Hamilelikte Mide Yanması Nasıl Hafifletilir?

Mide yanması, hamile kadınlarda sıklıkla görülen bir durumdur. Eğer hamileyseniz ve mide yanması probleminiz varsa, kısa sürede rahatlama sağlayacak yöntemleri sizinle paylaşacağız. Son derece faydalı olan bu yöntemleri not edin.
Hamilelikte Mide Yanması Nasıl Hafifletilir?

Son Güncelleme: 21 Mart, 2020

Bu yazımızda, hamilelikte sıklıkla karşılaşılan bir sorun olan mide yanmasını hafifletmek için ipuçları paylaşacağız. İkinci trimester ve devamında, pek çok hamile kadın mide yanmasından muzdarip olmaktadır.

Bu aylarda görülen ekşilik hafif ve kesintili olsa da, bir şekilde sorun teşkil eder. Midedeki bu yanma hissi, hormon kombinasyonunun ve bebeğin iç organlara uyguladığı baskının bir sonucudur. Pek çok durumda, mide yanması doğumdan sonra ortadan kalkar.

Pek çok kadın için, hamilelik mide yanması şikayetinin ilk kez yaşandığı bir süreçtir. Son derece yaygın olmasına rağmen, pek çok vakada zararsız olan mide yanması çok rahatsız edici olabilir.

Hamilelikte mide yanması ve gaz ve şişkinlik gibi ilişkili semptomlar, genellikle ikinci trimesterde başlar. Bununla birlikte, bu sorunlar bazı kadınlarda daha erken de görülebilir.

Hamilelikteki mide yanmasını hafifletebilmek için faydalı olan ipuçlarını öğrenmek için okumaya devam edin.

Hamilelikte mide yanmasını hafifletmenin yolları

Neyse ki, hamileyken meydana gelen mide yanmasından bazı yöntemlerin yardımıyla kurtulmak mümkündür. Bu durumdan muzdarip kadınlar, beslenme düzenleri ve yaşam tarzlarında küçük değişiklikler yaparak hamileliklerini rahat geçirebilir. Mide yanmasını rahatlatmaya yardımcı bazı yöntemler aşağıdaki gibidir:

1. Daha sık ancak az porsiyonlarda tüketim

Uzmanların hamile kadınlara mide yanmasını hafifletmek amacıyla verdiği ilk tavsiye, gün boyunca öğün sayısını artırarak porsiyon miktarını düşürmektir. Aynı zamanda, son öğünü uyku saatinizden en az üç saat önce yemelisiniz. Anne adayları, yemek yedikten hemen sonra uyumaktan kaçınmalıdır.

hamilelikte mide rahatsızlıkları

2. Geceleri sıvı tüketiminizi kısıtlayın

Son öğününüzü yedikten sonra çok miktarda sıvı tüketmemeye çalışın. Yatarken mideniz ne kadar boş olursa, asit reflüden muzdarip olma riskiniz o kadar azalır.

3. Sakız çiğneyin

Sakız çiğnemek, mide asidi ile mücadele etmede faydalı olabilir. Sakız, bikarbonat içeren tükürük üretimini artırır. Bu da yemek borusunda biriken asidi nötrleştirir.

4. Bazı gıdalardan uzak durun

Hamilelikte mide yanmasına yatkın olan kadınlar, sorunu kızıştıracak yiyeceklerden uzak durun. Kaçınmanız gereken besinler kahve, çay, alkol, çikolata, yağlı ve kızarmış yiyecekler, narenciye meyveleri ve meyve suları, baharatlı yiyecekler, domates ve nanedir.

5. Aloe vera jeli uygulayın

Bu doğal iyileştirici maddeyi, aloe vera bitkisinin yapraklarından elde edebilir veya satın alabilirsiniz. Jeli boğaz, göğüs veya karın kısmınıza uygulayabilirsiniz. Aloe vera jeli midedeki ekşimeyi ve asit reflü semptomlarını azaltır.

6. Sigara içmeyin

Hamile kadınlar asla sigara içmemelidir. Bebeğe zarar vermesinin yanı sıra, sigara içmek mide ve yemek borusu arasındaki kasları zayıflatır ve asit reflüyü kötüleştirir.

7. Süt için veya yoğurt yiyin

Bir kase yoğurt veya bir bardak süt, mide asidini hafifletebilir. İnek sütünün semptomları çok kısa sürede azalttığını göz önünde bulundurun. Bununla birlikte, bazıları süt ürünlerinin zamanla mide yanmasını kötüleştirdiğini söylemektedir.

Bu yüzden, keçi veya badem veya pirinç sütü gibi bitki kökenli alternatiflere yönelin. Sütü ısıtmak ve içerisine bir miktar bal eklemek, mide yanmasını hafifletebilir.

8. Hindistan cevizi suyu

Hindistan cevizi suyu, doğal asidi nötrleştiren bir maddedir. Bu besleyici içecek, hamilelikteki mide yanması semptomlarını hafifletebilir.

hamilelikte beslenme

9. Gece sol tarafınıza dönüp yatın

Bu basit eylem, asit reflünün meydana çıkmasını azaltır. Mide asidinin yemek borusuna ulaşması zorlaşır. Duruma bağlı olarak, yatar bir koltukta 45 derecelik veya daha büyük bir açıyla uyumak zorunda kalabilirsiniz.

10. Akupunktur deneyin

Akupunktur, hamilelik sırasında uygulanabilen güvenli bir işlemdir ve yıllardır mide yanmasını azaltmak için kullanılan bir yöntemdir. Bu rahatlatıcı tedavi mide yanmasını azaltmaya yardımcı olur, yemek borusundaki baskıyı dengeler ve gastrik asidi azaltır. Ayrıca, sindirim sistemi organlarının işleyişini dengeler.

Özetlemek gerekirse, hamilelikteki mide yanmasını hafifletmek için bazı günlük alışkanlıkların değiştirilmesi önemlidir. Yukarıdaki tavsiyeleri uygularsanız, mide asidinden kaynaklı rahatsızlığı azaltabilir ve daha iyi hissedebilirsiniz.


Tüm alıntı yapılan kaynaklar, kalitelerini, güvenilirliklerini, güncelliklerini ve geçerliliklerini sağlamak için ekibimiz tarafından derinlemesine incelendi. Bu makalenin bibliyografisi güvenilir ve akademik veya bilimsel doğruluğa sahip olarak kabul edildi.


  • Cheng J., Ouwehand AC., Gastroesophageal reflux disease and probiotics: a systematic review. Nutrients, 2020.
  • Mousa H., Hassan M., Gastroesophageal reflux disease. Pediatr CLin North Am, 2017. 64 (3): 487-505.

Bu metin yalnızca bilgilendirme amaçlı sunulmuştur ve bir profesyonelle görüşmeyi yerine geçmez. Şüpheleriniz varsa, uzmanınıza danışın.