Çocuklarda Gelişme Dönemi Ağrıları İçin Tavsiyeler
Çocuklarda gelişme dönemi ağrıları oldukça yaygındır. Genellikle çocukluk çağında görülür ama aynı zamanda ergenlikte de ortaya çıkabilir.
Fiziksel gelişimin bir parçası olan normal bir semptomdur. Bu nedenle herhangi bir hastalıkla ilişkisi yoktur.
Ancak birçok anne baba çocuklarının rahatsız hissetmesinden veya ağrı içinde olmasından endişe duyar. Çocuklar sıklıkla gündüz ettikleri kadar hareket etmedikleri gece saatlerinde gelişme dönemi ağrılarını hissederler.
Gelişme dönemi ağrıları her zaman belirgin ya da yoğun değildir ancak düşündüğünüzden daha yaygındır. Genellikle doktora gitmek gerekmez. Ancak çocuğunuzun bu ağrılara nasıl tepki verdiğine dikkat etmeniz önemlidir.
Çocuklarda gelişme dönemi ağrıları
Gelişme dönemi ağrıları genellikle çocukların kollarında ve bacaklarında ortaya çıkar. Bu çocukların, belirli dönemlerde kollarında ve bacaklarında biraz rahatsızlık hissedebilecekleri anlamına gelir. Ancak bu ağrılar genellikle kendi kendilerine yok olurlar.
Her vaka farklı olsa da çocuklar genellikle şu iki yaş aralığında bu ağrıları daha sık deneyimlerler:
- 3 ve 5 yaşları arasında
- 8 ve 12 yaşları arasında
Hangi bölgeler en fazla etkilenir?
Genel olarak en yaygın ağrılar vücudun alt kısmında, bacaklarda, dizlerde ve baldırlarda ortaya çıkar.
Bu ağrı tipi genellikle eklemleri değil kasları etkiler.
Peki, bunun çocukların kemikleriyle bağlantısı nedir? Çocuklar gelişme atakları geçirirken kemikleri büyümeye başlar. Bu durum, kaslarında ve tendonlarında gerginliğe neden olur. Bu nedenle kemikleri ağrıyormuş gibi hissederler.
Çocuklarda gelişme dönemi ağrıları nasıl yatıştırılır?
Çocuklar, kendilerini çok rahatsız hissediyorlarsa veya ağrı nedeniyle geceleri uyuyamıyorlarsa, bu durumu hafifletmek için yapabileceğiniz birkaç şey vardır.
Gelişme dönemi ağrılarını yatıştırmak için en iyi yöntem, en çok ağrıyan bölgeye rahatlatıcı bir kas masajı yapmaktır. Bu, hem onların kendilerini daha iyi hissetmelerine, hem de sakinleşmelerine yardımcı olacaktır.
Böyle bir masajı her zaman vücudun alt kısımlarından başlayarak yapmak en iyisidir. Yani ayak parmaklarından başlayın ve başlarına kadar ilerleyin.
Ağrıyı yatıştırmak için bir başka yöntem de çocuklarınıza nazik bir şekilde esneme hareketleri yapmayı öğretmenizdir. Genellikle düşük etkili fiziksel aktivite çocukların rahatsızlıklarını unutmalarına veya azaltmalarına yardımcı olur.
Bir başka çok faydalı teknik de ağrıyan bölgeye sıcak kompres uygulamaktır. Elbette aynı zamanda çocuklarınıza sarılmalı, onlarla ilgilenmeli ve sakinleşip ağrıya odaklanmalarını önlemek için onları biraz şımartmalısınız.
Gelişme dönemi ağrılarını önlemek ve azaltmak için aktiviteler
Düzenli fiziksel egzersiz çok yararlıdır. Hatta çocuklarda gelişme dönemi ağrılarını önlemeye veya azaltmaya yardımcı olur.
Koşma, zıplama, tırmanma ve dışarıda oyun oynama gibi aktiviteler çocukların dikkatlerinin dağılmasına ve rahatsızlıklarını unutmalarına yardımcı olacaktır.
Ancak spor veya başka bir planlı fiziksel aktivite en iyisidir. Bunun nedeni, bu aktivitelerin çocukların şekillenmesine yardımcı olması değil, bunlar yapılırken orada duruşlarını düzelten eğitimli bir eğitmenin bulunmasıdır. Bunun yanında koç, her tür yaralanmayı önlemek için çocuklara rehberlik eder.
Doktorla görüşmeli miyim?
Gelişme dönemi ağrıları çok yaygın olmasına rağmen çocuk doktoruyla görüştüğünüzde daha rahat hissedecekseniz bunu yapın. İhtiyacınız olan bilgiyi ve huzuru size sağlayacak en iyi kişi o olacaktır.
Doktor çocuğunuzun tekrarlayan ve aşırı rahatsızlık veren ağrılar için ağrı kesici (ibuprofen gibi) veya anti-enflamatuvar alması gerektiğini söylerse onun talimatlarına uymanız önemlidir. Reçeteyi ve dozajı tam olarak uyguladığınızdan emin olun.
Öte yandan vücudu susuz bırakmamanın ve dengeli beslenmenin aşağıdaki herhangi bir tedavi için en iyi ek olduğunu unutmayın.
Doktora gitmek için nedenler aşağıdaki gibi belirtiler olabilir:
- Sakatlanma
- Bitkinlik
- Bir eklemin ağrıması ve enflamasyonu
- Bir veya birçok aktiviteyi gerçekleştirme becerisinin yok olması
Kısacası bu ağrılar normal ve geçicidir. Çocukların normal hayatlarına devam etmelerine engel olmazlar. Böyle bir şey olursa en kısa sürede doktorunuza danışmalısınız. Bu, özellikle de çocuğunuzda bu belirtilerden herhangi biri varsa geçerlidir.