiyacı hamile kadınlarda ortaya çıkan ilk belirtilerden biridir. Hamileliğin başlangıcında da son dönemlerinde de yaygın olarak karşılaşılan bir şikayettir. Bol su içerek susuz kalmaktan kaçının.

Mide bulantısı ve kusma

Hamilelik sırasında görülen bulantılardan kurtulmak için, dengeli bir diyet uyguladığınızdan emin olun. Hasta hissettiğiniz zaman birkaç yudum soda içmek geçici bir rahatlama sağlayabilir.

Hamileliğin ikinci üç aylık döneminde görülen yan etkiler

Kramplar

Kas krampları ikinci üç aylık dönemde görülen tipik bir yan etkidir. Şayet krampınız varsa, etkilenen bölgeye bir masaj yapmayı deneyin. Kalsiyum ve magnezyum açısından zengin bir diyet, krampları önlemeye yardımcı olabilir.

Burun tıkanıklığı

Burun tıkanıklığı, ikinci trimesterde sıkça görülen bir diğer semptomdur. Bunu soğuk algınlığı ile karıştırmayın. Ateş veya ağrı gibi başka belirtilerin olmadığından emin olun. Eğer varsa, bir doktora görünün.

El ve ayaklarda ödem veya şişme

hamile kadın şişlik

Bu yan etki genellikle hamilelik süresince meydana gelen sıvı tutulumu ile ilişkilidir. Şişliği azaltmak için en iyi tedavi dinlenmektir. En iyi sonucu almak için ayaklarınızı yukarıda tutun.

Ciltte renk değişikliği

Bazı hamile kadınların yüzünde koyu renkli lekeler ortaya çıkar. Bunlar melazma ve kloazma olarak bilinir. Bu renk değişikliği tipik olarak burun, yanak veya boyunda görülür. Bu durumdan kaçınmak için, yüksek faktörlü koruyucu bir güneş kremi sürün.

Varisli damarlar

Varisli damarlar, kan damarlarının yumuşaması sonucu görülen bir yan etkidir. Ayakta çok fazla zaman geçirmekten kaçınarak bu durumu minimize edebilirsiniz.

“Hiçbir dil; anne sevgisinin gücünü, güzelliğini ve içerdiği kahramanlığı ifade edemez”

-Edwin H. Chapin-

Hamileliğin yan etkileri: Son üç aylık dönem

Hemoroid (Basur)

Hemoroid, gebe kadınlarda çok yaygın olarak görülen bir semptomdur. Bundan kaçınmak ve bağırsak işlevlerini artırmaya yardımcı olmak için bol miktarda lif içeren bir diyet uygulayın.

Sırt ağrısı

Sırtın alt ve orta kısmında görülen ağrıya lumbago adı verilir. Gebe kadınlarda en sık görülen şikayetlerden biridir. Ağrıyı hafifletmek için etkilenen bölgeye ısı uygulamak ve özel esneme hareketleri yapmak önerilir.

Dişeti hastalığı

dişeti hastalığı

Hamilelik sırasında dişeti hastalığı veya dişeti iltihabı görülmesi de oldukça yaygındır. Bu semptomlardan kaçınmak için, düzenli diş hekimi kontrollerinize devam edin ve diş hijyeninize önem verin.

Üçüncü üç aylık dönemde görülen kalp çarpıntıları

Çarpıntı veya taşikardi (yüksek nabız) bu dönemde yaygındır. Bu, vücudunuzda dolaşan fazla miktarda kan sonucu ortaya çıkar.

Genel olarak, ciddi değildir. Yine de sık sık çarpıntınız oluyorsa, asıl nedeni bulmak için doktorunuzla konuşun.

Kaburgalarda ağrı

Göğüs kafesinde ağrı, hamileliğin son döneminde tipiktir. Bu, rahmin artan boyutları ve fetüsün hareketleri sonucu görülür.

Hamileliğin son aşamasında oturarak çok fazla zaman geçirmekten kaçının. Vücudunuzun bu bölümünü germeye yardımcı olan bazı pozisyonlar deneyebilirsiniz.


Bu metin yalnızca bilgilendirme amaçlı sunulmuştur ve bir profesyonelle görüşmeyi yerine geçmez. Şüpheleriniz varsa, uzmanınıza danışın.