Hamilelik ve HPV Hakkında Bilmeniz Gereken Şeyler
HPV tam olarak nedir?
HPV virüsü, cinsel olarak aktif olan insanlar arasında yaygın olan cinsel yolla bulaşan bir hastalıktır. Bu durum, genital siğiller olarak kendini gösterir ve bazı durumlarda kansere yol açabilir. Hastalık; virüse maruz kalmış biriyle oral, vajinal ya da anal cinsel temas yoluyla yayılır.
Genel olarak, bu hastalık, enfekte olan bir vücutta varlığına dair bir işaret göstermez. Aynı şekilde, zamanla, insan papilloma virüsüne maruz kalmış bir insan aşağıdaki belirtileri gösterir:
- Diğer alanlara da yayılabileceği gibi genellikle genital bölge etrafında, anüste, rektumda, vulvada, testis torbası ve kasıklarda görülür. Bu siğiller düz, küçük, büyük ya da karnabahar şeklinde olabilir.
- Kadınlarda HPV, rahim duvarında değişikliklere sebep olabilir. Bu değişiklikler kaybolabilir ya da kanser gibi sonuçlara yol açabilir.
Hamilelik ve HPV: Riskli bir durum mu?
Eğer insan papilloma virüsünden muzdaripseniz ve aynı zamanda hamileyseniz; var olan siğiller büyüyebilir ve sayıca artabilir. Bu, vücudunuzun bağışıklık sisteminin zayıflamasından kaynaklanabilir. Ayrıca, vajinal salgıların artmasıyla da ilgili olabilir.
Virüsün hamileliğinizin normal gelişimini etkilemesi ihtimali çok azdır. Bununla beraber, küçük de olsa virüsü çocuğunuza bulaştırmanız mümkündür.
Hamilelik ve HPV ile ilgili dikkate alınması gereken genel durumlar
HPV’den kaynaklı genital siğilleriniz varsa bu durumu jinekoloğunuza söylemeniz çok kritiktir. Bu sayede, doktorunuz bu hastalığın olası ilerlemesini önlemek adına gelişimini takip edebilir. Ayrıca aşağıdaki durumları da dikkate almanız gerekir:
- Olası lezyonlara teşhis konulması için bir test yaptırabilirsiniz.
- Doğum kanalını kapayacak kadar çok miktarda siğiliniz olmadığı sürece normal doğum yapabilirsiniz. Aksi halde, sezaryen olmanız gerekebilir.
- Eğer hamilelik sırasında HPV varsa, sadece bunu kontrol altında tutmanız gereklidir. Doğum yaptıktan sonra bu siğiller yok olabilir.
- Doktorunuz hamileliğinizi etkilemeyecek şekilde müdahalesiz yöntemler kullanarak siğilleri yok etmeye karar verebilir. Ayrıca, kolposkopi aracılığıyla da siğillerin gelişimini izleyebilir.
- Siğilleri yok etmeye yönelik özel losyon ya da diğer ürünleri kullanmaktan kaçının.
Bebek bu virüsü kaparsa ne olur?
Her ne kadar bunun olma ihtimali çok azsa da eğer bebek HPV kaparsa, vücudu bu enfeksiyonu doğal bir şekilde yener.
Bebeğin boğazında etli tümörler olan bazı ekstrem vakalar vardır . Bu durum, larengeal papillomatozis olarak da bilinir. Eğer durum buysa, bunların büyümesini önlemek ve çocuğunuzun daha iyi nefes alması adına solunum yolunu temizlemek için lazer tedavisi gerekecektir.
“HPV, cinsel olarak aktif olan kişiler arasında yaygın olarak görülen bir cinsel yolla bulaşan hastalıktır”
İnsan papilloma virüsünün önlenmesi
Bu virüsü önlemek, sağlığınız için yapabileceğiniz en iyi şeylerden biridir. Virüsün yayılmasına engel olmak için aşağıdaki tavsiyelere uymanız iyi olacaktır:
- Partneriniz de aynı şeyi yaptığı sürece cinsel hayatınızı bir kişi ile sınırlayın.
- Prezervatif kullanın. Bunu yapmak, cinsel yolla bulaşan hastalıklara yakalanma riskini büyük ölçüde azaltır.
- Bebeğiniz doğduktan sonra doktorunuzun da onayıyla HPV aşısı olun. Tip 16 ve 18 olmak üzere yüksek riskli HPV türlerine karşı etkili olan iki tip aşı bulunmaktadır.
Sonuç olarak, hamilelik ve HPV, anne ve çocuk için herhangi büyük bir tehlike taşımamaktadır. Aynı şekilde, virüse hamilelik esnasında yakalanmanın da büyük bir riski yoktur.
Eğer bağışıklık sisteminiz güçlüyse, bu enfeksiyonu kolayca yenebilirsiniz. Yapabileceğiniz en iyi şey, kendinize iyi bakmak ve bu hastalığı önlemek için gerekenleri yapmaktır.
Tüm alıntı yapılan kaynaklar, kalitelerini, güvenilirliklerini, güncelliklerini ve geçerliliklerini sağlamak için ekibimiz tarafından derinlemesine incelendi. Bu makalenin bibliyografisi güvenilir ve akademik veya bilimsel doğruluğa sahip olarak kabul edildi.
- Carrillo, F. J. O., de Regil, D. B. G., & Jiménez, M. T. V. (2015). Infección por virus del papiloma humano en mujeres y su prevención. Gaceta Mexicana de Oncología, 14(3), 157-163.
- Castillo, H. K., de los Ángeles Caro, V., Blanco, M. G., Acosta, L., Correnti, M., & Suárez, J. (2015). Papilomatosis laríngea juvenil y su relación con la infección genital por virus de papiloma humano durante el embarazo. Rev Obstet Ginecol Venez, 75(4), 260-268.