Yazın Doğum Yapmak: Artıları ve Eksileri

Ebeveynler bir bebek sahibi olmaya karar verdiğinde genellikle bunun için en iyi zamanın ne zaman olduğunu merak ederler. Bu tamamen kişisel tercihlerle ilgili olabileceği gibi mevsimsel faktörler de bu kararda etkili olabilir. Tabi ki, hava koşulları doğumun yapılacağı günü değil arkasından gelecek günleri de etkiler.
Yazın Doğum Yapmak: Artıları ve Eksileri

Son Güncelleme: 28 Ocak, 2021

Yazın doğum yapmanın eksileri olduğu kadar artıları da vardır. Ayrıca, yazın doğum yapmak ile ilgili birçok konunun basit çözümleri bulunur. Gelin bu konuyu birlikte inceleyelim. Neredeyse 40 haftalık hamile olmak, ağrı ve rahatsızlıklara sebep olur. Artık doğum yapma zamanı çok yaklaşmıştır ve belirtiler giderek artmaktadır.

Hamileliğin genel şikayetlerinin yanında, yılın hangi zamanında olunduğu da hem anne hem de bebeğin yaşadığı belirtileri etkiler. Peki, yaz aylarında bebek bekliyorsanız sizi başka neler bekliyor?

Hem hamile kadınlar hem de yeni doğum yapmış anneler için yaz ayları önemli bir konudur. Bu durum, sadece yüksek sıcaklıklarla ilgili değildir. Birçok kadın, mevsimin bebekleri üzerinde de olumsuz bir etkisi olup olmadığını merak eder.

Yazın doğum yapmak: artıları

“Enerji ve pozitif bir bakış açısı sağlamasının yanı sıra yaz, büyük oranda D vitamini almak demektir.”

Birçok kadın yazın doğum yapar. Hatta, Ocak ve Ekim aylarından sonra doğum yapmak için en popüler aylar yaz aylarıdır. Bu bilgi önemsizmiş gibi gözükebilir. Öte yandan, yaz ayları diğer aylara göre daha zor değildir. 

Birçok ebeveyn, yazın doğum yapmak konusunda endişelenir çünkü doktorların tatilde olabileceğini düşünürler. Fakat neyse ki, hastaneler bu gibi durumlar için her zaman yeterli personelle hazır durumdadır. Her zaman için yaz doğumlarında hem anneye hem de çocuğa doğum sonrasında destek olacak yeterli sayıda personel bulunur. 

mor elbiseli hamile kadın

Yazın doğum yapmak, sorunlu ya da tehlikeli olmadığı gibi bunun avantajları bile vardır. Bunlardan bazıları şunlardır:
  • Öncelikle, havanın iyi olması ve yaz tatili yapmak insana dinlenmek ve rahatlamak için bolca zaman tanır. Örneğin, hafif bir şekilde yüzmek için deniz kıyısına ya da havuza gidebilirsiniz. Yüzmek, hem genel sağlığınız hem de hamileliğiniz için faydalıdır. Ayrıca, yaz aylarında seyahat etmek de daha kolaydır, böylece arkadaşlarınız ve ailenizle birlikte olmanın tadını daha rahat çıkarırsınız.
  • Sıcak havalar, mutluluk hissini de artırır. Yaz aylarında günler daha uzun olduğu için bir şeyler yapacak vaktiniz daha çok olur. Daha çok iş halledebileceğiniz gibi, rahatlamak ve plan yapmak için de zamanınız olur.
  • Genel ruh halinizi ve bakış açınızı da olumlu etkilemesine ek olarak, yaz ayları size bol miktarda D vitamini de sağlar. Yaz aylarında doğal olarak daha fazla güneş ışığı alırsınız. Bunun sonucu olarak da hem siz hem de bebeğiniz kemik ve kalsiyum oluşumuna iyi gelen D vitamininden daha çok faydalanmış olursunuz. Tabii ki, yeni doğmuş bir bebekle dışarı çıkarken gereken önlemleri almayı unutmamalısınız.

