Hamilelik Esnasında Beyin Değişimleri
Hamilelik esnasında beyin önemli değişimler yaşar. Bu değişimler, anneliğin içerdiği her şey hakkında kendinizi güvensiz hissediyorsanız bile size rehberlik edebilir.
Kadınlar, hormonlar nedeniyle hayatları boyunca sonsuz değişim ve duygu yaşarlar. En yaygın dönüşümlerden biri hamilelik esnasında beyinde gerçekleşir.
Bu değişimler kadının odağındaki değişimi veya biraz kafasının karışmasını açıklayabilir. Aşağıda, hamilelik esnasında hangi değişimlerin olduğunu ve onlar hakkında neler hissetmeniz gerektiğini öğrenin.
Hamilelik esnasında beyin: önemli değişimler
Birçok kadın hamilelikten sonra bazı şeyleri unuttuklarını ve eşlerinin hislerine karşı daha hassas olduklarını söylemektedir. Bu değişimler ortaya çıkar çünkü kadın tek bir şeye odaklanır: bebeğine.
Bazı sorunları ihmal ederken bazı başka sorunlara daha fazla odaklanabilir. En önemli değişimler arasında sayabileceklerimiz:
Gri maddenin azalması
Hamilelik esnasında beyinde gerçekleşen en önemli değişim gri maddede olur. Nöral budama olarak da bilinir, çünkü bu bölüm azalır veya küçülür.
Bu süreç acı çekmeye karşı daha fazla bir hassasiyet ortaya çıkarır. Anlaşılan, bu durum kadının bebek bakımı görevi için daha optimize edilmiş hisleri olmasıyla sonuçlanır.
Bazı uzmanlar annenin başka insanların hislerini anlayabilmesi yeteneğini bu beyin değişimine bağlamaktadır. Bu empati özellikle çocuklara yöneliktir, dolayısıyla annelerin onların ihtiyaçlarını tespit edenler olmaları anlaşılabilir bir şeydir.
Nöronlarda artış
Hamilelik esnasında beyin tarafından deneyimlenen bir başka değişim de hipotalamusta optik lobun önündeki medial bölgedir. Bu durum nedeniyle nöron sayısında bir artış gerçekleşir ve bu da onları daha hassas ve aktif hale getirir.
Sonuçlardan biri de koku ve tat duyularındaki hassasiyet artışıdır. Hamile veya yakın zamanda doğum yapmış kadınlar bu nedenle kokulara karşı daha hassastır ve daha fazla aroma tadabilir. Bu koku ve tatların birçoğu iğrenç bile gelir.
Bir başka sonuç da yoğun bir mutluluk hissidir. Bu hassasiyet anneyi sadece karnının içinde hissederek bile bebeğine aşık olmasına neden olur, doğumda bu his daha da güçlenir.
Aynı şekilde beyindeki bu değişim, annenin doğumdan sonraki ilk aylarda bebeğinden ayrıldığında fiziksel bir rahatsızlık yaşamasına sebep olan şeydir.
Amigdalanın küçülmesi
Hamilelik esnasında beyin hormonal değişimlere, hamilelik ve laktasyon nedeniyle ortaya çıkan maddelere maruz kalır. Sonuç olarak amigdala küçülür. Bu bölge korku ve korkuya tepki olarak verilen kararlardan sorumludur.
Bu nedenle birçok anne korkuya daha az eğilimli olan beyinler geliştirirler. Bu yetenek kadının çocuğunun hayatını korumak için farklı şekillerde eyleme geçmesini sağlar.
“Hamilelik esnasında beyinde gerçekleşen en önemli değişim nöral budamadır. Bu süreç acı çekmeye karşı daha fazla bir hassasiyet ortaya çıkarır.”
Hipokampüsün sinaptik fonksiyonlarını etkiler
Uzamsal hafızada ve öğrenmede artış hamile kadınlardaki unutkanlığın sebeplerinden birini temsil eder.
Bu değişimler hamilelikte başlasa da doğumla birlikte artar, çünkü beyin ailenin yeni üyesini sürekli gözetimde tutmaya adapte olur. Bu durumda, bebeğe bakmayı öğrenmek ve diğer görevleri hızlıca gerçekleştirmek gereklilik haline gelir.
Hamilelik beyni: böyle bir şey mümkün mü?
Hamilelik esnasında beyin özellikle oksitosin ve prolaktin gibi farklı hormonlara tepki verir. Şaşırtıcı bir biçimde her ikisi de doğumdan sonraki ilk aylarda devam eden bazı değişimlere neden olur.
Yıllar boyunca kalan bazı yapılar bile bulunmaktadır. Bu pozitif değişimler annenin çocuğun ilk yaşlarında daha az uyuyarak günlerine devam edebilmesini sağlar, aynı zamanda bebeklerin sözsüz dillerinin özelliklerini de anlayabilmesini sağlar.
Sonuç olarak hamilelik esnasında beyin, kadını mutlu bir anneliğe doğru rehberlik eden bazı değişimlere maruz kalır. Bu değişimler gereklidir ve harika bir annelik deneyiminin parçasıdır.
Bu nedenle ufaklığınızı doğurduğunuzda nasıl hislere sahip olacağınızı düşünüyorsanız, endişelenmeyin: Zihniniz buna hazır.
Tüm alıntı yapılan kaynaklar, kalitelerini, güvenilirliklerini, güncelliklerini ve geçerliliklerini sağlamak için ekibimiz tarafından derinlemesine incelendi. Bu makalenin bibliyografisi güvenilir ve akademik veya bilimsel doğruluğa sahip olarak kabul edildi.
- Maldonado-Durán, M., Sauceda-García, J. M., & Lartigue, T. (2008). Cambios fisiológicos y emocionales durante el embarazo normal y la conducta del feto. Perinatología y Reproducción Humana, 22(1), 5-14. https://www.medigraphic.com/cgi-bin/new/resumenI.cgi?IDARTICULO=21076
- López, M. E. G., Calva, E. A., Meléndez, J. C., & Bravo, C. S. (2006). Alteraciones psicológicas en la mujer embarazada. Psicología Iberoamericana, 14(2), 28-35. https://www.redalyc.org/pdf/1339/133920321004.pdf
- Oates, M. (1989). 6 Normal emotional changes in pregnancy and the puerperium. Baillière’s clinical obstetrics and gynaecology, 3(4), 791-804. https://www.sciencedirect.com/science/article/pii/S0950355289800653