Obezite Hamileliği Nasıl Etkiler?

Hamilelik sırasındaki obezitenin, hem anne hem de fetüs için önemli sonuçları vardır. Eğer fazla kiloluysanız, sağlıklı beslenmeye başlamalısınız.
Obezite Hamileliği Nasıl Etkiler?

Son Güncelleme: 17 Mart, 2023

Kadın, fazla yağ kütlesine sahip olduğunda ve vücut kitle indeksi(VKİ) 30’dan fazla olduğunda şişman olarak düşünülür. Bu durumda hamile kalması halinde, kendi hayatı ve bebeğinin hayatı risk altında olabilir. Bu nedenle, obezitenin hamileliği nasıl etkilediğini bilmek önemlidir.

Hamilelik sırasında obezitenin sonuçları endişe vericidir. Anne için, gebeliğe bağlı diyabet ve preklamsi riski vardır. Bebekte ise fiziksel kusurlar görülebilir. Ayrıca, anne karnında ölüm riski de yüksektir.

Eğer yapılan testler fazla kilolu olduğunuzu gösteriyorsa, size bazı ipuçları vereceğiz. Böylece bu durumu önleyebilir ve tedavi edebilirsiniz.

Obezite nedir?

Obezitenin hamileliği nasıl etkilediğinden bahsederken, ilk olarak obezitenin ne olduğundan bahsetmek gerekir. Ayrıca, obeziteyi tanımlayan değişkenler de önemlidir.

Obezite, fonksiyonel bir hastalıktır. Bununla birlikte, önlenebilir. Vücutta fazla miktarda yağ birikmesi obezite olarak bilinir.

Doktorların verilerine göre, vücut kitle indeksi 30 veya daha fazla olan kişiler obez olarak tanımlanır. Hamile olmayan kadınlar için, bel ölçüsünün 89 santimetre veya fazla olması da obeziteye işaret eder.

Obez kişilerin, diyabet, kalp hastalıkları, cilt problemleri, gastrointestinal rahatsızlık, felç ve osteoartrit gibi metabolik sendromlardan muzdarip olma riski de yüksektir. Bazı uç vakalarda, obezite kansere de yol açabilir.

obezitenin riskleri

Obezite hamileliği nasıl etkiler?

Eğer obeziteden muzdarip kişilerde hastalık riski daha fazlaysa, obez kadınların hamileliğinde neler olur? Aşağıda, obezitenin hamileliği nasıl etkilediğinden bahsedeceğiz.

İlk olarak, obez kadınlar hamile kalmada daha fazla zorlanır. Bunun sebebi, fazla yağların yumurtlamayı engellemesidir. Bu durum o kadar ciddi olabilir ki, bazı kadınlar tüp bebek denemelerinde bile başarısızlıkla karşılaşır.

Bununla birlikte, fazla kilolu olmanıza rağmen hamile kalmışsanız, bu durumun doğrudan sonuçları aşağıdaki gibi olabilir:

  • Hamilelik sırasında ve doğumdan sonra idrar yolu enfeksiyonlarına yatkınlık. Bu durum hem vajinal hem de sezaryen doğumda meydana gelir.
  • Yüksek tansiyon ve preklamsi. Buna ek olarak, hamileliğin 22. haftasından itibaren idrarda protein kaçağı olabilir.
  • Tomboz. Bu, damarlarda kan pıhtılaşması anlamına gelir.
  • Gebeliğe bağlı diyabet.
  • Hamilelik, normalden daha uzun sürebilir.
  • Pek çok vakada, sezaryen doğum gerekir.
  • Düşük
  • En talihsiz vakalarda, bebek anne karnında ölebilir.

“Anne için, gebeliğe bağlı diyabet ve preklamsi riski vardır. Bebekte ise fiziksel kusurlar görülebilir. Ayrıca, anne karnında ölüm riski de yüksektir.”

Obezite fetüsü nasıl etkiler?

Beklendiği gibi, annenin obez olması fetüse de zararlıdır. Ortaya çıkabilecek sağlık sorunları aşağıdaki gibidir:

  • Kalp hastalıkları riski
  • Yetişkinlikte veya erken yaşta diyabet
  • Nöral tüp defektleri ihtimali. Bu, beynin veya omurganın doğru şekillenmemesi anlamına gelir.
  • Fiziksel malformasyonlar
  • Makrozomi. Bu, çocuğun kilo, boy ve vücut kitle indeksi bakımından ortalamanın üzerinde olması anlamına gelir.
  • Fazla kilolu annelerin çocukları da obeziteden muzdarip olmaya meyillidir.
  • Doğum sırasında omuz distosisi. Bunun sebebi, bebeğin normalden daha büyük olmasıdır.

Fazla kilolu hamileler kendilerine nasıl dikkat edebilir?

Hamileyseniz ve fazla kiloluysanız, hamileliğinizi takip eden doktorunuz sizin sağlığınızı da düzenli aralıklarla kontrol etmelidir. Buna ek olarak, doktorunuzun sizin için hazırladığı beslenme ve egzersiz programına sıkı sıkıya bağlı kalmalısınız.

Ayıca, gebeliğe bağlı diyabet için de bazı tahliller yaptırmalısınız. Üstelik, ultrasonunuz 18. hafta yerine 22. haftada olacaktır.

Bunun sebebi, yağ dokusu miktarının ultrason görüntülemesini zorlaştırmasıdır. Son olarak, doğuştan gelen problemleri ortadan kaldırmak için birden fazla fetal ekokardiyografi çektirmeniz gerekecektir.

Son olarak, eğer hamile kalmak ve obeziteyle mücadele etmek istiyorsanız, kendinize dikkat edin. Sağlıklı beslenmek ve düzenli olarak egzersiz yapmak, hem siz hem de ileride sahip olacağınız bebek için faydalı olacaktır. Bu alışkanlıklar sayesinde, tıbbi komplikasyonlardan kaçınabilirsiniz.


Tüm alıntı yapılan kaynaklar, kalitelerini, güvenilirliklerini, güncelliklerini ve geçerliliklerini sağlamak için ekibimiz tarafından derinlemesine incelendi. Bu makalenin bibliyografisi güvenilir ve akademik veya bilimsel doğruluğa sahip olarak kabul edildi.


  • Salaun H., Thariat J., Vignot M., Merrouche Y., et al., Obesity and cancer. Bull Cancer, 2017. 104 (1): 30-41.
  • Simjak P., Cinkajzlova A., Anderlova K., Parizek A., et al., The role of obesity and adipose tissue dysfunction in gestational diabetes mellitus. J Endocrinol, 2018.

Bu metin yalnızca bilgilendirme amaçlı sunulmuştur ve bir profesyonelle görüşmeyi yerine geçmez. Şüpheleriniz varsa, uzmanınıza danışın.