Yazın doğum yapmanın bazı dezavantajları

“Yaz sıcağı demek, terlemek ve yoğun güneş ışınlarına maruz kalmak demektir. Bunlar özellikle hamile kadınları ve yeni doğmuş bebekleri etkileyen faktörlerdir. Bu yüzden, dikkatli olmak çok önemlidir.”

Yazın doğum yapmak hakkındaki sorunlar düşünüldüğünde, akla gelen ilk şey mutlaka sıcaklık olacaktır. Sadece hamile olmak bile kadınların vücut sıcaklığını artıran bir durumdur. Bunun yanına bir de mevsimsel sıcaklık eklendiğinde müstakbel anneler boğulacak gibi hissedebilir.

Bu durum, hamilelikte yaşanan diğer rahatsızlıkları da daha çok hissedilir hale getirebilir. Örneğin, boğucu sıcaklar, şişen bacaklarınız ya da uyuma sorununuz için de pek iyi bir eşlikçi olmayacaktır.

bikinili hamile kadın

Yüksek sıcaklıklar bebekleri etkileyebilir, bu yüzden onları serin tutmak çok önemlidir. Yaz mevsimi, terlemenize ve yoğun güneş ışınlarına maruz kalmanıza sebep olur. Bu faktörler hakkında çok dikkatli olmanız gerekir.

Rahatsızlıkla başa çıkma yolları

  • Dengeli bir diyet uygulayın. Sıcak havalar, iştahınızın kapanmasına sebep olabilir fakat yine de dengeli bir diyet uygulamaya özen göstermeniz gerekir. Gereksiz miktarda yemek yemek vücudunuzu daha fazla çalışmaya zorlar ve bu yüzden de daha çok sıcaklarsınız. Daha hafif yemekler yemeye çalışın ve bol miktarda meyve ve sebze tüketin.
  • Bol miktarda su için. Hem sıcak hem de emzirmek, kadınların daha fazla susuz kalmasına sebep olabilir. Tuz tüketimini azaltmak susuz kalmamak için size yardımcı olacaktır. Fakat tuzu tamamen hayatınızdan çıkarmamalısınız çünkü bebeğinizin gelişimi açısından gerekli ve faydalıdır.
  • Temizliğinize daha çok dikkat edin. Yukarıda da bahsettiğimiz gibi sıcak havalar daha fazla terlemenize sebep olur ve bu da rahatsız edici ve hoş olmayan bir durumdur. Eğer doğumunuzda epizyotomi ya da sezaryen olacaksa dikişlerinize çok iyi bakmanız gerekir. Bebeğiniz doğduktan sonraki ilk birkaç günde tüm vücudunuzu suya sokmaktan kaçının ve dikişli bölgeyi dikkatli bir şekilde temizleyin.
  • Hafif ve nefes alan kıyafetler tercih edin. Bu, hem çocuk hem de anne için geçerlidir. Cildinizin nefes almasını sağlayan doğal iplikli kıyafetlerin yanında ayrıca bol ve açık renkli kıyafetler giymeye de özen gösterin. Annelerin güçlü bir güneş koruyucu kullanması ve bebeğinizin doğrudan güneş ışığına maruz kalmasına engel olun.

Yaz mevsiminin hamilelik sırasında ve doğum sonrasındaki süreçte rahatsızlığı artırabileceği doğrudur. Bununla beraber bu durum, yaz mevsiminde doğum yapmanın diğer mevsimlerden daha zor olduğu anlamına gelmez.

Neyse ki, sıcaklığa bağlı olarak yaşadığınız rahatsızlığı azaltmak için çeşitli yollar vardır. Yani, eğer yaz aylarında doğum yapmayı planlıyorsanız, yapabileceğiniz en iyi şey bebeğinizin ilk günlerinin ve temiz havanın tadını çıkarmaktır.


Bu metin yalnızca bilgilendirme amaçlı sunulmuştur ve bir profesyonelle görüşmeyi yerine geçmez. Şüpheleriniz varsa, uzmanınıza danışın.