Hamilelik Sonucu Oluşan Varislerden Kurtulmanın Yolları
Bu yazıda, hamilelik sonucu oluşan varislerin nasıl önleneceği, hafifletileceği ve tedavi edileceği konusunda ipuçları vereceğiz.
Dolaşım sistemi sorunları, hamile kadınlar arasında çok yaygın olarak görülür. Bu sorunların altında birçok farklı neden olabilir.
Hormonlar, kilo artışı ve rahmin belli damarlar üzerinde oluşturduğu baskı, birçok kadının gebelik sırasında varisten muzdarip olmasının nedenlerinden sadece birkaçıdır. Varislerin en yaygın olarak görüldüğü alan ise bacaklardır.
Varisli damarlar, hem hamilelik sırasında hem de sonrasında ağrı ve rahatsızlığa neden olabilir. Varisli damar terimi en basit ifadeyle, derinin üzerinde gözle görülebilen iltihaplı kan damarı demektir.
Bebek bekleyen kadınlarda yaygın olarak görülür. Vücut, hamileyken damarlarda dolaşması için normalden daha fazla miktarda kan üretir.
Bu durum iltihaba neden olabilir ve sonuç olarak varislere yol açar. Dahası, bebeğinizin ağırlığı da bazı kan damarlarını sıkıştırarak kanın içinden geçişini zorlaştırabilir.
Varisli damarlar, bacaklarda karıncalanma ya da ağırlık hissi ile birlikte görülebilir ve bu da yorgunluğa yol açar.
Genellikle doğumdan sonraki ilk birkaç ay içinde kendiliğinden geçmesine rağmen, süreci hızlandırmak ve varisli damarlardan kurtulmak için sizin de yapabileceğiniz bazı şeyler var.
Varisli damarlardan kurtulmanın yolları
Egzersiz
Egzersiz yapmak, dolaşımınızı güçlendirecek ve varislerin damarlarda kalıcı hale gelmesini önlemeye yardımcı olacaktır.
Egzersizin hem bebeğiniz hem de kendiniz için birçok faydası bulunur. Genel olarak sağlığınızı destekler ve bebeğinizin daha iyi gelişmesine yardımcı olur.
Kilonuzu sağlıklı değerlerde tutun
Varisli damarlardan kurtulmada en önemli faktörlerden biri budur. Fazla kilolu olmak, damarlar ve dolaşım sistemi üzerindeki baskının artmasına yol açar ve bu da kan damarlarının iltihaplanmasına neden olur.
Pozisyon değiştirin
Her ne kadar, tüm gün boyunca oturmanın ideal bir durum olmadığını bilsek de, uzun süre ayakta durmak da hiç iyi bir fikir değildir. Hamileliğiniz ilerledikçe kilonuz da artar.
Tek seferde 50 dakikadan uzun bir süre boyunca sabit pozisyonda kalmak oldukça kötü bir fikirdir. Hareket etme zamanı!
“Vücudu sağlıklı tutmak bir görevdir… Aksi takdirde zihni de açık ve güçlü tutmak mümkün olmaz”
-Buda-
Bacak bacak üstüne atmayı bırakın
Birçok kadın otururken bacak bacak üstüne atar. Bununla birlikte, hamile ve varislerden muzdaripseniz, bu pozisyondan kaçınmak en iyisidir.
Bu hareket, bacaklardaki kan basıncını artırır ve sonuç olarak da varis oluşumuna zemin hazırlar.
Soğuk duş alın
Soğuk suyla duş almak, bacaklarınızda hissettiğiniz gerginliği ve basıncı azaltacaktır.
Eğer ılık duştan vazgeçemiyorsanız, duştan çıkmadan önce varisli damarların bulunduğu bacaklarınıza soğuk su uygulayın. Çok sıcak suyla banyo yapmaktan da kaçının.
Sol tarafınızda uyuyun
Bu, çoğu hamile kadının karınları çıkmaya başladıktan sonra uyguladığı bir kuraldır. Bunun altındaki sebep ise, alt ana toplardamarın vücudun sağ tarafında uzanıyor olmasıdır.
Sol tarafınızda uyumak, bu önemli kan damarı üzerindeki baskıyı hafifletir.
Sigarayı bırakın
Bu bariz bir şey gibi gelebilir. Ancak halen bırakmadıysanız, hamilelik sırasında sigara içmenin sağlığınıza ve bebeğinizin sağlığına zarar verdiğini unutmayın.
Sigara içmek kan dolaşımını olumsuz etkiler. Varis oluşumu, sigaranın verdiği birçok zarardan yalnızca biridir.
Tuza elveda deyin
Fazla tuz tüketimi, vücudun daha fazla sıvı tutmasını sağlar. Bu da, bacaklardaki dokunun şişmesine ve çevresindeki kan damarlarında ek bir baskı oluşturmasına neden olur.
Potasyum açısından zengin yiyecekler yiyin
Genel olarak, bol miktarda su içmek ve sağlıklı beslenmek, kiloyu sağlıklı değerlerde tutmak için faydalı alışkanlıklardır.
Ayrıyeten, potasyum açısından zengin gıdalar da, varisli damarlardan kurtulmak için vücuttaki fazla sıvı ve tuzun atılmasına yardımcı olacaktır.
Varis çoraplarına bir fırsat verin
Bacaklardaki basıncı azaltmak için yardımcı olabilecek bir diğer şey, dolaşımı artırmak için özel olarak üretilmiş çorap veya külotlu çorap kullanmaktır.
Bunlar normalden daha kalındır ve varislerden kurtulmak için bacaklarınızdaki kan akışını düzeltmeye yardımcı olur.
Ek olarak, tamamlayıcı tıp da, hamilelik sırasında ve sonrasında oluşan varislerin tedavisi için çeşitli alternatifler sunmaktadır:
Akupunktur veya Şiatsu
Bu teknikleri iyi bir şekilde uygulamak, dolaşım problemlerinizi hafifletebilir ve kan akışınızı iyileştirebilir.
Aromaterapi
Varisli damarların semptomlarını hafifletmeye yardımcı olabilecek ve hamilelik açısından güvenli esansiyel yağlar hakkında bir aromaterapi uzmanına danışın. Bazı yağ karışımları lokal olarak veya masaj yoluyla uygulanabilmektedir.
Tüm alıntı yapılan kaynaklar, kalitelerini, güvenilirliklerini, güncelliklerini ve geçerliliklerini sağlamak için ekibimiz tarafından derinlemesine incelendi. Bu makalenin bibliyografisi güvenilir ve akademik veya bilimsel doğruluğa sahip olarak kabul edildi.
- Arora M. Management of varicose veins. JK Science 2017. Available at: https://doi.org/10.9738/INTSURG-D-14-00084.1.
- Bootun R, Onida S, Lane TRA, Davies AH. Varicose veins and their management. Surgery (United Kingdom) 2016. Available at: https://doi.org/10.1016/j.mpsur.2016.02.002.
- Mandavia R, Anwar MA, Davies AH. Varicose veins. Metabolism of Human Diseases: Organ Physiology and Pathophysiology 2014. Available at: https://doi.org/10.1007/978-3-7091-0715-7_40.