Hamilelikte Glikoz Testi
Glikoz testi, hamilelikteki rutin kontrollerden biridir. Hamileliğin 24. ve 28. haftaları arasında doktorlar tarafından yapılan bu testin amacı gebeliğe bağlı şeker hastalığını ortadan kaldırmaktır.
Gebeliğe bağlı diyabet, genellikle kadınların düşük bir oranını etkiler. Bunun anlamı, kan şekeri seviyesi yüksek kadınların, hamile kadınlar arasındaki oranının %5 olmasıdır.
Bununla birlikte, korkmanıza gerek yoktur. Daha önce de bahsettiğimiz gibi, bu bütün hamile kadınların yaptırdığı rutin bir testtir. Ayrıca, invasiv veya rahatsız edici bir test değildir.
Aşağıda, doktorların bu testi nasıl yaptığından bahsedeceğiz. Ayrıca, sonucun pozitif çıkması durumunda işinize yarayacak tavsiyelerde bulunacağız.
Hamilelik sırasında glikoz testi
Glikoz testi yaptırmak neden gereklidir?
Uzmanlar, hamile kadınlardan bu testi belirli sebepler yüzünden talep eder. Başlıca sebep, hamilelikte pankreastaki değişimlerin semptom göstermemesidir.
Bu, kadınların insülin seviyelerine ilişkin bir rahatsızlık hissetmeyeceği anlamına gelir. Bu nedenle, gebeliğe bağlı şeker hastalığınız olup olmadığını anlamanın tek yolu testtir.
Test glikoz seviyesinin yüksek olup olmadığını nasıl ölçer?
Annenin anormal kan şekeri seviyesine sahip olup olmadığını anlamak için kullanılan parametreler doktordan doktora değişebilir. Bununla birlikte, hepsi aşağıdaki benzer kılavuzu kullanır:
- Eğer glikoz testinde kadının değerleri 140mg/dL çıkarsa, doktor bunun çok yüksek olduğunu söyleyecektir. Bu ilk testten sonra, doktorlar ikincisini yaptırmanızı ister.
- İkinci testte, doktorun size verdiği sıvıyı içersiniz. Bu test, ilkinde 140 mg/dL veya üzerinde sonuç elde eden kadınlara yapılır. Sonuç 200 mg/dL çıkarsa, hastanın gebeliğe bağlı şeker hastalığından muzdarip olduğu söylenebilir.
Doktorlar testi nasıl yapar?
Bu testi uygulamak için, kadınların herhangi bir hazırlık yapmasına gerek yoktur. Aksine, doktorlar kadına testten bir hafta önce nasıl besleniyorsa test günü de o şekilde beslenmesini söyler. Böylece testin doğru sonuç verdiğinden emin olabiliriz.
Hamilelik için iki farklı glikoz testi vardır. İlkinde kadın şeker içeren bir madde içer. Bir saat bekledikten sonra, doktor kan testi yapar. Bu şekilde, şekerli bir içecek tüketildikten sonra pankreasın nasıl çalıştığı gözlemlenebilir.
Eğer ilk testin sonuçları yüksek çıkarsa, doktor aç karna yapılacak ikinci bir test uygular. Bu testte, şekerli içecekten tüketildikten 3 saat sonra kan alınır.
“Uzmanlar, hamile kadınlardan bu testi belirli sebepler yüzünden talep eder. Başlıca sebep, hamilelikte pankreastaki değişimlerin semptom göstermemesidir.”
Glikoz testi sırasında olası rahatsızlık
Pek çok durumda, hastalar glikoz testi sırasında kendilerini rahatsız hissetmezler. Çok az sayıda kişide mide bulantısı veya kusma görülür. 3 saat sonrasında daha fazla glikoz içmeleri gerektiğinden, bu durum rahatsızlığa sebep olabilir.
Gebeliğe bağlı şeker hastalığı hakkında genel bilgiler
Testin sonunda gebeliğe bağlı şeker hastalığından muzdarip olduğunuzu öğrenirseniz, endişelenmeyin. Pek çok durumda, hamile kadınlarda bu durum gebelik süresince devam eder. Doğumdan sonra kendiliğinden geçer.
Bununla birlikte, bu hastalığı tedavi etmek gerekir. Doktorunuzun veya beslenme uzmanının verdiği beslenme planına uymalısınız.
Buna ek olarak, bebeğinizin sağlığını korumak için doktorun tavsiyelerini dikkatle uygulamanız çok önemlidir. Beslenme alışkanlıklarını değiştirmeyen annelerin, doğumdan sonra da şeker hastalığından muzdarip olabileceği bir gerçektir.
Sonuç olarak, hamilelikte glikoz testi rutin bir kontroldür. Bu testin amacı, hamileliğiniz boyunca sağlıklı olduğunuzdan emin olmaktır. Unutmayın, sağlığınız beslenmenize bağlıdır.
Tüm alıntı yapılan kaynaklar, kalitelerini, güvenilirliklerini, güncelliklerini ve geçerliliklerini sağlamak için ekibimiz tarafından derinlemesine incelendi. Bu makalenin bibliyografisi güvenilir ve akademik veya bilimsel doğruluğa sahip olarak kabul edildi.
- Plows JF., Stanley JL., Baker PN., Reynolds CM., et al., The pathophysiology of gestational diabetes mellitus. Int J Mol Sci, 2018.
- Chiefari E., Arcidiacono B., Foti D., Brunetti A., Gestational diabetes mellitus: an updated overview. J Endocrinol Invest, 2017. 40 (9): 899-909.